Historický objav – školy prepojené na firmy . .. alebo národné lustrácie

29. októbra 2013, cudzinec, Nezaradené

… a tak to vyzerá, keď štát riadia analfabeti. Len pre ilustráciu, odborné školy boli prepojené s praxou, teda výrobnými prevádzkami už pred desaťročiami. Dnes to politické elity prezentujú ako pokrok, že opätovne školy spájajú s firmami, a vyučujú deti podľa potrieb priemyslu. Heuréka … blbci zistili, ako hlboko siaha ich sprostosť. Otázkou je, kto by mal zaplatiť škody, ktoré blbci napáchali svojou bezohľadnou likvidáciou všetkého, čo im prišlo do rúk ako dedičstvo socializmu. Vieme však, kto to zaplatí určite – daňový poplatník.

Lustrácie neprešli v čase, keď sa mali dotknúť politikov a ich členstva v rôznych organizáciách, či spolupráce s bývalou ŠTB. Pravdou je, že aj ja som nápad s lustráciami pokladal za novodobé spôsoby honu na čarodejnice, pretože v prípade úspechu tohoto nápadu by si ľudia vybavovali účty medzi sebou, a podstata by sa úplne stratila. Tým skôr, že ak uznávame kvalifikáciu ŠTB ako zločineckej organizácie, vo svetle odhalení posledných mesiacov by sme museli na rovnaké miesto postaviť aj organizácie ako CIA, NSA a iné spolky.

Napriek všetkému sa dnes lustruje. Paradoxne – nelustrujú sa ľudia pre významné funkcie, ale obyčajní ľudia. Či už je to pri návštevách USA – hoci aj za účelom turistiky, alebo aj pri bežných aktivitách, ako napríklad diskusie na internete. Nedávno som sa stretol s úplne absurdnou požiadavkou – chcel som sa zapojiť do diskusného fóra a administrátor chcel overiť totožnosť prispievateľa prostredníctvom zaslania fotokópie dokladu s fotografiou. V prvej chvíli ma to rozosmialo, neskôr som sa však zamyslel.

Na pozíciu v riadení štátu stačí členstvo v akejkoľvek strane. Kašle sa na vzdelanie, mnohí ho majú dokonca na takej úrovni, že napadne otázka, koľko klobás dali za ukončenie školy. Ba neraz vedú odborné rezorty laici, ktorí sa v danej oblasti vôbec nepohybovali, hoci rozhodujú o nakladaní s miliardami eur. Na druhej strane niekto žiada na sprístupnenie diskusie na internete dokonalé overenie prispievateľa. Zdá sa, že písanie a vyjadrenie názoru je zodpovednejšie a náročnejšie, než správa obrovského balíka financií a záujmov národa. Komické ? Skôr tragikomické…

Nuž, dopracovali sme sa na najvyššiu úroveň demokracie – bezvýznamných ľudí lustrujeme a zločincom poskytujeme ochranky, aby sa im niekto náhodol nepomstil za ich zločiny …