Založ si blog

Taxiplatforma 2. -Ilúzie rozbité na márne kúsky

V predošlej časti som spomenul, aké skúsenosti mal kamarát so zárobkami prostredníctvom platformy Bolt. Dnes sa budem venovať tomu, čo som nespomenul – skrytým výdavkom, o ktorých sa nádejní “taxikári” dozvedia neskoro.

Presnejšie jednému – daniam, a ešte presnejšie – dani z pridanej hodnoty. Nádejný taxikár si povie, o čom to točím, však nepotrebuje byť nevyhnutne plátcom DPH, keďže by mu pribudlo viac povinnosti a výdavkov, než by to bolo prínosom. Áno, pre seba nepotrebuje … ale keďže si vybral platformu, veci sa majú trochu inak.

Spoločnosť, ktorá si od neho objednáva službu, nesídli na Slovensku, ale v inej krajine únie. A platba za službu prichádza tiež z inej krajiny únie, pretože ide cez sprostredkovateľa. Čo to znamená ? Pred poskytovaním služieb sa musí zaregistrovať na príslušnom daňovom úrade, v zmysle §7a ako čistý plátca dane z pridanej hodnoty bez nároku na uplatnenie vratky preplatku DPH, alebo ako plnohodnotný plátca DPH vrátane nároku na uplatnenie vratiek preplatkov. Nech už urobí čokoľvek, skomplikuje mu to život – minimálne po administratívnej stránke.

Pri využití prvej možnosti musí v mesiaci, keď vykonával činnosť pre platformu a prijímal platby za služby (hoci aj jednu-jedinú), podať priznanie dane z pridanej hodnoty a samozrejme aj príslušnú daň odviesť. Ako to dopadne ?

Príjem sa zdaňuje podľa informácie z finančnej správy bežnou sadzbou dane, teda 20%, čo v príklade, ktorý som spomínal minule, znamená odviesť zo sumy 204€ spolu 40,8€. Po zaplatení DPH mu teda ostane 163,20€. A to znamená, že dostal za 1km jazdy zaplatenú sumu približne 0,16€.

Čo k tomu dodať ? Aj bez odpočítania provízie pre sprostredkovateľa vyznieva ekonomická stránka zárobkovej činnosti prostredníctvom platformy – absurdne. Kto bude spokojný ? Môžeme začať sprostredkovateľom, pokračovať prepravovaným klientom, daňovým úradom, autoservismi, prípadne účtovníkom či miestnymi samosprávami … ale určite nebude spokojný samotný vodič.

Záver ? Vlastná aplikácia formou licencie vyjde na 330€ (najlacnejšia), mesačný poplatok na vozidlo 20€.Iste, potrebuje propagáciu a pomôže aj zapojenie iných vodičov, ale určite nezruinuje vodiča spôsobom, aký “ponúkajú” súčasné známe a “bezplatné” platformy. V skutočnosti sú veľmi draho zaplatené …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9463735x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu