Aké je pozadie strachu politikov z Kotlebu ?

12. novembra 2013, cudzinec, Nezaradené

Niekto povie, že Kotlebov extrémizmus, ale myslím si, že problém je niekde inde. Mám na to viac dôvodov – a tým hlavným sú podľa mňa rôzne škandály a škandáliky, ktoré predošlé garnitúry úspešne zametali pod pokrovec.

Keď sa pozrieme na právomoci župana a previazanosť s poslancami, veľmi rýchlo zistíme, že aj v prípade úspechu by bol Kotleba skôr – sám vojak v poli. Obkolesený nepriateľmi, závistlivcami a podrazákmi – navyše, s dlhoročnými skúsenosťami v intrigách a klamstvách. Z hľadiska občanov, ktorí majú obavy z extrémizmu, by bol Kotleba nebezpečný asi tak, ako mravec pre slona. Problém bude niekde inde.

Takže z toho vyplýva, že majú obavy z jedinej oblasti, kde by mohol byť Kotleba naozaj nebezpečný – oblasti kontroly nakladania s verejnými financiami. Skúsme si predstaviť, že by inicioval kontrolu hospodárenia samosprávneho kraja, a začal by loviť v mútnych vodách svojich predchodcov. Určite by si nenechal pre seba akékoľvek odhalenie – a povedzme si otvorene, nebolo by ich málo. Skôr naopak. A zrejme by ani neváhal s podávaním trestných oznámení – napokon, pomsta je sladká, nie ?

Kotlebova rétorika je neprijateľná, žiaľ, skrýva sa v nej množstvo pravdy o ľahostajnosti štátu k poctivým daňovým poplatníkom, a ich záujmom – ktoré sa politici zaväzujú chrániť, ale nikdy to neplnia. Alebo – plnia to podľa toho, ako sa im hodí.

Skúsme si predstaviť, že Kotleba by presadil uplatňovanie zákona o nelegálnych stavbách v plnom rozsahu. Kto by najviac utrpel ? Na prekvapenie by to neboli Rómovia. Prvým sporom by vznikol precedens, na ktorý by najviac doplatili rôzni zbohatlíci a špekulanti. Doplatili by na to rôzne „celebrity“, ktoré v pysku pred voľbami omieľajú zákony, poctivosť a slušnosť či morálku – a samozrejme po voľbách na to kašlú.

Sám vojak v poli je nebezpečný. Vojny síce nevyhráva, ale zanecháva za sebou veľa obetí, kým ho niekto zloží. A to sú skutočné príčiny strachu politikov z Kotlebu – on nemá čo stratiť, ale oni môžu stratiť veľa … aj slobodu.

 

Asi by som mal ísť voliť Kotlebu … celkom by ma zaujímalo, koľko hnoja by sa vyplavilo na svetlo sveta. Lenže – vyrobil vôbec niekto také Čižmiská, aby mi nenatieklo do ponožiek ? Asi nie …