Založ si blog

Škola . . . bezstarostné detstvo

Na prvý deň v škole nezabudne nikto. Niektorí si poplakali, iní so stisnutým hrdlom, ale hrdo kráčali … a niektorí si zvykali týždne.

Všetci sme však s detskou dôstojnosťou zvierali v malej hrsti červený klinček, a drobčili malým krokom do brán, ktoré sme mali ešte dlhé roky vidieť, prechádzať nimi a neraz aj s nechuťou. Ale tak to už býva …

Naša škola detstva už neexistuje. Budovy síce stoja, ale areál musel ustúpiť mamonu, presnejšie nepotrebnému supermarketu, a keďže nebolo možné školu privatizovať a vytvoriť v nej akési centrum, na ktorom by mohli niektorí chytráci profitovať, jej brány sa definitívne zatvorili.

Idúcky okolo potemnelých okien opustenej školy si nejeden naplno uvedomí bezohľadnosť doby a ľudí.

Mocní a bohatí sa neštítia ničoho na ceste za ešte väčšou mocou a bohatstvom. Pokojne okradnú aj deti. Však prečo by mali chodiť do školy necelých sto metrov, cez jednu viac-menej nevyužívanú cestu, ak môžu ísť aj dva kilometre, a cez niekoľko rušných ciest ? Alebo – mladé rodiny zúfalo hľadajú miesta v predškolských zariadeniach, hoci v okolí opustenej školy je ich niekoľko – tiež opustených. Čo samozrejme nikoho, s výnimkou rodičov, netrápi.

V školskom areáli nášho detstva sme sa mohli nerušene a bezpečne hrávať – futbal, hádzanú, basketbal, alebo len tak behať po ovále, či skákať do piesku. Nikto nás nevyháňal, aj keď školník si občas pofrflal. Nemuseli sme hľadať akéhosi správcu ihriska, s veľkou pompou politikmi otváraného, ktoré je neskôr celé dni – zamknuté. V snahe ochrany pred vandalmi je neprístupné aj tým, ktorým malo údajne slúžiť.

Pamätám si lampiónové sprievody alebo branné cvičenia. Koho zaujímali v detstve reči politrukov, keď mohol hrdo kráčať s chlebníčkom a vreckami na nohách či rukách do farebného dymu, z akejsi dymovnice ? Pre nás to bolo vtedy dobrodružstvo, aké dnešné deti nezažijú.

Koľkí sme sa roky naháňali za rôznymi odznakmi zdatnosti, aby sme ich neskôr hrdo ukázali rodičom ? Dnes ? Dnes je schopný rodič udať učiteľa za šikanovanie dieťaťa, lebo chcel pár desiatok metrov behu, ale účasť na inej športovej aktivite. Školy máme doslova preplnené “kriplami”. Čo bolo kedysi hanebné, je dnes bežné.

Akosi sa vytráca aj ten detský lesk očí, schopnosť radovať sa z maličkostí. Keď mi doniesli psíka, pomaly spával so mnou v posteli. Dnes prinesú deťom zvieratko na Vianoce, a tesne po Novom roku sa už nejedno túla po ulici. Kde sa berie ten cynizmus, tá krutosť a bezohľadnosť ?

Prečo máme vyrábať, keď môžeme lacno doviezť ? Nevozíme lacno, ale vozíme draho a odpad … kdesi zaznelo, že nás odmietnutie Marshallovho plánu vrhlo do chudoby. Ani diskusia nebola otvorená, čomu sa ostatne nečudujem. Pretože nepoznám krajinu, kde majú chudobní ľudia zaistené bývanie, prácu, kvalitné vzdelanie, lekársku starostlivosť … ale poznám dosť bohatých krajín, kde je pre mnohých vyššie spomínané len ilúziou.

Ak nás niekedy a niečo vrhlo do chudoby, tak falošní priatelia a domáci zapredanci ….

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9463607x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu