Nepríjemné dedičstvo socializmu

8. januára 2014, cudzinec, Nezaradené

Zákon o štátnom rozpočte pre federáciu č. 82/1990 (pre rok 1990)

 

Zákon o štátnom rozpočte pre SR č. 438/2012 Z.z.  (pre rok 2013)

 

 

Bývalá federácia bola po novembrovom prevrate 1989 odovzdaná nastupujúcej garnitúre v totálne dezolátnom stave, o čom svedčí prebytkový rozpočet na rok 1990, pričom kalendárny rok aj bol ukončený s prebytkom v štátnej pokladni.

Novú politickú garnitúru pochytila taká panika z prebytku finančných prostriedkov, že bolo nutné hľadať riešenie, ako zabrániť neprijateľnej námahe volených zástupcov ľudu, spôsobenej úvahami nad spôsobom využitia nadbytočných prostriedkov v štátnej pokladni.

A tak bol prijatý program znižovania príjmov štátu (oficiálne prezentovaný ako prechod na trhovú ekonomiku), ktorý bol po nevýslovnej námahe volených zástupcov ľudu naplnený po štvrťstoročí cesty k slobode a demokracii tak úspešne, že štátu konečne odpadli starosti s jeho majetkom. Volení zástupcovia sa navyše nemusia trápiť s úvahami, ako naložiť s prebytkami v štátnej pokladni, ktoré vznikali nezodpovedným konaním vedúcich predstaviteľov štátnych podnikov. Tí vytvárali miliónové zisky a platili dane i napriek tomu, že vyrábali nepredajné produkty na sklad (priestory na skladovú produkciu nám muselo prenajímať aj Poľsko),a dokonca udržiavali vysokú prezamestnanosť !!!

Našťastie bola cesta k slobode a demokracii veľmi úspešným obdobím pokroku … už sa nemusíme hanbiť za prebytky v štátnej pokladni, konečne sme hrdými a nezávislými dlžníkmi.

 

Úúúúž je to uděláno, úúúúž je to hotovo …