Až milión, alebo len milión ?

8. decembra 2013, cudzinec, Nezaradené

Na veci sa dá pozerať rôzne. Európske i svetové médiá informujú o obrovskej demonštrácii na Ukrajine, ktorej sa zúčastnil milión demonštrantov. Médiá v rukách oligarchov strieľajú na cieľ, ktorý nedosiahli predstavitelia únie.

Na Slovensku by milión demonštrantov znamenal veľmi vážny prejav občianskej nespokojnosti, keďže by protestovala prakticky pätina obyvateľstva, teda skoro 20%. Na Ukrajine je však milión demonštrantov v uliciach úplne bezvýznamný – znamená to len toľko, že s nepodpísaním protokolu s úniou je nespokojných len čosi vyše 2% obyvateľstva. Znamená to, že 98% obyvateľstva vyhovuje súčasný stav a odmietnutie podpisu prezidentom Janukovyčom.

Je jasné, že médiá to vidia a musia vidieť inak. Koho chlieb ješ, toho pesničku spievaj. Platí to aj dnes, a nezávislý či objektívny novinár je rovnako vzácny, ako stretnutie so snežným mužom v Himalájach. A tak nás novinári presviedčajú, že vlastne celá Ukrajina je nespokojná s konaním prezidenta.

Nemali by sme veriť. 2-3% obyvateľstva sú bezvýznamnou skupinou, ktorej názor si treba vypočuť, ale nie je rozhodujúci. Rozhodujúce je, čo si myslí väčšina – a tej je únia zjavne ľahostajná. Ideálnym riešením by bolo referendum, lenže z vlastnej skúsenosti poznáme, ako to chodí – ak by prevážil názor za podpis zmluvy, všetci by oslavovali … ak by hlasujúci odmietli podpis, referndum bolo určite zmanipulované. Proste, niečo v európskom štýle hlasovania o eurovale na Slovensku – hlasovalo sa dovtedy, kým sa nedosiahol cieľ – schválenie eurovalu a cielené okradnutie národa v mene záchrany bruselských podvodníkov.

V každom prípade bude zaujímavé sledovať, ako všetko dopadne. A hlavne poučné – opäť sa presvedčíme, že demokracia a sloboda slova v Bruseli znamená len jedno – robte si všetko, čo uznáte za vhodné – ak to vyhovuje nám. A myslím si, že raz príde aj doba, keď budeme pokladať tých, čo presadzovali vstup do únie a NATO za – zločincov.