Založ si blog

Nie sme národ porazených . ..

Dnešný blog bude reakciou na článok v denníku Šport s názvom „Sme národ porazených“, ktorý ma zaujal, pretože sa venuje všetkému možnému, len nie podstate nespokojnosti – a to nielen fanúšikov …

Najprv realita hokejového šampionátu dvadsaťročných v Kanade – tri zápasy – tri prehry … o jednom zápase sa dá povedať, že sme dokázali hrať v niektorých fázach vyrovnanú partiu (s USA), aj keď hlavne zásluhou brankára. Konfrontácie so severskými súpermi dopadli žalostne, inak sa to nazvať nedá – prehry o tri, resp. štyri góly, pričom v prvom prípade ide jeden z našich gólov na vrub súpera, sa inak pomenovať nedajú. A kto si pozrie hru Kanady v druhej skupine, sotva môže veriť v postup cez Kazachstan a … Kanadu. Ale povedzme, aj motyka môže vystreliť a v športe je všetko možné …

Ako fanúšika hokeja ma každá naša prehra mrzí, ale viem s tým bez problémov žiť. V športe je vždy niekto medzi porazenými, a pokiaľ je súper evidentne lepší, nemáme sa na čo sťažovať. Skúsme sa však venovať podstate slova lepší a všetkému, čo s tým a s hokejom – súvisí. A potom budeme (možno) vidieť veci inak. Stačí si porovnať súčasnosť a obdobia v rokoch 1993 – 2004. Zámerne som si vybral na porovnanie éru, kde dosiahol slovenský hokej najviac úspechov, pretože aj tam sme utrpeli nespočetné množstvo porážok, ale za iných okolností.

Skúsme si to rozobrať postupne a môžeme začať naším herným prejavom …

Ak sme v období rokov 1993 – 2004 prehrávali so silnejšími súpermi, často to bolo aj vtedy, ak sme mali počas zápasu viac striel, šancí, naša hra bola útočná a súper sa často len bránil a vyrážal do protiútokov. Podobným spôsobom sa dal charakterizovať nejeden zápas, ktorý sme odohrali proti susedom z Česka. No aj napriek trpkosti prehier sa dalo na niečo spomínať v pozitívnom duchu – na predvedenú hru, za ktorú nás chválili aj vo svete. Náš hokej bol proste pozerateľný a lákal divákov … dnes ?

Dnes je nás hokej – nepozerateľný. Hráme niečo, čo vydržím v najlepšom prípade pozerať päť-desať minút, a mám dosť. Sme pomalí, nevieme si prihrať viackrát po sebe, využívanie šancí je viac-menej otázkou náhody. Dnes už môžeme len snívať o kombináciách, ktoré kedysi predvádzali naši hokejisti. Staviame na „dôslednej“ defenzíve, ktorá nám nie je nielen vlastná, ale ani – dôsledná. Na niečo, čo predvádzajú Nemci alebo Švajčiari, nemajú naši hráči kondíciu, rýchlosť ani tvrdosť. A výsledky len zodpovedajú našim nedostatkom. Možno máme najlepšie mužstvo medzi dvadsaťročnými v rámci posledných rokov, ale v konfrontácii so silnou šestkou pôsobí – žalostne. A je úplne jedno, či podľahne o gól, alebo päť. O dnešnej filozofii slovenského hokeja by sa dalo povedať aj niečo iné – ak nám zachytá brankár, súper nepremení šance a my zlepíme nejaký gól, mohli by sme vyhrať. Mám na mysli zápasy so silnými súpermi … šťastie praje pripraveným a na náhode stavajú len zúfalci a blázni.

Hokejový zväz nepotrebujeme … diplomacia je v tejto sfére žalostná a doma to tiež nie je na fanfáry …

Úpadok slovenského hokeja má viacero príčin, ktoré sú pomaly identické s úpadkom v iných športoch. Môžeme začať tým, že športujú hlavne tí, čo majú peniaze a prakticky sa nehľadajú talenty. Áno, talenty treba hľadať … nie čakať, že nám spadnú z višne, keď sa budeme pod ňou opaľovať. Ani v najlepších časoch nevedela slovenská hokejová diplomacia zaistiť pravidelné konfrontácie so silnými, a skončili sme tam, kde sa niečo naučili od nás, a dnes nás bežne a bez problémov porazia – medzi Nemeckom, Švajčiarskom, Francúzskom, Rakúskom, Bieloruskom, Dánskom, Nórskom a spol. Konfrontácia s týmito súpermi nám nič nepomôže … skôr naopak.

