Založ si blog

Titanik “Spravodlivosti” stroskotal . . .

Prvá správa pred rozhodovaním o väzbe pre M.Kočnera a P.Ruska obsahovala aj informáciu, že v prípade dokázania viny hrozí obvineným trest v trvaní 12-20 rokov.

V spojení s názorom prokurátora, že môže dôjsť k mareniu konania, či pokračovaniu v trestnej činnosti, by to mali byť dostatočné dôvody na uvalenie väzby, obzvlášť v krajine, kde je úplne bežnou praktikou uvalenie väzby aj za malicherné porušenia zákona, kde je výška hroziaceho trestu len zlomkom toho, čo hrozí Kočnerovi a Ruskovi.

Sme však na Slovensku a môj pesimizmus, vyjadrený v jednom z predošlých článkov poukázaním na fakt, že neraz sa rozsah práv obvinených odvíja od ich možností, ukázal ako oprávnený. Tým skôr, ako vyzerala podstata obvinení a aké sú reálne šance – nielen na ich podloženie dôkazmi, ale aj ukončenie právoplatným verdiktom súdu – vzhľadom na dobu, ktorá uplynula od spáchania samotných skutkov.

Je nepochybné, že po tomto rozhodnutí budú médiá útočiť na sudcu a spochybňovať jeho rozhodnutie. Mali by sme však vidieť veci objektívne.

V prvom rade treba rešpektovať fakt, že súd rozhodoval o osobách, ktoré doteraz neboli trestané. Po druhé, nevyhýbali sa úkonom v trestnom konaní. Po tretie, súd musel brať do úvahy aj dobu, ktorá uplynula od skutku, ktorý je predmetom trestného konania. Po štvrté, súd musel brať do úvahy aj możnú prekážku v konaní, ktorou môže byť uplynutie premlčacej doby.

A čo hovorilo v prospech návrhu na vzatie do väzby ? Vlastne nič. Snaha o inkaso zmeniek nemôže byť protizákonná, kým sa nepreukáže protizákonnosť ich vzniku. Kým sa tak nestane, nedá sa pokladať za marenie konania ani to, že zmenky stiahol M.Kočner zo súdu. Môže to pôsobiť čudne, účelovo … ale nič viac.

Čo sa teda stalo ? Vlastne len očakávané – žiadosť prokuratúry stála na vode a výsledok tomu zodpovedal. Môžeme mať pochybnosti, môžeme byť nespokojní, a to je tak asi všetko. V podstate ostáva len jediná výhrada, a tá súvisí s tým, čo zaznelo inde – kvalita obhajoby a konečný výsledok rôznych konaní zodpovedajú možnostiam účastníkov. Ale to je už o niečom inom – napríklad nesprávne nastavenom systéme, ktorý na jednej strane zaručuje všetkým rovnosť pred zákonom, ale nedokáže eliminovať následky rôznych rozdielov v spoločnosti. S tým však nemajú M.Kočner alebo P.Rusko nič spoločné.

 

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9433365x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu