Založ si blog

Len návrat domov je . .. dôležitý !

Mám rád jazdu autom v zime … všetko vyzerá akosi inak, milšie … príroda sa odeje do bieleho hávu, a dokonalosť zážitku kazia len šialenci (vytínajúci stromy okolo ciest) a blázni (za volantom).

Žiaľ, zákon chráni viac šialencov, než tých, čo rešpektujú zákony – tak ľudské, ako aj fyzikálne. A tak musím písať, hoci oveľa viac by zapôsobili videá, čoho všetkého sú schopní „vodiči“ v zime. A neraz aj tí, ktorí o sebe tvrdia, že sú – profesionáli.

Každý týždeň chodím na východ Slovenska. Niekedy cez Donovaly, inokedy cez Čertovicu, späť sa obvykle vraciam cez Sorošku … a čo vidím, vôbec sa mi nepáči. Chápem – nemôže na každej zákrute stáť policajt – no nechápem, prečo si myslia niektorí, že pre nich žiadne pravidlá neplatia, dokonca ani tie, ktoré nestvorila ruka človeka. Akoby mali pocit, že kúpou luxusného SUV renomovaných značiek dostali zároveň glejt o nesmrteľnosti. Zvlášť „obdivujem“ tých, ktorí jazdia v zime na celoročných pneumatikách, hoci za svoje auto zaplatili sumy, prekračujúce v nejednom prípade aj stotisíc eur.

Asi im nikto nepovedal, že celoročná guma je použiteľná tam, kde nenarazia na sneh … ale na snehovej pokrývke sa správa rôzne, len nepôsobí – bezpečne … a môže byť akejkoľvek značky.

Vari im neostali peniaze na kvalitnú zimnú pneumatiku ? Neverím … však sada pneumatík vrátane diskov sa dá dnes bežne zahrnúť v rámci výbavy auta aj do leasingu, tak v čom je problém ?

Trúbili na mňa, že idem pomaly, tak som pridal a takto to skončilo …. rozprával chlapík, stojaci vedľa auta v priekope. A čo ťa potom, že niekto za tebou trúbi alebo bliká ? Ak sa necítiš na viac, ako štyridsiatku na snehu, tak choď štyridsať ! Však maximálna povolená rýchlosť nie je – prikázaná … no pohľad na pneumatiky jeho havarovaného auta okamžite odhalil, že blikanie a trúbenie nebolo jedinou, a už vôbec nie hlavnou príčinou jeho nehody.

Optimisti s dennými svetlami … dokonca aj počas sneženia, hmly alebo hustého dažďa. Vari je úspora na žiarovke dôležitejšia, než vaše zdravie alebo život ? Či iní experti, jazdiaci s tak zanesenými svetlami, že sa nedá ani rozoznať, či svietia alebo nie – to nemáte minútu času na zastavenie vedľa cesty a očistenie svetiel nejakou handričkou ?

Tabuľa ako svet, upozorňujúca na nutnosť použitia snehových reťazí … o dvesto metrov ďalej však blokuje cestu exot, so skríženým autom … a rozčuľujúci sa na ostatných vodičov, že zavolali policajtov, aby situáciu riešili. Myslel, že prejde … však má skvelé auto, štvorkolku, nepotrebuje ani reťaze … neviem, koľko ho jeho myslenie nakoniec vyšlo … ale ostatných stálo hodinu-dve zbytočného čakania.

Hmla, na ceste ujazdená vrstva snehu, a kolóna áut, ktoré sa pomaly štverajú kopcami a zákrutami v úseku, kde je zakázané predchádzanie. Niektorým to však zjavne nevadí, veselo predbiehajú … nakoniec si jeden vytiahne nesprávnu „kartu“ a končí po divoko vyzerajúcom šmyku – vo zvodidlách. A všetko sa opäť opakuje – aj tak pomaly idúca kolóna musí nakoniec ostať stáť a čakať, kým sa všetko vyrieši. Okrem ignoranta za volantom skončili s rozbitými autami aj ďalší dvaja vodiči, ktorí síce nič zlého neurobili, ale boli v nesprávnej chvíli na nesprávnom mieste.

Najdôležitejšie je prísť domov … v zdraví … nezáleží na tom, či prídete pomaly alebo rýchlo, podstatné je, že – prídete. A rovnako chcú prísť domov aj iní … denne si kladiem otázku, kde sa stala chyba, že niektorí sa chovajú – ako dobytok … čo zlyhalo – autoškola, domáca výchova, alebo treba pritvrdiť v sankciách a aj zdanlivé maličkosti – tvrdo trestať ? Neviem …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

vojna na Ukrajine, delo

Ukrajina má ťažkosti na východe krajiny, nedostatok munície je závažný

16.04.2024 10:10

Už vo svojej analýze z predchádzajúceho dňa ISW upozornil, že Rusko by nedostatok munície mohlo využiť na ovládnutie mesta Časiv Jar.

Peter Pellegrini

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

16.04.2024 09:49

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Kto obsadil druhé a tretie miesto?

doprava

V Bratislave husto prší, doprava takmer skolabovala

16.04.2024 09:46, aktualizované: 10:01

Na D1 v smere od Senca cez Zlaté Piesky a Prístavný most do Petržalky hlásili vodiči zdržanie 40 minút.

Lukašenko

Mlátili ju hlava-nehlava. Bieloruska na toaletnom papieri opísala brutalitu Lukašenkovho režimu

16.04.2024 09:12

Kacarynu Novikavovú zatkli v júni 2023, keď mala na sebe iba nočnú košeľu.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9452159x
Priemerná čítanosť článkov: 3866x

Autor blogu