V zime sneží ? To sme nečakali . .. (správa a údržba ciest)

8. decembra 2013, cudzinec, Nezaradené

Neviem, možno čakali, že pred sviatkami budú padať fľaše becherovky.  😛 …. ktovie. V každom prípade naši cestári opäť zlyhali a nestačia. Hoci, treba si položiť otázku, či je to len ich vina.

Za čias krčaha kráľa, keď sa červoncami platilo, jazdil dispečer v služobnom aute počas smeny na cestách, a operatívne povolával mechanizmy na údržbu ciest. Dnes sedí v kancelárii, a posiela mechanizmy podľa toho, čo a kto mu nahlási, alebo uvidí z okna. A to sa neplatí červoncami, ale eurami. Takže cesty sú doslova zasypané snehom, a v nejednom prípade pokryté ľadom. Asi tak, ako slávny most nad Rajeckými Teplicami, kde sme v piatok viacerí trénovali balet za volantom auta. Most totiž v noci primrzol, a nejaký „inteligent“ ho posypal štrkom. Sypať štrk na ľad má asi taký zmysel, ako močiť proti vetru. Takže na moste veselo lietali autá v najrôznejších piruetách, pretože aj dvadsiatka bola nebezpečná.

Podobne je to aj v iných lokalitách Slovenska. Už povestným úsekom je „rýchlostná“ cesta medzi Zvolenom a Žiarom nad Hronom, ktorá svoje parametre spĺňa len označením. Tam sa tiež veselo baletí, pretože sa posýpa štrkom, ktorý nič nerieši. V ochrane prírody sme dosiahli novú métu absurdnosti, keď stojí vyššie, ako ľudský život. Podobným úsekom je aj cesta zo Zvolena cez Sliač do Banskej Bystrice, hlavne v okolí letiska na Sliači. Tam si tiež nejeden vodič vyskúšal lety mimo cesty.

Čím ďalej, tým viac upadáme. Nedávno cestári veselo vytínali stromy okolo ciest, údajne v záujme bezpečnosti účastníkov cestnej premávky. Zasnežilo, zafúkalo a cesta ? Je uzatvorená, pretože je – nebezpečná. Dôvod ? Nárazový vietor, ktorý nikdy predtým nebol problémom, lebo cestu lemovali stromy, nevznikali ani nebezpečné snehové jazyky. Žiaľ – rozhodol „inteligent“.

Nič nie je nebezpečnejšie, ako iniciatívny blbec. Hoci aj študovaný. Jeden z tých študovaných sa nedávno vyjadril, že obnova autobusovej stanice v Banskej Bystrici je pozastavená (od 1990),lebo investor má nejaké problémy a mesto nemá páky na to, aby vec ovplyvnilo. Máš padáka … zhúkol by som na tohoto človiečika, keby som mal dosah na mestských úradníkov. Sú platení za to, aby veci riešili. Pohodlnejšie je vyhovárať sa na niekoho iného – a tak ľudia postávajú vo vetre, ktorý sa stanicou preháňa ako vo filme o apokalypse, alebo sa tlačia v maličkej a smradľavej čakárni vedľa tetky v kukani, ktorá poskytuje informácie. Choďte si sadnúť do krčmy … radí tetka. Veru, aby ste si sadli, treba si aj niečo kúpiť, a tolerovať opilecké reči ranných dobíjačov energie, či večne zamračený ksicht „ochotnej“ krčmárky. V tejto časti Slovenska prekvapuje zima a mráz už desiatky rokov.

Nuž, v zime naozaj sneží. Želám cestárom, aby raz prišla zima, keď bude padať – rozum. Konečne by som (možno) zažil pocit, že svoje dane neplatím zbytočne.