Zlodeji a prosperita

8. decembra 2013, cudzinec, Nezaradené

Hovorilo sa, že za socializmu kradli všetci, lebo ak niekto nekradol, okrádal rodinu. Pravdou je, že za krádež sa často pokladalo aj odpratanie toho, čo bolo určené na likvidáciu – napríklad nekvalitných výrobkov, ktoré sa síce dali sfunkčniť, ale neprešli by cez výstupnú kontrolu kvality u výrobcu.

Skúsme teda brať za fakt, že za socializmu kradlo 100% ľudí, ktorí pracovali. Napriek tomu štát fungoval a dokázal zabezpečiť všetky služby obyvateľstvu, a dokonca končil svoju socialistickú existenciu v roku 1990 s pomerom 1:1 (pohľadávky voči záväzkom). Inou vecou je, že zásluhou Venca Lahvu bola väčšina našich pohľadávok odložená ako charita pre dlžníkov, hoci sa jednalo o miliardy dolárov.

Orientačne sme vypočítali, že po roku 1990 sa na kradnutí podieľalo 0,0023% občanov. A po dvoch desaťročiach je štát na pokraji bankrotu.

Ťažko sa dá potom veriť, že socializmus bol odsúdený na krach a zmiznutie v hlbinách zabudnutia. Kde asi urobili súdruhovia demokrati chybu, že za krachujúcej éry kradli všetci, a bolo dosť … ale po nej kradne len zlomok percenta obyvateľstva, a máme holý zadok ?