Založ si blog

Tak to nie, pán predseda parlamentu

Súhlasím s názorom, že väčšina médií hľadá na objednávku rôzne informácie, aby mohla škandalizovať vybraných politikov. Ale …

Vynechajme z problému média a univerzitu. A ponechajme si len slovo občan.Pridajme k nemu slová volič a daňový poplatník. A spojme ich so slovami volený zástupca a verejný funkcionár. Prečo ? Hneď vysvetlím.

Verejný funkcionár je platený z peňazí daňových poplatníkov, ktorí sú zároveň voličmi a občanmi. A tí, ktorí prispievajú na jeho mzdu, majú právo na informácie, ale aj kontrolu. Kontrolu činnosti funkcionára, alebo vysvetlenie pochybností, ak nejaké počas jeho funkčného obdobia vzniknú. A verejný funkcionár by mal vedieť kedykoľvek odpovedať na akúkoľvek otázku zo strany daňových poplatníkov.

Je nepochybné, že “prácou” slovenských médií nie je obvykle hľadanie pravdy, ale skôr manipulovanie s verejnou mienkou. Potvrdzuje to obsah médií alebo aj diskusie, ktoré sú niekde zakázané, inde zase sterilné (diskutovať môžu len ľudia so správnym názorom). Napriek tomu by mal verejný funkcionár zniesť väčší tlak na svoju osobu, ako ktorýkoľvek občan. Daňový poplatník má právo vedieť, koho živí.

Tak, ako pokladám za nemiestne rôzne výzvy na akademickej pôde, pokladám aj za nemiestne, aby sa verejný funkcionár a dokonca ústavný činiteľ bránil proti otázkam zo strany verejnosti vyhláseniami o trestno-právnej dohre.

Ako si to vlastne predstavujete ? Chcete, aby orgány činné v trestnom konaní stihali osobu, ktorá sa opýta na niečo, čo jej nie je jasné ? Alebo na niečo, čo jej akosi nedáva zmysel ?

Áno, v inom blogu som aj konštatoval, že postup médií pokladám nielen za nesprávny, ale aj zákerný. Nikdy sa nesnažia konať zákonným spôsobom, vždy sa len snažia plaviť na vlne intríg a nepokoja, ale to sotva zmeníme. Pri čítaní obsahu nejedného mienkotvorného média si pravidelne hovorím, že kódexy novinárov nie sú potrebné, aj tak sa všetci správajú inak.

Neviem, mám dosť spolužiakov, ktorí absolvovali univerzitu a získali rôzne akademické tituly. Niektorí sú na svoje diplomové či iné práce hrdi, iní sa pobavene uškrnú nad tým, čo kedysi vytvorili ako študenti, hoci neskôr spoznali život … úplne inak.

Nepochybujem, že média dokážu zneužiť čokoľvek. Dokonca aj prekrútiť, však sme toho denne svedkami. Ale aj novinár je daňovým poplatníkom a občanom. Takže má tiež právo na otázky … ako aj odpovede. Má právo na pochybnosti … a politik je zamestnancom štátu, teda občana a daňového poplatníka. A občan-daňový poplatník má právo vedieť, koho zamestnáva … a rovnako má aj právo na pochybnosti.

Nikto a nikým nie je nútený k výkonu verejnej funkcie. Ak sa však pre jej výkon rozhodne, musí akceptovať aj fakt, že sa ocitne pod drobnohľadom verejnosti a mediálnym tlakom. Najmä vtedy, ak nemá správnu politickú orientáciu podľa našich “mienkotvorných” médií. Je to daň za pôsobenie vo verejnom živote.

Skúste sa preto zamyslieť, ako občan a právnik, ako by ste sa cítili v pozícii daňového poplatníka, ak by ste od voleného funkcionára a dokonca ústavného činiteľa žiadali nejakú informáciu, a on by reagoval vašim spôsobom. Asi by ste neboli spokojný … a vaše pochybnosti by skôr rástli.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457441x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu