Založ si blog

Špinavá dohoda s Londýnom na obzore ?

Možno niekto čakal, že sa budem venovať dnes zverejnenému pamfletu na moju osobu, ale márne. Sú oveľa dôležitejšie veci … napríklad rituálne tance okolo vystúpenia Veľkej Británie z EÚ, kde sa otvorene hľadajú spôsoby, akými zachovať pre Londýn výhody, vyplývajúce zo spolupráce a naopak – zbaviť sa povinností, vzťahujúcich sa na členov …

Nie je žiadnym tajomstvom, že Londýn bol dlhodobo držiteľom najväčšieho počtu výnimiek, súvisiacich s členstvom v únii. Prakticky v každej oblasti boli povinnosti, ktoré sa na Londýn nevzťahovali. Dnes sa vyjednáva o ukončení členstva v únii, a opäť sa vyjednáva hlavne o tom, ako sa zbaviť povinností a naopak – zachovať si čo najviac výhod.

Dnes si to ešte nechce nikto verejne priznať, ale európske spoločenstvo bez Londýna nemá prakticky žiadnu šancu na dlhodobé prežitie, nehovoriac o nejakej prosperite. Pretože o prosperite sa nedá hovoriť ani dnes, za jeho účasti. Korene úspešného referenda o vystúpení Británie z EÚ som už spomínal dávnejšie. V prvom rade zohrala veľkú úlohu náhoda, výsledok bol naozaj tesný, no napriek tomu by stál za zamyslenie. Ak sa totiž pohybuje nesúhlas s nejakou inštitúciou a členstvom v nej na úrovni 50%, mali by si zodpovední klásť otázky. Možno nepríjemné, ale rozhodne – oprávnené.

Nech už tvrdí súčasná premiérka čokoľvek, realita je nespochybniteľná – Londýn už nepotrebuje úniu v tej podobe spolupráce, aká pretrvávala počas jeho členstva. A britské politické špičky len využívajú nečakaný výsledok referenda na dosiahnutie vlastných cieľov, o ktorých by ako riadny člen nemohli ani len snívať.

Podstata výsledku britského referenda spočíva v nechuti britských voličov, aby sa stali nejakou beztvarou súčasťou európskeho impéria, ktoré sa dnes už neskryte buduje, vytvárajú sa alebo sa navrhuje vytvorenie „štátnych“ (alebo otvorene pomenujme – federálnych) orgánov, kde je konečným cieľom vytvorenie modernej verzie niekdajšieho ZSSR – len to môžeme povedať inak alebo nazvať inak – napríklad Zväz Závislých Európskych Republík (ZZER), kde je konečnou stanicou strata akejkoľvek formy samostatnosti dnešných členských krajín únie. A vlády „samostatných“ krajín sa v podstate stanú novými formami – miestodržiteľstva. Nič viac, nič menej.

Zámerne som napísal slovo „samostatných“ do úvodzoviek. Pretože už dávno nie sme samostatní, nielen nemáme znaky samostatného štátu, ale ani nerozhodujeme o sebe. Márne si volíme svojich zástupcov, pretože ich skutočné postavenie je na úrovni fakľonosičov niekdajšej Tretej ríše. Svietia na cestu, o ktorej smere vôbec nerozhodujú. A ich reálny záujem končí na pravidelných benefitoch, vyplývajúcich z výkonu funkcií. Nič viac, nič menej. Aj keby chceli konať, nemôžu. A väčšina ani nechce, však je to pohodlné – dostávať plat a viezť sa na káre. Síce škrípajúcej, ale veľmi pohodlnej.

A presne v tom je podstata rozhodnutia britských voličov … Británia bola (a v podstate aj dnes je) stáročia koloniálnou veľmocou, ale rozhodne Briti nechcú, aby sa stala – kolóniou.

Kto o mojich slovách pochybuje, má dve možnosti – navštíviť ostrovný štát a presvedčiť sa na vlastnej koži, alebo si spomenúť na začiatok 90.rokov, ako nás všetci „vítali“, a nakoniec si vybavovali rôzne výnimky či prechodné obdobia vo vzájomných vzťahoch. Či už sa to týkalo pobytu, alebo práce v dotknutých krajinách. Navonok budú volať po slobode pohybu, alebo prijímaní migrantov ako forme pomoci, ale vždy len vtedy, ak sa to nebude dotýkať ich záujmov a života, alebo sa to dotkne – minimálne.

No napriek všetkému si chce Londýn zachovať vplyv na dianie v únii, či členských krajinách. Súdiac podľa vývoja a doslova vystrašeného vystupovania zástupcov únie, rokovania by bolo možné označiť skôr slovom – vydieranie. Vydieranie zo strany Londýna, čo bude alebo nebude, ak únia nepristúpi na jeho požiadavky. Tvrdý brexit, ktorý by mal strašiť Londýn, je v skutočnosti strašidlom pre emisárov z Bruselu. Niekde v pozadí sa totiž ukazuje, že Londýn bude vyjednávať výhradne o tom, čo je v jeho záujme, pričom si nebude vyberať zbrane, akými svoj cieľ dosiahne. A možno bude niečo pravdy aj na šumoch, ktoré hovoria o pravidelných a „neoficiálnych“ cestách britských emisárov – do Moskvy. Napokon, nie je to nič udivujúce, podobný systém politiky sa praktizuje dlhé desaťročia. Klasickou ukážkou môže byť oficiálna politika americkej vlády, kde sa s vydieračmi nevyjednáva, ale v prípade potreby vycestujú „na vlastnú päsť“ bývalí prezidenti, ministri zahraničia či iní predstavitelia do zóny problému, a „neoficiálne“ vyjednávajú v mene amerického záujmu. A neoficiálne dohody, ktoré vznikajú z podobných aktivít, rešpektujú aj oficiálne kruhy. Prečo by ich rešpektovali, ak s nimi nesúhlasia ?

Chystá sa špinavá dohoda s Londýnom ? Zrejme áno … jednak preto, že Londýn je a určite aj zostane jedným z najväčších svetových finančných centier, a Brusel si nemôže dovoliť ani len snívať o určovaní pravidiel vo vzťahu k Londýnu. Všetko pôsobí tak, že nakoniec možno naozaj dôjde k vystúpeniu Británie z EÚ, ale dohody budú postavené tak, aby si Londýn zachoval všetky benefity, vyplývajúce z riadneho členstva v EÚ, hoci nebude členom. A zachová si aj vplyv na dianie v rámci únie.

Na záver len jedna otázka – myslíte, že spoločenstvo štátov, ktoré aj vlastné pravidlá dodržiava len účelovo, môže zaistiť prosperitu svojich členov, alebo bojovať s korupciou či inými nešvármi, ktoré špinia každú spoločnosť ? 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9462825x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu