Založ si blog

Pojednanie o práve a neporiadku

Ak niečo naozaj chýba Slovensku, tak je to triezvy pohľad na ľudí a udalosti, rešpekt ku základom práva a právneho štátu, a schopnosť oddeliť podstatné od nepodstatného. A hlavne jedno – schopnosť akceptovať realitu bez ohľadu na to, či je príjemná alebo nepríjemná.

Plne chápem sklamanie mnohých ľudí nad sobotňajším rozhodnutím sudcu v Banskej Bystrici v otázke uvalenia väzby na P.Ruska a M.Kočnera. Chápem ho hlavne preto, že mnohí postavili svoje očakávania na informáciách, ktoré sa objavili v rôznych médiách, pričom boli skalopevne presvedčení, že súd nemôže urobiť iné, len vyhovieť návrhu prokuratúry. Veci, a najmä v justičnom systéme, nie sú nikdy také jednoduché, ako by sa mohli zdať. A treba otvorene povedať, že sú tým zložitejšie, čím vyššie postavených alebo majetných ľudí sa týkajú.

Jedno treba akceptovať – kvalita obhajoby v trestnom práve je závislá na finančných možnostiach obvinených. Mnohým sa to nepáči, pretože všetci by mali stáť na rovnakej čiare pred zákonom, ale to je len ilúzia – je rozdiel, ak má niekto k dispozícii dvoch-troch právnikov, ktorí spolupracujú ako kolektív, alebo má k dispozícii právnika, ktorý mu bol pridelený súdom zo zákona. Na Slovensku ešte nemáme stav, kde by si chceli advokáti budovať povesť – napríklad na tom, že sú v prípadoch úspešní bez ohľadu na status klienta a vždy dosiahnu najlepší možný výsledok. Zatiaľ sa u nás viac stavia na osobnom (finančnom) prospechu, než na profesionálnej povesti.

Predtým, než začnete kritizovať sudcu za nejaké rozhodnutie, skúste sa opýtať sami seba – chceli by ste stáť pred sudcom alebo senátom, ktorí by rozhodovali na základe neúplných informácií, alebo sympatií či nesympatií verejnosti ? Skúste si predstaviť, ako by asi vyzerali rozsudky, ovplyvnené týmto druhom okolností – koľko rozsudkov by bolo naozaj objektívnych a spravodlivých, a koľko nevinných by zbytočne zdieľalo múry väzníc …

Základnou úlohou advokáta je chrániť práva klienta. Advokát nie je platený za to, aby skúmal vinu-nevinu klienta, ale skôr za to, aby minimalizoval následky konania klienta. Či už vedomého alebo nevedomého. A pri svojom poslaní využíva advokát všetky dostupné a zákonné prostriedky, ktoré má k dispozícii. Jedným z legitímnych postupov, ako naplniť práva klienta, je napríklad hľadanie chýb v procesných postupoch a ich využívanie.

Chyba v procesnom postupe neraz zaváži viac, ako zástup svedkov. V nejednej situácii je oveľa jednoduchšie zastaviť konanie na základe procesnej chyby, ktorá neprijateľným spôsobom zasahuje do práv klienta, než sa snažiť dokázať jeho nevinu. A neraz aj vtedy, ak je naozaj – nevinný. Preukazovanie neviny má mnoho úskalí, a neraz môže tvrdý boj za očistenie klienta spod obvinení spôsobiť viac škôd, než osohu. Procesná chyba na rozdiel od svedkov neklame, nemení výpovede, nie je zaujatá … od začiatku do konca je vždy rovnaká.

Aj preto si musí každý sudca, ktorý rozhoduje v závažných prípadoch, ako je napríklad kauza Kočner-Rusko, dôsledne sledovať vývoj prípadu, a každé svoje rozhodnutie skúmať zo všetkých strán a predpokladať všetky jeho možné následky v budúcnosti.

Zamietnutie návrhu na väzbu nemusí byť nevyhnutne spojené s absenciou dôvodov na schválenie návrhu prokurátora. Neraz môže sudca s argumentáciou prokuratúry aj súhlasiť, a napriek tomu jej návrhu nevyhovie. Prečo ? Môže mať na to viaceré dôvody – napríklad pokladá uvalenie väzby za príliš tvrdé obmedzenie vzhľadom na status dotknutej osoby. Môže byť presvedčený, že sledovaný účel sa dá dosiahnuť aj za pomoci iných prostriedkov. Alebo súhlasí s obsahom obvinenia, dokonca je presvedčený aj o vine dotknutej osoby, ale okolnosti konania nasvedčujú, že ani bez pochybností preukázaná vina nakoniec nepovedie k odsúdeniu páchateľa, pretože sa mohli naplniť zákonné prekážky, ktoré nedovoľujú vyniesť právoplatný rozsudok o vine. Jednou z tých okolností môže byť uplynutie premlčacej doby. Následky uvalenia väzby na páchateľa, u ktorého bola napríklad trestnosť jeho konania premlčaná, si vie sotva niekto predstaviť.

Nikto nespochybňuje, že v každej dobe vrátane dneška nájdeme ľudí, ktorí zmenia svoje poslanie na niečo iné, neveľmi zákonné a slušné. Ale ani to nie je dôvod na to, aby sme všetkých hádzali do jedného vreca a tvrdili – jeden bol lotor, všetci ste lotri. Ak to robíme, nie sme o nič lepší od skutočných lotrov, možno sme ešte aj horší. Nikto nespochybňuje ani to, že súčasná slovenská spoločnosť sa brodí bahnom … do ktorého ju zaviedli najmä politické strany a často bezcharakterné správanie ich predstaviteľov. Ale názor na veci by sme nemali tvoriť na základe toho, čo a kde nám podsunú, ale sami by sme mali premýšľať nad tým, čo vidíme a počujeme … a hľadať odpovede. Nemôžeme poprieť, že najmä 90.roky boli naozaj divoké a v nejednom prípade uspeli len tí, čo mali drzosť a široké lakte.

Kauza Kočner-Rusko-zmenky je dedičstvom doby, v ktorej sa odohrala aj nechutná komédia s názvom Zachráňte Markízu, ktorá bola z dnešného pohľadu o niečom úplne inom, než nejakom zasahovaní politickej moci do činnosti súkromnej televízie. Navyše je to spolitizovaná kauza, ako iné kauzy dnešnej doby, kde mnohým nejde o pravdu, slušnosť a objektívne rozhodnutie, ale len o vybavenie vzájomných účtov. Situácia na Slovensku je vyhrotená už od volieb 2016, ale napätie v spoločnosti rastie najmä od konca februára tohoto roka. A v tejto situácii má sudca objektívne rozhodovať ? Skoro nemožné …

Prokuratúra konštatovala, že v predmetnej kauze hrozí v prípade dokázania viny trest v rozsahu dvanásť až dvadsať rokov odňatia slobody. Ako by ste sa cítili, ak by včera sudca vyhovel žiadosti prokuratúry a uvalil väzbu na Kočnera a Ruska, a neskôr by museli byť obaja obvinení aj napriek preukázanej vine oslobodení, pretože rozhodnutie o väzbe by sa ukázalo ako nezákonné ?

Spravodlivosť a túžba po pomste nemajú spoločnú cestu, ani ju nesmú mať. Nech si myslíme čokoľvek, nech akokoľvek trpíme konaním iných, mali by sme sa chovať za všetkých okolností ako ľudia a ukázať – nie sme ako oni. Ak niekto pretvára zákon na svoj obraz, mali by sme protestovať. Ak si však budeme vykladať zákon podľa toho, ako sa nám hodí a útočiť na každého, kto nevyhovie našim predstavám – nie sme lepší ako oni, ale oveľa horší.

Aké chceme Slovensko ? Každý máme iné predstavy … ale slušný a právny štát sa nedá budovať spochybňovaním činnosti súdov, polície či prokuratúry. Podobné konanie vedie spoľahlivo – k anarchii …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9461513x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu