Založ si blog

Utrpenie pracujúcich v socializme bolo neznesiteľné

Veď si to len predstavte, sklamanie absolventa školy (strednej alebo vysokej) z toho, že nemusí tvrdo hľadať alebo bojovať o pracovné miesto, ale ho jednoducho má isté a staćí v danom termíne – len nastúpiť.

Alebo tragédia mladých párov, ktoré dostali podnikové byty a museli zúfalo premýšľať, ako ich zariadia … či zmieriť sa s tým, že už nebudú bývať s rodičmi, tlačiť sa v dome alebo byte aj s ostatnými súrodencami … viete, o aký nezabudnuteľný zážitok prišli ? Či zľosť mladých rodićov nad tým, že nemusia hľadať pestúnku alebo jeden z partnerov tráviť na úkor rodiny niekoľko rokov doma, pretože nejaký bezočivec im ponúkol miesto v podnikových jasliach alebo škôlke … prípadne sklamanie nás, slobodných a mladých, že sme letnú dovolenku strávili v podnikovom zariadení na úpätí Tatier a stálo nás to ani nie 10% z mesačnej mzdy … ako sme si vlastne mali také lacné veci vážiť, však to bola urážka, nie ?

Vrcholom drzosti toho zvráteného systému bol pravidelný rast mzdy, príplatky za prácu v noci, počas dní voľna alebo sviatkov. Nehovoriac o výkonových odmenách … chudák pracujúci neuveriteľne trpel …

Našťastie, dočkali sme sa doby so skutočnými hodnotami. Zrušili sa skoro všetky vyššie spomínané zvrhlosti a zaviedlo útrpné právo “Buď rád, že máš prácu”. Zamestnávateľ sa prestal zvrhlo starať o náše zdravie a oddych (naozaj to bola zvrhlosť, mať podnikových lekárov a dostať poukaz na liečenie), a začal sa riadiť konečne zodpovednosťou a cieľom zisku … pre pár najvyšších. Kašlať na plebs, však ľudí je dosť … vlastne až priveľa, však planéta je preľudnená, nie ?

Konečne dostali veci ten správny smer. Ochorel si ? Tak si vezmi dovolenku. Potrebuješ oddych ? Nemal si ochorieť a čerpať dovolenku. Nemáš jasle alebo śkôlku pre deti ? Tvoj problém, kto ti kázal mať deti ?

Nemáme ľudí na prácu ? Nevadí, privezieme … však kvalifikovanými odborníkmi sa krajiny tretieho sveta priam hemžia. Stačí ich priviezť a bude všetko oukej. A hlavne tá drzá domáca svoloč prestane vypytovať zvýšenie platov a konečne si uvedomí, kto je tu pánom a určuje pravidlá.

Konečne má všetko ten správny cieľ … konečne sa všetko vracia do správnych koľají našich pra-pra-pradedov, ktorým aj v kostole pán farár hovorievali – Na Zemi peklo, po smrti v nebi … len nevedno prečo tomu neveria aj páni a žijú podľa hesla – Na Zemi raj a po smrti je to jedno … dokonca tak žijú aj pán farár. Hm, asi nepočujú vlastné slová, nie ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457005x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu