Poľské investície do zbraní

31. decembra 2013, cudzinec, Nezaradené

(zdroj : poľský Newsweek)

 

Poľsko je jedinou váčšou krajinou v rámci NATO, ktorá v čase krízy zvyšuje svoje výdavky na obranu. Je to následok snahy vlády D. Tuska o posilnenie postavenia Poľska v rámci aliancie, ako aj prehodnotenia bezpečnostných záujmov krajiny v regióne.

Britský týždenník The Economist poukazuje aj na to, že v Poľsku existujú obavy z agresivity najbližších susedov i napriek členstvu krajiny v NATO a EÚ. Navyše má Poľsko historické skúsenosti s neochotou spojencov pomáhať v prípade ohrozenia krajiny.

Denník upozorňuje, že i napriek pretrvávajúcej kríze sa výdavky na obranu zvýšia o 7%, čo je spojené hlavne s investíciami do –

– posilnenia raketových obranných systémov

– nákupu nových lodí

– tankov

– bojových vrtuľníkov

– cvičných lietadiel

– obrnených vozidiel

Výdavky na obranu porastú v najbližších rokoch o 43 miliárd dolárov, a to aj napriek úsporným optreniam, ktoré postihnú ostatné rezorty.

The Economist podotkol, že tieto výdavky sú súčasťou celkovej reformy ozbrojených síl, ktorá začala v roku 2009, a stala sa jednou z priorít vlády D. Tuska. Konečným cieľom reformy je zvýšenie bojaschopnosti armády, a jej schopnosti reagovať na akékoľvek hrozby.

———————————————

V článku bolo ďalej konštatované, že je snahou D. Tuska, aby Poľsko získalo vplyv pri rozhodovaní aliancie, ako aj obavy zo znižovania výdavkov na obranu, ktoré zapríčinila kríza a tieto opatrenia sú v rozpore s rastúcimi výdavkami Ruska na obranu, čo by mohlo vyvolať nerovnováhu v Európe.