Založ si blog

Práva (a povinnosti) mediálnych grázlov

Objavuje sa iniciatíva, ktorá by až na pôde OSN mala dosiahnuť vyšší stupeň ochrany novinárov v mene slobody slova a práva na informácie.

Každý život je hoden ochrany. Aj životy tých, ktoré boli ovplyvnené alebo zničené “prácou” mediálnych grázlov, ktorí v honbe za senzáciami, alebo na objednávku svojich pánov zámerne manipulovali s verejnou mienkou nepravdivými informáciami. Kto ochráni ľudí pred mediálnymi grázlami ?

Siedma veľmoc ? Skôr žumpa … tak vyzerá dnešná žurnalistika. Dnes už môže publikovať hocikto, ak vie písať na objednávku, vždy sa nájde niekto, kto ho zamestná. Klasickou ukážkou je diskusia dvoch mimovládnych trolov, ktorí všetko vedia, žiadne dôkazy predložiť nevedia, ale ich pravda je – nepopierateľná. Každý chce mier, ale len podľa vlastnej predstavy v štýle – na našom dvore rozmiestnime zbrane a vojakov, je to naše právo. Ak to urobíš aj ty, je to prejav – agresie z tvojej strany ! Čudné ? Kdeže, ilustrujúce súčasnosť.

Ako spoznať kvalitného novinára, pre ktorého je žurnalistika – poslaním ? Všetci ho chvália a on – berie podporu v nezamestnanosti a privyrába si vykladaním tovaru … 

Pravda a objektívnosť sa nenosia, nedajú sa z nich vyžmýkať peniaze. Na druhej strane je pravda luxusom, ktorý si nemôže dovoliť hocikto. A tak trvá nejaké vyšetrovanie už rok, ale žiadne obvinenia nepadajú, pretože … všetci vidia darebáctvo, poznajú darebáka, ale nikto nemá možnosti (odvahu) ukázať prstom. A napísať to, o čom už aj vrabce na drôte čvirikajú.

Späť k iniciatíve za ochranu novinárov … prvý ju podpíšem, ak sa spoji s iniciatívou za ochranu pravdy. Ak bude nielen chrániť novinára, ale aj trestať – napríklad za klamstvá, chránené použitím slova “údajne” alebo slova “údajný” … ak zakotví zodpovednosť novinára za to, čo zverejní a bude niesť následky za to, čo spôsobí. Ak vráti ľuďom status ľudí a bude ich chrániť pred senzáciechtivým darebákom, ktorý fotografuje obete tragédii, lepí sa na ne a obťažuje ich, hoci práve trpia. Ak sa konečne vráti slovu “žurnalistika” jeho pravý význam … a česť. Ak konečne pomôže k tomu, aby robili žurnalistiku profesionáli, a očistí ich poslanie od darebákov bez akýchkoľvek zábran.

Všetci si kladú otázku, prečo polícia neposkytla ochranu J.Kuciakovi. Nikto si však nekladie otázku, prečo mu ochranu neposkytol vydavateľ, keď vedel na čom pracuje, a mediálne domy majú na podobné účely dostatok prostriedkov.

Navyše, nejedná sa o nič neobvyklé, ak mediálny dom chráni svojho zamestnanca, obzvlášť vtedy, ak pracuje na téme, dotýkajúcej sa podozrení z prepojenia politikov, mafie a podobne. Práve vtedy je nezávislá ochrana doslova darom z nebies. Tak prečo ? Na otázku neodpovie nikto, alebo sa bude tváriť, že nezaznela.

Ak sa už má niečo v súvislosti so žurnalistikou riešiť, tak komplexne. Jednou z otázok na riešenie by mal byť aj opakovaný únik informácií do médií, ktorý poškodzuje záujmy štátu a občanov. Zákon jasne hovorí, kto a prečo má napríklad prístup k informáciám o trestnom konaní. Dnes sa však ukazuje, že má k nim prístup – hocikto. Ťažko sa potom diviť, keď konanie skončí neúspechom a zločinci sa na slobode vyškierajú. Aj to býva následok “profesionality” dnešnej generácie “novinárov”. Ale rozhodne v tom nie sú sami …

Ak je žurnalistika poslaním, má byť jej súčasťou etika, má byť nositeľom pravdy a objektívnosti … ak nie je, a jediným cieľom je honba za senzáciami, manipulovaním s národmi, v mene moci a zisku, potom nie je žiadny dôvod na ochranu novinárov …

 

 

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456132x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu