Čas na návrat progresívnej dane

5. januára 2014, cudzinec, Nezaradené

Rovná daň je absurdným experimentom, ktorý sa zjavne neosvedčil. Je len otázkou času, kedy budeme prinútení k návratu progresívnej dane, a pochopeniu, že čo nezvládne bohatý, zadusí chudobného.

Základná otázka znie – prečo v nižšie spomínaných krajinách nemajú rovnú daň ?

 

  1. Maďarsko           17 – 32%
  2. Poľsko                18 – 32%
  3. Grécko                18 – 45%
  4. Francúzsko        5,5 – 40%
  5. Nemecko           14 – 45%
  6. Rakúsko             15 – 45%
  7. Belgicko              25 – 50%
  8. Dánsko               3,67 – 18,67%

Odpoveďou asi bude, že tieto krajiny sa nepokladajú za dostatočne bohaté na to, aby si mohli dovoliť luxus rovnej dane. Verím aj tomu, že obdivujú Slovensko za odvahu, prejavenú zavedením rovnej dane. Však aj chlapík, trénujúci bungee jumping na horiacom lane nájde svojich obdivovateľov – otázkou je, koľkí to skúsia po ňom opakovať, a s akým výsledkom.

Rôzni komentátori tvrdia, že zvýšenie daní, alebo zavedenie progresívnej dane by viedlo k tomu, že by rástla nezamestnanosť a množstvo prevádzok by sa sťahovalo do iných krajín, prípadne by investori neprišli na Slovensko vôbec. Kasta mediálnych politrukov z nás vyrába národ hlupákov. Skúsme sa zamyslieť.

Investor je investiční fondbankapenzijní fondpojišťovna nebo fyzická osoba, která vyhledává optimální způsob, jak zhodnotit své dočasně volné finanční prostředky …

(citát pochádza z českej wikipedie)

Koľko investorov prišlo na Slovensko a napĺňajú zmysel tejto definície ? Málo … väčšina sem prišla za podmienky, že dostane finančné prostriedky na svoje podnikanie od štátu, bude oslobodená od platenia daní a zvýši svoje zisky zamestnávaním ľudí za desatinu mzdy, ktorú by musela vyplácať v domovskej krajine – pričom kvalita a produktivita práce ľudí na Slovensku je často oveľa vyššia. Sú to naozaj investori ? Podľa môjho názoru  – nie sú.

Takže – žiadne pracovné miesta nevytvorili. Tie sme si vytvorili sami, za vlastné peniaze. Nemáme žiadny dôvod plakať nad ich prípadným odchodom, skôr by sme sa mali zamyslieť nad tým, ako si vytvoriť vlastné pracovné miesta, s dlhodobou perspektívou a primeraným platom. Nehovoriac o tom, že orientácia krajiny na jedno priemyselné odvetvie sa nám môže škaredo vypomstiť v budúcnosti.

Skúsme si položiť otázku, kde sú korene nedostatku financií pre verejné služby. Najviac škodí rozdávanie peňazí tým, čo to nepotrebujú. Ak niekto nemá peniaze na podnikanie, nemôže podnikať. A pokiaľ chce nejaký politik robiť sponzora, nikto mu nebráni, ale nech to robí zo svojho vrecka.

Zavedením progresívnej dane by sme sa zbavili špekulantov, vzrástli by aj príjmy štátu a logicky by sa uvoľnili aj prostriedky pre podvyživené sektory, ako školstvo či zdravotníctvo. A nemusíme mať obavy – zahraničné spoločnosti by tu aj tak ostali, lebo ešte stále by sa im vyplatilo zamestnávať našich ľudí – stačí pozrieť na ich mzdové výdavky na Slovensku, a napríklad v Belgicku, Dánsku  či Nemecku.

Rovná daň je zlodejina… a podporuje korupciu.