Založ si blog

Demokracia a zákonnosť podľa vzoru Matovič

Vyjadrenie Matoviča v súvislosti s europoslancom Škripekom stojí za vážne zamyslenie. V pozadí vyjadrenia šéfa obyčajných stojí niečo, čo sa dá označiť ako snaha o nebezpečný precedens v slovenskej spoločnosti. Snaha o manipulovanie s rozhodnutím voliča.

Stručne povedané, ak by náhodou Škripek opätovne získal podporu voličov, a bol by jediným, komu by v rámci politickej firmy Matoviča a spol. dali voliči dôveru, pokladá Matovič za úplne normálne a demokratické, ak by sa europoslanec oprávnene získanej pozície vzdal v prospech niekoho iného. Akosi vzniká otázka, či potrebujeme voľby, ak by podľa Matoviča bolo úplne normálne odovzdanie mandátu inej osobe, ktorá nezískala dostatočnú dôveru voličov ?

Nie prvý raz sa pokúša šéf (sotva) obyčajných ľudí deformovať systém. Kto si pozorne pozrie zákon o politických stranách, musí si oprávnene klásť otázku, či potrebujeme právne normy, ktoré si môže dovoliť ktokoľvek (beztrestne) ignorovať. OĽANO svojou formou nespĺňa požiadavky zákona o politických stranách a hnutiach č.85/2005 Z.z., a to v znení §6 predmetného zákona. Stačí si porovnať dva weby – web samotného hnutia OĽANO a web ním často kritizovanej SNS. Rozdiel je jasne viditeľný, najmä v súvislosti s citovaným paragrafom.

Môže dozerať na plnenie zákonov niekto, kto si nevie alebo nechce splniť ani základné náležitosti, súvisiace s činnosťou jeho politického subjektu ? Určite nie … ani náhodou.

Nikto nespochybňuje, že na Slovensku sa deje množstvo vecí, ktoré škodia štátu i národu. Je to však hlavne preto, že politické strany a ich predstavitelia si robia zo zákonov doslova trhací kalendár, a rešpektujú len to, čo sa im v rámci vlastných cieľov – hodí. Ba dokonca sa neváhajú označiť za mučeníkov, ak čelia zákonným následkom za zanedbanie vlastných povinností – stačí spomenúť práve Matoviča a jeho opakovane nepozastavenú podnikateľskú činnosť. Pretože v otázke ľudí, ktorí sa podieľajú na tvorbe a schvaľovaní zákonov, nie je podstatné, že svojím nesplnením zákonnej povinnosti sa dopustili bezvýznamného prešľapu, podstatné je, že – si povinnosť nesplnili. A ak musí čeliť právnym následkom bez ohľadu na závažnosť previnenia a úmysel konania aj bežný občan, nie je žiadny dôvod, aby bol výnimkou poslanec. Skôr naopak – v prípade zákonodarcu by mali padnúť oveľa tvrdšie tresty, pretože má byť vzorom správania pre spoločnosť.

Položme si však otázku – kde sú korene problému, napríklad v súvislosti s požiadavkami na politickú stranu, zmienenými v citovanom §6 zákona č.85/2005 Z.z. v platnom znení ? Prečo nemá na svojom webovom sídle zverejnené zákonom požadované dokumenty, ako má jeho politický oponent – SNS ? Má to nejaké prijateľné vysvetlenie ?

Kde neexistujú pravidlá, nedá sa vymáhať ich plnenie a pohodlne funguje – diktatúra

Diktatúra jednej osoby, ktorá určuje pravidlá podľa toho, čo jej vyhovuje. Ak neexistujú stanovy, alebo nie sú verejné, ako sa môže niekto brániť voči svojvôli diktátora ? Prakticky nijako. A komu slúži absencia jasných a verejne známych pravidiel ? Len tomu, kto si chce za každú cenu zachovať svoje postavenie a hlavné slovo pri rozhodovaní, bez ohľadu na názory ostatných. Napokon, aj z príkladov iných, dnes už zaniknutých politických strán vieme, že ich predsedovia radšej zlikvidovali svoj politický subjekt, než by včas odstúpili zo svojej funkcie, a uvoľnili miesto schopnejším. Platilo to o HZDS a Mečiarovi, a ešte absurdnejšie to vyznelo v prípade Dzurindu a SDKÚ. Aj keď pravda – čo klamstvom na voličoch začalo, sotva môže skončiť dobre. Mám na mysli niekdajší volebný podvod s SDK.

Pri pohľade na súčasnú opozíciu sa dá konštatovať, že v šľapajách predchodcov ide Sulík, ktorý sa šikovne zbavil svojich straníckych konkurentov aj za cenu, že mu v strane ostala treťotriedna, prakticky nepoužiteľná garnitúra, a v prípade Matoviča – ten si v súvislosti so spomínanými pravidlami fungovania nerobí zjavne ani tie starosti, ktoré si robil jeho potenciálny koaličný partner. Všetko má nastavené tak, aby to vyhovovalo jeho cieľom a prázdne reči pred kamerami na tom nič nezmenia. Nech sú akokoľvek plamenné, nech v nich zaznie akákoľvek pravda, vždy je to nakoniec len forma pokrytectva, kde porušovateľ pravidiel vykrikuje po iných, že porušujú – pravidlá. Nehovoriac o vulgárnej forme vyjadrení, dehonestujúcej to, čo by malo symbolizovať slovo – parlament.

Niet pochybností, že o statuse OĽANO vedia aj poslanci NR SR. A tak vzniká iná otázka – prečo tolerujú existenciu parlamentnej strany, ktorej činnosť sa dá oprávnene spochybniť na základe platného zákona ? Pokiaľ chce niekto konať voči strane M.Kotlebu pre jej pochybné politické ciele, prečo sa nesnaží konať v prípade OĽANO, kde sú zjavné rozpory so zákonom o politických stranách ?

Nevidí ani generálny prokurátor, tak iniciatívny v snahe o zrušenie strany M.Kotlebu, že máme v parlamente politický subjekt, ktorý nespĺňa požiadavky zákona o politických stranách a hnutiach ? Zo súčasných politických strán je práve OĽANO jediným subjektom, u ktorého nenájdete na webe stanovy hnutia, ani podmienky členstva – čo iné strany, vrátane ĽSNS majú riadne spracované a verejne dostupné.

Niet pochýb, že poslanci a zástupcovia ostatných politických strán tento neprijateľný stav tolerujú hlavne preto, že majú sami maslo na hlave, aj keď v iných veciach. Navyše, môžu aj oprávnene očakávať, že ak by sa pokúsili o legitímne zrušenie hnutia I.Matoviča na základe nesplnenia požiadaviek zákona o politických stranách, skončilo by to zrejme verejným vykrikovaním, vulgárnosťami a „inštaláciou“ strany a jej šéfa do pozície neprávom utláčaných – mučeníkov za lepšie Slovensko. Otázkou ostáva, aké lepšie Slovensko môže vzniknúť pod taktovkou ľudí, ktorí si nevedia splniť ani základné povinnosti. Podľa môjho názoru – žiadne.

A tak máme predražené parlamentné cirkusové číslo a nestíhame vypliešťať oči, ako si to vlastne predstavuje Matovič demokraciu … ak náhodou uspeje vo voľbách niekto, s kým sa (asi) veľmi nemusí, tak by mal odovzdať mandát niekomu inému (aby nesedel vo funkcii desať rokov v kuse) … otázkou je, čo si asi myslí šéf obyčajných o voličoch, keď ich skúša kŕmiť podobnou, veľmi plesnivou – slamou ? Asi nič slušné … nuž hej, dostať milióny eur za vulgárne vybľakovanie na rôznych verejných miestach, to je naozaj pohodlná a veľmi výnosná forma (podnikania).

______________________________

Prílohy:

  1. Oficiálny web OĽANO
  2. Oficiálny web SNS
  3. Oficiálny web SaS
  4. Oficiálny web SME-Rodina
  5. Oficiálny web SMER-SD
  6. Oficiálny web ĽSNS

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9458207x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu