Založ si blog

Komu “predali” Briti novičok ?

Ak chce urobiť Th.May niečo pre svoju krajinu a svoj národ, mala by odstúpiť. Vývoj v kauze “novičok” ju usvedčuje z úmyselného zavádzania verejnosti a krivého obvinenia, ktorým skúšala odpútať pozornosť verejnosti od svojej neschopnosti riešiť otázku brexitu.

Pokiaľ boli obeťami novičoku len Skripaľovci, dalo sa ruskej “stope” do určitej miery veriť. V okamihu, keď pribudli nové obete, a jedna na následky otravy zomrela, pričom britská polícia v celej veci zjavne tápe, sa situácia zmenila a objavujú sa nové otázky.

Skúsme si pripomenúť inú krajinu a iné osoby. V čase vrcholiacej studenej vojny a konfliktu medzi Irakom a Iránom bola pri moci administratíva R.Reagana. Rôzne obavy z posilnenia vplyvu Moskvy v Perzskom zálive viedli nakoniec v roku 1987 k predaju technológií na výrobu zbraní hromadného ničenia S.Husajnovi, ktorý bol organizovaný pod taktovkou CIA a s tichým súhlasom Bieleho domu. Neskôr, na základe vykonštruovanej zámienky, súvisiacej s pádom WTC, išli koaličné jednotky USA a Veľkej Británie do Iraku hľadať zbrane, ktoré mali byť vyrobené pomocou technológií predaných Iraku v roku 1987. Cieľom vojny, ktorá zasiahla do životov miliónov ľudí, a ešte viac vyostrila situáciu v aj tak nepokojnom regióne, bolo získanie kontroly nad nerastným bohatstvom Iraku a odstránenie dôkazov o pôvode (možno) existujúcich ZHN v rukách S.Husajna, ako aj nepohodlných svedkov. Ciele boli splnené len čiastočne, vojna sa postupne pretavila do občianskeho konfliktu, ktorý viac-menej pretrváva dodnes. S.Husajn bol po zadržaní rýchlo odsúdený a popravený (pre istotu, aby náhodou niečo neprezradil).

Ak sa vrátime na britskú pôdu, a kauzu novičoku, v mnohom pripomína kauzu ZHN a Iraku. Len osoby a kulisy sa zmenili.

A čo je pre režisérov kauzy najhoršie, vymkla sa im spod kontroly. Vyliečenie Skripaľovcov a následné úmrtie inej obete, ktorá sa mala kontaminovať dlhé týždne po útoku na Skripaľovcov, dokonale rozvrátili britskú verziu o ruskej stope.

Vlastnosti novičoku prakticky vylučujú, aby sa jednalo o rovnaký pôvod materiálu v oboch prípadoch. Zároveň je spochybnená aj pravdivosť verzie o vyliečení Skripaľovcov, pretože v ich prípade dokázali zasiahnuť skoro okamžite a efektívne, hoci nemohli mať okamžitú znalosť o druhu jedovatej látky, ale v nasledujúcom prípade pomôcť nevedeli, hoci vedeli, o aký druh látky sa jedná.

Prečo ? Všetko poukazuje na to, že útok na Skripaľovcov bol dokonale pripravený a preto sa ich podarilo “zachrániť”, pretože len živé obete mohli byť užitočné na zvýšenie medzinárodného tlaku na Rusko. Niekde sa však dostal do súkolia imperiálnej mašinérie piesok, a objavili sa nové obete. Kde ? Ako je možné, že sa k novičoku dostali bežní ľudia, ktorí podľa dostupných informácií nemali žiadne možnosti, ako sa k podobnému materiálu dostať ?

Nie je žiadnym tajomstvom, že Londýn dlhé roky trápi otázka prisťahovalectva, a skryte obdivuje americký systém selekcie návštevníkov, ktorý vylučuje nielen príchod nežiadúcich osôb, ale aj návštevy “škodcov” v podobe kritikov politiky americkej administratívy.

Je možné, že aj Londýn chce regulovať počty a druh návštevníkov ? Správy z médií o opakovaných problémoch s prisťahovalcami, ako aj zjavnej nechuti domácich voči ich rastúcemu počtu, môžu byť dôvodom na budúce zmeny. Problémom ostáva len riešenie dvoch otázok – ako vysvetliť prípadné zmeny, ktoré by museli byť rozsiahle, vlastnému obyvateľstvu, a samozrejme aj zahraničným partnerom.

V tejto súvislosti si pripomeňme, že útoky na WTC v roku 2001 poslúžili v USA na prípravu a schválenie takých zákonov, ktoré neskôr umožnili bezpečnostným zložkám konať prakticky neobmedzene, dokonca zasahovať aj do obćianskych práv, a to všetko pod pláštikom národnej bezpečnosti. A práve zásluhou útokov na WTC nikto nekritizoval Biely dom za zavedenie spomínaných noriem a postupov.

Hľadá aj Londýn zámienku na zavedenie amerického systému ? Nevedno, ale kauza novičok by mohla byť ideálnym prostriedkom, ako podobné zmeny odôvodniť a získať pre ich zavedenie aj podporu voličov. A v súlade s týmto cieľom by dávali zmysel aj výkriky o ruskej stope.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9453765x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu