Založ si blog

Čudný sponzor protestov . ..

Ako je to s financovaním protestov Za slušné Slovensko ? Neviem, nikto nemá na čele napísané, že prispel alebo neprispel … a všade platí jedno – každý koná v súlade so zákonom, ak nebolo vynesené právoplatné rozhodnutie, že zákon – porušil. Ale musím priznať, niečo ma predsa zaujalo …

Niečo ma však zaujalo. Zoznam prispievateľov, kde sa okrem iného nachádzali aj mimovládne organizácie najrôznejšieho druhu. Niektoré s veľmi serióznym plánom činnosti, bohatou „knižnicou“ informácií na internete a ľahko overiteľnými referenciami z tretej strany. Ale aj také, ktoré vyvolávajú značné pochybnosti. Presnejšie – okrem registrácie nenájdete o nich žiadne informácie, nemajú žiadny web, kontakt na zodpovedné osoby, proste – naozaj nič.

Alebo, v jednom prípade som našiel len súdne rozhodnutia o spore, v ktorom vystupoval jeden zo sponzorov protestov ako žalovaná strana. Musím priznať, trochu ma to zaskočilo. Najmä preto, že si neviem dosť dobre predstaviť, čo asi daruje subjekt, ktorý druhá strana žaluje za neplatenie nájmu a žiada vypratanie priestorov, ktoré mu prenajala. O koho sa jedná ? O občianske združenie PAS – Partnerstvo Angažovanosť Spolupráca, ktoré vzniklo v roku 2001 a malo by sídliť v Prešove. (Či sídli na adrese uvedenej v registri MV SR, neviem)

Ako som spomenul, väčšina mimovládnych organizácií má svoj web, kontakty, a uvádza množstvo informácií o svojej činnosti. V prípade vyššie spomínaného združenia to však neplatí. Žiadny web, presnejšie som našiel jeden s ukončenou prevádzkou (aspoň tam smeroval odkaz na internete), nulové informácie o činnosti, a nenašli sa ani žiadne kontakty na zodpovedné osoby. A čo sa našlo ?

Dve súdne rozhodnutia – jedno z roku 2014, druhé z roku 2015. Obe súviseli s predmetným združením, ktoré bolo žalované mestom Prešov a cieľom žaloby bolo vypratanie priestorov, poskytnutých mestom. 

Podľa rozsudku vo veci 10C/153/2013 zo dňa 5.2.2014 zaviazal súd OZ PAS – Partnerstvo Angažovanosť Spolupráca k vyprataniu priestorov a úhrade trov súdneho konania, ktoré bolo iniciované žalobcom – mestom Prešov. V odvolacom konaní pod značkou 12Co/101/2014 potvrdil krajský súd v Prešove rozhodnutie prvostupňového súdu a zamietol odvolanie žalovanej strany. Zároveň zrušil náhradu trov súdneho konania v prospech úspešného žalobcu, nakoľko si ten nárok na ich náhradu neuplatnil. (trochu zvláštne, nie – však mesto nakladá s verejnými financiami a ak si vezmeme, ako dokážu samosprávy „naháňať“ neplatičov komunálneho odpadu za menšie sumy, tu odpustia a neplatičovi nájmu ?)

Ale dobre, povedal som si. Však nikomu nemusí vyjsť všetko, čo si naplánuje. A občas sa dostane aj do súdneho sporu, ak sa nezhodne so svojim partnerom, nie je to nič ojedinelé. Lenže … ak niekto chce niečo darovať, musí niečo mať. A tak som si povedal, že občianske združenia sú predsa niečo iné ako bežné subjekty, a existuje aj čosi ako databáza transparentných účtov. Na Slovensku som našiel dvoch poskytovateľov – Slovenskú sporiteľňu a FIO banku. Opäť smola – ani jedna databáza neobsahovala akékoľvek informácie, súvisiace s predmetným združením.

Skúsme to teda zhrnúť – máme občianske združenie, ktoré prispelo na iniciatívu Za slušné Slovensko. Ale okrem uvedenia na zozname darcov sa nedá nájsť o predmetnom združení vôbec nič, s výnimkou dvoch súdnych rozhodnutí, kde bolo združenie zaviazané k vyprataniu priestorov, poskytnutých mestom Prešov. A samozrejme existuje zápis v registri MV SR.

A teraz niekoľko poznámok – v prvostupňovom rozhodnutí konštatoval súd, že koná v neprítomnosti odporcu (teda OZ PAS), nakoľko odporca neprevzal predvolanie z adresy, na ktorej podľa registra ministerstva vnútra sídli. V odôvodnení uznesenia z odvolacieho konania sa zase uvádza, že ak sa bude štatutárny zástupca odporcu (teda OZ PAS) nachádzať mimo územia SR počas konania v tejto veci, poverí svojím zastupovaním zástupcu, oprávneného konať v mene združenia. A je tam aj poznámka, že odporca mieni pokračovať v spolupráci s mestom Prešov, samozrejme aj s nahradením dlžnej sumy nájmu.

Súdne konanie skončilo v prospech mesta Prešov. Či boli alebo neboli priestory vypratané, neviem. Ale pripadá mi zvláštne, že občianske združenie, o ktorého činnosti nie sú prakticky žiadne zmienky, u ktorého nie je možné nájsť ani informácie o zdrojoch financií a účele ich použitia, je zrazu uvedené v zozname darcov – iniciatívy Za Slušné Slovensko. Áno, dá sa uvažovať aj inou cestou – združenie si vyriešilo problémy, získalo iné priestory na svoju činnosť, objavili sa aj podporovatelia jeho činnosti a tak prispelo z týchto prostriedkov aj na protesty spomínanej iniciatívy. Ostáva už len otázka, prečo sa nikde neobjavuje správa o jeho činnosti a nakladaní s prostriedkami, a prečo o svojej činnosti – mlčí.

Zvláštne ? Z môjho pohľadu – áno. Občas vypomáham pri činnosti jedného občianskeho združenia a viem, ako dôsledne si jeho zástupcovia všetko archivujú, aby sa nenašla ani smietka pochybnosti na ich činnosti. A všetko, čo im zákon ukladá zverejňovať – aj zverejňujú.

Ako som sa dostal k predmetnému združeniu ? Náhodou. Pozeral som zo zvedavosti zoznam darcov iniciatívy Za slušné Slovensko, či tam nenájdem aj niekoho známeho. Známych som našiel (aj keď nie svojich), a na predmetné združenie som sa pozrel, pretože ma zaujal jeho názov. Ostal som sklamaný, pretože som o jeho činnosti nenašiel nič, okrem vyššie spomínaných rozhodnutí súdov a nejakého webu, kde o samotnom združení nebola zmienka, len oznámenie o ukončení prevádzky webu. A začalo mi vŕtať v hlave, ako môže niekto a niečo darovať, ak pôsobí dojmom nečinnosti – alebo, kto sa naozaj skrýva pod pláštikom občianskeho združenia v pozícii darcu.

Nech si každý urobí svoj názor ….

 

 

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9433422x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu