Drogy nesmrdia, ak štát na nich zarába . ..

15. januára 2014, cudzinec, Nezaradené

Cigarety a alkohol sú rovnakými zabijakmi, ako rôzne tvrdé drogy. Rozdiel je len v tom, ako dlho trvá, kým sa užívateľ tolerovaných narkotík prepracuje ku koncu, teda smrti. Štát oficiálne bojuje proti užívaniu akýchkoľvek látok, ktoré vyvolávajú závislosť a škodia zdraviu, no reálne na tom veľmi slušne zarába.

Nedávno sa objavila zaujímavá myšlienka – fajčiari a pravidelní konzumenti alkoholu by mali platiť vyššie poistné, alebo sa podieľať na pokrytí nákladov, ktoré súvisia s liečením ich závislosti. Akosi sa pozabudlo na to, že užívatelia týchto výrobkov platia nemalé spotrebné dane, ktoré idú do štátnej pokladne. Otázkou skôr je, kde tieto dane končia a aké percento zaplatenej dane sa použije na odstránenie následkov „skvelého“ obchodu pre štát.

Pritom riešenie problému s následkami fajčenia a alkoholizmu je jednoduché. Stačí, aby sme prešli od nezmyselných nápisov na cigaretách (vraj varovných), a rôznych nahlúplych kampaní proti alkoholu – zaviesť zákaz predaja týchto výrobkov. Otázkou je, akým spôsobom by vyvážil štát takúto trhlinu v príjmoch, a koľko nezamestnaných by podobný krok priniesol.

V každom prípade však pokladám za pokrytectvo, ak niekto zarába na predaji škodlivého tovaru, a neskôr sa zbavuje zodpovednosti poukazovaním na nezodpovednosť tých, čo mu priniesli peniaze do vrecka.

 

_______________________________________________ 

 

Sám za seba poviem, že ak by zakázali predaj alkoholu a cigariet aj v tejto minúte, vôbec mi to nebude prekážať. Podľa evolučnej teórie sa človek vyvinul z opice, vieme však, že sa to dá aj opačne – z človeka je opica. Stačí si primerane „cucnúť“ ….