Zasiali vietor a dnes žnú búrku

24. novembra 2013, cudzinec, Nezaradené

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou – Kotleba porazil Maňku a bude županom. Je to zaslúžená facka pre režim, ktorý tu vládne od prevratu v novembri 1989. A súdiac podľa reakcií politikov nebude táto facka posledná.

V jednom majú všetci pravdu. Kotleba bude v hniezde hadov a potkanov úplne sám, a jeho funkcia župana bude skôr symbolická. Lenže – to isté môžeme povedať o tejto funkcii aj za čias V. Maňku. Na druhej strane sa krajskí poslanci budú musieť zamyslieť, ako fungovať s Kotlebom, pretože nový župan bude mať skoro nulové právomoci, ale bez vzájomnej tolerancie sa môže kraj veľmi rýchlo ocitnúť v bezvládí. Kotleba môže blokovať rozhodnutia poslancov rovnako, ako oni jeho návrhy. A to je podstata nervozity celého politického spektra z Kotlebu. Cudzí element bude vidieť pod pokrievku hrnca s veľmi špinavým obsahom.

A môže sa veľmi ľahko stať, že skončia všetky „výhodné“ kšefty medzi župou a spriaznenými firmami. Rovnako sa môže stať, že v záujme budúceho úspechu začne Kotleba kontrolovať investície a nakladanie s krajskými financiami v minulých rokoch. A začne na svetlo sveta vyťahovať kostlivcov z rôznych skríň.

Kotlebov úspech je logickým následkom víťazstva lži, chamtivosti a kariérizmu nad slušnosťou, pravdou a poctivosťou. A keďže si naše elity spravili z klamstva akceptovateľný nástroj na dosiahnutie cieľa (viď naposledy sľuby kandidátov v Bratislavskom kraji), včera im prišiel prvý účet. Zasiali vietor … a včera začali búrku žať.