Založ si blog

R. Fico a novinári . . . expremiér stráca glanc

Už dlhé roky nepochybujem, že slovo „žurnalistika“ stratilo v súvislosti so správaním slovenských médií akýkoľvek slušný význam, a stalo sa len synonymom pre manipuláciu s ľuďmi … napriek tomu si však myslím, že vrcholný predstaviteľ štátu, hoci aj bývalý, by si mal zachovať istú úroveň vystupovania …

R.Fico sa však svojím správaním prepadáva presne do tých istých miest, kde kedysi skončili V.Mečiar a M.Dzurinda. Prestáva mať zmysel pre realitu, začína vidieť všetko a všetkých v pozícii zaujatého nepriateľa, hoci sa veci majú úplne inak. Možno by si mal spomenúť na svoje slová z roku 2006, keď sa stal prvý raz predsedom vlády a nemal mať pri akomkoľvek podozrení problém s odvolaním člena vlády … neskorší vývoj ukázal, že tento problém v nejednom prípade mal a slová o inom spôsobe vládnutia, ako jeho predchodcovia – ostali len slovami. Ťažko sa diviť, k akému postaveniu v spoločnosti a jej pohľadu na vlastnú osobu sa nakoniec dopracoval.

Asi už zabudol, čo ho vlastne k moci dostalo. Nikto nemôže spochybniť istú dávku (na Slovensku nevídanej) politickej geniality, s ktorou spojil do jedného subjektu množstvo malých subjektov. Na druhej strane však treba otvorene priznať, že by sa k moci asi vôbec nedostal, nebyť rôznych klamstiev a podrazov, ktorými sa stali povestné vlády M.Dzurindu. Vlády, ktoré začali v podstate podrazom na voličov s názvom SDK a prevzatím moci iným subjektom s názvom SDKÚ, ktorý v čase volieb 1998 ani neexistoval. A tu niekde boli aj korene neskoršieho úspechu R.Fica.

Novinári proti Ficovi ? Ale kde … slovenský novinár (až na ojedinelé výnimky) vždy spieva pesničku toho, kto ho kŕmi …

Stačí porovnať prístup slovenských novinárov v kauzách, ktoré sa týkajú R.Fica a jeho spolupracovníkov, s prístupom, ktorý zaujali – napríklad v kauzách, ktoré sa dotýkajú A.Kisku. Dva metre … dva rôzne postoje, kde sa u prvého prepiera aj to, ktorou nohou ráno vykročí, a v prípade druhého sa opatrne spomenie „áno, aj toto sa stalo“, ale každý sa to hneď snaží prekryť poukázaním na niekoho iného (napríklad Fico, Bašternák, Kočner) a neraz porovnáva – neporovnateľné. A nikto si nepripúšťa, aký je rozdiel … alebo aký by mal byť rozdiel v pohľade spoločnosti na konanie podnikateľa, a konanie verejného činiteľa, tým skôr – ústavného. Presnejšie – ten prísnejší meter sa uplatňuje len tam, kde to (ako v prípade R.Fica) vyhovuje.

Napriek tomu je však medzi politikom a novinárom jeden podstatný rozdiel. Ak klame politik, môžete ho vo voľbách vymeniť a poslať do minulosti. Ak však klame novinár, manipuluje s verejnou mienkou, zavádza a vytvára falošný obraz spoločnosti – nemôžete robiť vôbec nič. Môžete sa len prizerať a čakať, že snáď bude jeho zamestnávateľ seriózny … kdeže, to sme už  rovine fikcie, každý vlastník média vie presne, čo robia jeho podriadení a pokiaľ by mu to prekážalo, tento príspevok by nikdy nevznikol … novinár môže byť a často aj je oveľa nebezpečnejší, ako politik na akejkoľvek úrovni. Pretože pero a slovo sú oveľa silnejšie zbrane, než čokoľvek iného.

R.Fico stráca glanc, pretože sa z hmly budúcnosti pomaly a iste vynára obraz jeho budúcnosti

Možno ešte vyhrá nasledujúce parlamentné voľby, ale sotva dokáže zostaviť vládu a takmer určite sa nestane opäť premiérom. Jeho stranícke „samoderžavie“ sa tiež rozpadá, a zlé jazyky hovoria o len o dvoch alternatívach – rozpade strany SMER-SD, alebo nástupcoch. Nikto však viac-menej neráta s pokračovaním R.Fica. Dokonca ani najvernejší …

Ešte nezmyselnejší je jeho postoj v otázke jarných protestov, po smutných udalostiach vo Veľkej Mači. Nikto nespochybňuje, že G.Soros má na svedomí nejeden politický alebo finančný otras, ale trojnásobný premiér by mal vážiť slová a nestrieľať od pása ako nejaký pištoľník v nejakom Zapadákove … iste, dá sa oprávnene hľadať pozadie udalostí a vecí, keďže prvé protesty presiahli svojou účasťou naozaj možné očakávania, no hádzanie nepodloženými obvineniami je prešľap, ktorému by sa mal v prvom rade vyhnúť – ústavný činiteľ. Či už aktuálny alebo bývalý, na tom vôbec nezáleží.

Možno chce vyvážiť vystupovanie prezidenta A.Kisku, ktoré najmä v súvislosti s jeho výrokmi naozaj popiera všetko, čo súvisí s postavením prezidenta, počnúc nestrannosťou najvyššieho predstaviteľa štátu. Lenže Kiska nie je na rozdiel od Fica kariérny politik, a tak sa obvykle posudzujú jeho politické „prešľapy“ s privretými očami. Navyše, volebnú prehru v prezidentských voľbách si zapríčinil sám Fico. Ak by bol reálne posúdil situáciu v roku 2014, nikdy by do kandidatúry nešiel, pretože vtedy už bolo jasné, ako sa veci vyvinú, ak bude kandidovať.

R.Fico by mal definitívne odísť z politiky. Iste, so cťou a fanfárami to už nebude, ale stále môže odísť dnes lepšie … než o pár dní, týždňov, mesiacov … napokon, podľa svojich niekdajších výrokov už dávno nemal byť v politike. (a podľa môjho názoru sa do jej najvyšších poschodí nemal nikdy dostať)

Karty sú už dávno rozdané a on nemá žiadne tromfy. V súboji s A.Kiskom nemá šancu na úspech, pretože médiá stoja až na ojedinelé výnimky na strane prezidenta, a vôbec nezáleží na tom, čo urobí alebo povie. Aj keby sa objavili stovky či tisíce podozrení, vždy to bude rovnaké – ak sa budú týkať Fica, budú denne na titulných stranách médií, ak sa budú týkať jeho oponentov – občas sa objavia a zapadnú prachom. Nie je to o hľadaní pravdy, nie je to o slušnosti, nie je to o zákonnosti – je to výhradne o záujmoch. A nech urobí dnes Fico čokoľvek, osud tejto bitky sa rozhodol dávno, v čase, keď sa snažil za každú cenu naplniť – svoje záujmy. A rozhodol sa v jeho neprospech.

Napriek všetkému má jednu bitku vyhratú, aj keď to bude povestné Pyrrhovo víťazstvo. Nemusí mať žiadne obavy, že sa k moci dostanú jeho dlhoroční oponenti R.Sulík, I.Matovič a spol. V ich prípade budú najväčšou prekážkou nafúknuté egá a neschopnosť. Čo schopné, to od nich poutekalo a čo nepoužiteľné – to ostalo. Predpokladať, že sa dokážu nielen dohodnúť na spolupráci, ale dokonca aj dlhodobo fungovať a dodržiavať pravidlá, môže naozaj len niekto veľmi naivný. Tým skôr, že pri pohľade na spomínané dve politické „firmy“ je úplne jasné, že sa nebudú chcieť deliť – o nič, a s nikým. Aj preto vyzerajú ich volebné výsledky tak, ako vyzerajú. Pretože pri tom množstve prešľapov vlád pod vedením R.Fica mohli byť už dávno na jeho mieste. A ak tam napriek tomu a mohutnej podpore médií aj tak nie sú, vypovedá to jasnou rečou – voliči im veria ešte menej, ako kauzami zablatenému SMER-u.

A čo bude ďalej ? Nič, karavána pôjde ďalej, psi budú štekať … Fico sa politiky vzdá až vtedy, keď bude musieť … a jeho oponenti sa budú hrýzť medzi sebou … a novinári budú i naďalej slúžiť tomu, kto zaplatí a jeho záujmom. Demokracia v tomto podaní je najlepším kabátom na zakrytie ľudských slabostí a nerestí … politik potrebuje občana len v troch prípadoch – pri voľbách, platení daní a … pri prelievaní krvi v konfliktoch, ktoré sám vyvolal …

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432205x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu