Založ si blog

Aktivisti vo väzbe ? Správne rozhodnutie !

Nebudem polemizovať o nezávislosti hnutia Greenpeace a jeho idealistických cieľoch. Určite to bola len náhoda, že sa svojho času snažilo dosiahnuť uzatvorenie Temelína v Českej republike, či niečo podobné sa v inom háve odohralo na Slovensku … a určite len náhodne sa objavoval v pozadí záujem Rakúska o získanie trvalých klientov pre odber prebytkov z produkcie el.energie.

So záujmom som čítal komentáre rôznych zástupcov hnutia, ktorí tvrdia, že ich klientom bolo upreté právo na vyjadrenie názoru v mene ochrany záujmov súkromnej spoločnosti. Je to bežná forma, ako mediálne zakryť podstatu trestnej činnosti, ktorej sa páchatelia dopustili. Možno ich zástupcovia zabudli, že neoprávnený vstup na cudzí pozemok bez predošlého súhlasu jeho vlastníka môže byť aj trestným činom. Alebo si nevšimli, že Slovensko disponuje legislatívou, ktorá umožňuje konanie zákonnou cestou, pokiaľ má niekto pocit, že činnosťou podnikateľského subjektu dochádza ku škodám …

Z môjho pohľadu by ma oveľa viac zaujímalo, odkiaľ pochádzajú príspevky hnutia Greenpeace a aký je skutočný účel ich použitia. Akosi si neviem predstaviť, že by niekto s ochotou prispieval na protizákonné konanie a hradenie nákladov, spojených s obhajobou vinníkov. Alebo – v jednom prípade si to viem predstaviť – ak tým darca sleduje vlastné obchodné záujmy. Potom je celkom pochopiteľné, že mu nevadia ani podobné výstrelky, končiace konfliktom so zákonom, trestným stíhaním, financovaním obhajoby a podobne.

Rovnako nepokladám za náhodu, že sa „protest“ odohral v čase, keď je už jasné, že dôjde k útlmu baníctva na Hornej Nitre a neskôr aj k ukončeniu banskej činnosti.

Nie je tajomstvom, že niektoré krajiny nielen neplánujú útlm ťažby, ale aj plánujú otvorenie nových baní. Jedným z príkladov môže byť susedné Poľsko. Rovnako nie je tajomstvom, že protesty rôznych skupín aktivistov sa koncentrujú do krajín východnej a strednej Európy. Náhoda ? Neverím … skôr naopak.

O tom, aký bude osud aktivistov, na ktorých bola uvalená väzba, rozhodne krajský súd v Trenčíne. Objavili sa námietky o zaujatosti súdu a návrhy, aby konanie riešil iný súd. Bežná prax páchateľov trestnej činnosti, ktorí sa snažia vyhnúť zodpovednosti za svoje konanie. Z môjho pohľadu by vznikla pochybnosť o objektívnosti ktoréhokoľvek súdu, vyhovujúceho predstavám aktivistov. Najčastejšie hovoria o korupcii a zaujatosti súdov tí, ktorí s podobnými praktikami majú sami skúsenosti, nie ? Nehovoriac o tom, že by nemuseli hľadať „nezaujaté“ súdy, keby rešpektovali zákony a práva ostatných – či už občanov, alebo podnikateľov.

Nemám nič proti utlmeniu ťažby uhlia na Slovensku. Kedykoľvek prechádzam Hornou Nitrou, vždy ma znechutí pohľad na krajinu, zničenú baníctvom. Ale ešte viac sa mi hnusia praktiky „aktivistov“, medzi ktorých patrí aj hnutie Greenpeace. 

Možno krajský súd vyhovie mediálnemu tlaku a prepustí na slobodu vagabundov, ktorí neoprávnene zasiahli do práv iných. Ale bude to mať len jediný výsledok – opäť sa potvrdí, že keď chce niekto vystrájať, stačí sa vyhlásiť za aktivistu, mať plné ústa vzletných slov a potom nemusí – nič. Ani rešpektovať zákony. Ale potom by sme sa mali prestať baviť o právnom štáte, vyčiarknuť slovo demokracia zo slovníka a použiť iné, dokonale vystihujúce daný stav

Anarchia ….

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9460442x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu