Blbci všetkých krajín, smejte sa a mlčte . ..

12. januára 2014, cudzinec, Nezaradené

Cenzúra sa pomaličky vkráda zadnými dverami do našich životov. Nedávno vymazali kolegove príspevky na portáli SME, kde začala tzv. moderovaná diskusia k určitým spoločenským témam – napríklad homosexuáli, Rómovia, únia, Izrael, a tak by sme mohli pokračovať. Moderovaná diskusia znamená dve veci – buď je diskusia úplne zakázaná, alebo je zakázané povedať pravdu, ak sa nepáči iným. Vlastne, v niektorých oblastiach sa pravda zakazuje úplne – dokonca aj v mysli. Ešte šťastie, že nemáme nejaké pokrokové skenery myšlienok, ináč by sme už povinne chodili na odber vzorky.

Podobne ako kolega, som na niektorých portáloch dopadol aj ja – príspevky mi zmazali, obmedzili alebo zrušili prístup. Debil, kretén, somár, idiot … aj takýmito slovami ma častovali niektorí „diskutujúci“. Niekde vynechali písmenko, či posunuli …. a všetko je oukej. Naopak, niečo nebolo oukej po mojom slušnom upozornení, že sa nenechám urážať a nenechám napádať ani svoju rodinu rôznymi slovnými útokmi, a viem vec riešiť aj právnou cestou … a bum, zrazu som bol na troch miestach odhlásený, a opätovné prihlásenie skončilo hláškou – pre porušenie pravidiel vám bol obmedzený prístup do ……. Jeden administrátor v „pomätení“ zmyslov napísal aj odôvodnenie (obvykle sa nepíše), vraj k obmedzeniu došlo pre vyhrážanie inému diskutujúcemu a citoval slová – „neželám si, aby ste brali do úst moju rodinu, v prípade opakovania budem nútený prikročiť k právnym krokom“ … u ostatných to bolo jednoduchšie – nezdôvodňovali, a nejaká palica sa nájde. Nie je tak ?

Blbci všetkých krajín, smejte sa a mlčte. Stačí, ak to budete platiť. Predražený cirkus s názvom – hra na slobodu a demokraciu. Doba dospela k takému pokroku, že „inteligencia“ pokladá za normálne, ak na uliciach ležia bezdomovci, ak sa v zime nachádzajú na uliciach ľudia, ktorí zamrzli, ak máme státisíce ľudí, ktorí sotva prežívajú, ba neraz hladujú – hoci často tvrdo pracujú. Niektorí „inteligenti“ sú tak drzí, že ich dokonca označujú za neschopných, nevzdelaných či lenivých. Ba dokonca tieto infantilné reakcie a názory zašli tak ďaleko, že jeden diskutujúci otvorene napísal – národ sa musí očistiť od neschopných … a je to v poriadku.

Aj tak sa dá, povedal by klasik. Kultúrne je všetko v poriadku, ak nás médiá denne masírujú potokmi krvi a ľudského utrpenia. Je v poriadku, ak sa v spravodajstve televíznej stanice nedozviete skoro nič o aktuálnom spoločenskom dianí – zákonoch, novelizáciách a ich dopadoch na váš život, ale presne sa dozviete, kto s kým a kde spí. Kultúrne je v poriadku aj to, že súkromné televízie denne porušujú pravidlá pridelenia a užívania licencie, a v celodenných hodinách vysielajú obsah s násilnou tematikou. Je v poriadku aj to, že porušovatelia týchto pravidiel, ktorých môžeme rovno označiť za recidivistov, dostávajú pokuty, ktoré zaplatia ľavou zadnou (pretože na ne zarobia za tri-štyri minúty reklamy).

Dokedy to bude v poriadku ? Niekto napíše – ja nesledujem televíziu, nesleduj ju ani ty. Slaboduché riešenie, ktoré je navyše v nejednom prípade aj nerealizovateľné. Niekto si myslí, že ak zavrie oči, pominie zlo. Omyl … zlo ostane. Máme aj starších ľudí, pre ktorých je televízia často jedinou formou  dostupného rozptýlenia – a čo oni ? Čo ich potreby ?

Na záver len jedna perla z úst „inteligenta“ – stretol som ho na ulici, akurát sa vracal z polície. Vraj bol dať trestné oznámenie na nejaký internetový obchod, lebo odtiaľ kúpil nejaký hrniec za tridsať euro, ktorý nefunguje tak, ako by mal – a on sa cíti podvedený. Dali sme sa do reči, a popri inom padli názory aj na súčasný stav Slovenska, okrem iného aj na niektoré poriadne predražené štátne zakázky. Pozrel na mňa a konštatoval – to je normálne, v politike sa vždy kradlo a bude kradnúť … len vo veľkom.

Spadla mi sánka, otočil som sa a odišiel. Za pár eur sa ide naťahovať … a pri miliardách mávne rukou ? Asi v zmysle starého porekadla – “ čo môže Boh, nemôže vôl “ …