Liga ? Vyššie spomenuté krajiny majú buď kvalitnejšiu súťaž na domácej pôde, čo platí hlavne pre Švajčiarsko, alebo ich najlepší hrajú v kvalitných ligách, ale majú týchto hráčov nepomerne viac. Vytvorili vhodné podmienky pre vyhľadávanie a financovanie výchovy talentov, prestali sa vyhovárať a výsledky ich práce vidieť. V prípade slovenskej ligy je dokonale vidieť, ako upadla výchova talentov na Slovensku – povedzme na príklade Banskej Bystrice. Vyberie si finančne dostupných hráčov vo svete, pričom sotva sa dá o niektorom povedať, že by bol hviezdou – a napriek tomu dokážu títo hráči podať výkony, s ktorými získal klub od Hrona dva tituly a trvale sa pohybuje na vrchných priečkach. A dokáže to napriek tomu, že počas letnej prestávky obmení aj polovicu kádra.

V niekdajšej československej lige bolo pravidlom, že v štvrtých útokoch klubov, ale aj reprezentácie získavali ostrohy talentovaní mladíci – niektorí osemnásťroční, devätnásťroční … dnes ? Netreba odpovede, stačí si pozrieť súpisky ligových klubov. O reprezentácii škoda hovoriť, pretože aj keď to nikto nehovorí, dlhodobo je hlavným cieľom udržanie v A-skupine medzi dospelými. Opäť sa dá hovoriť o zlyhaní riadenia súťaže …

Systém … mnohí sa sťažujú, že ak sa aj objaví nejaký talent, ešte počas stredoškolských rokov utečie do zahraničia, za lepšími podmienkami. Podstatné sú posledné dve slová – lepšie podmienky. Kto si dnes spomenie, ako skončil po druhom zvolenskom titule tréner Zvolena P.Mikula ? Musel odísť, pretože síce získal titul, ale nedal príležitosť správnemu hráčovi. Jeho prípad dokonale ilustruje slovenský problém – nie je to o talentoch, ale správnych hráčoch – deťoch sponzorov, funkcionárov klubov a podobne. Kto môže nastaviť systém ? Kluby sotva, tým vyhovuje dnešný stav. Bol by problém vytvoriť pravidlo – štvrtej mládežníckej formácie, teda kompletnej päťky ?

Ernest Bokroš ? Klobúk dolu pred jeho prácou. Každý rok varí z vody, v tom poslednom bolo jeho mužstvo doslova fackovacím panákom najvyššej súťaže … nastaviť kolektív na víťaznú vlnu po záplave prehier, to je skôr zázrak, než možnosť ….

Dvadsiatka v lige je síce dobrým projektom, ale jej zmysel sa stráca, ak je len do počtu a zbiera jednu prehru za druhou. Ak by sa jednalo o klasický klub, už dávno by museli prísť rázne zmeny. Takto sa len konzervuje absurdný stav, kašlať na prehry, hlavne nech si zahrajú s ligistami. No, možno by si niekto mohol preštudovať následky dlhodobého neúspechu na psychiku športovca, najmä mladého … vždy sa to nejako prejaví. A len negatívne.

Kto naozaj chce zlepšenie, musí v prvom rade zlepšiť podmienky. Poskytnúť financie na vyhľadávanie a výchovu talentov, kombinovať ich s obmedzením odchodu talentov zo Slovenska (dnes aj tak nemáme podmienky a kvalitu na odchod 17-18 ročných) … hráč môže odísť aj o tri-štyri roky neskôr, a za ten čas môže byť prínosom aj pre reprezentáciu, aj sa lepšie zohrať pre neskoršie potreby reprezentácie s ostatnými hráčmi. Napokon, svojho času nosili medaily hráči, ktorí až na ojedinelé výnimky odohrali sezóny na domácich klziskách … možno by sa zišlo pripomenúť si niekdajší, bývalý systém výchovy hráčov.

Otázky … každý chápe, že nemôže každá generácia priniesť Demitru, Šatana, Pálffyho, Bondru či iných … ale prečo patria naši hokejisti dlhodobo medzi najpomalších ? …

A tak odpoveď na úvahu z denníka Šport – fanúšikovi nevadia prehry, s tými by sa vedel zmieriť. Vadí však spôsob, ako k nim dochádza …. 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR Čaputová LPR Zbierka Onkológia Deň Narcisov BAX

Žlté narcisy dodávajú nádej a pomáhajú, zbierku podporila aj prezidentka

18.04.2024 14:06

Vďaka podľa nej patrí dobrovoľníkom, ale aj všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť dobrú vec a prejavia tak solidaritu s onkologickými pacientmi.

Rapid Life

Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life

18.04.2024 14:02

Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd.

Venezuela

Rezort diplomacie neodporúča cestovať do Venezuely. Slováci majú zvážiť cestu aj dvoch ďalších štátov Južnej Ameriky

18.04.2024 13:49

Ministerstvo pripomína, že SR nemá ani v jednej z krajín zastupiteľský úrad.

World Press Photo, palestínčanka, gaza, izrael, Mohammed Salem

Plačúca Palestínčanka s mŕtvym dieťaťom v náručí. World Press Photo tento rok vyhrala snímka z Gazy

18.04.2024 13:40

Usporiadatelia pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9454591x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu