Zločiny v mene viery III. – Éra krpcov

24. januára 2014, cudzinec, Nezaradené

Genrich Jagoda, Nikolaj Ježov, Josif Stalin … čo ich spájalo najviac ? Bezmedzná túžba po moci, ochota urobiť čokoľvek, aby odstránili nepriateľov … a všetci boli malej postavy. Malí muži s obrovskou dávkou krutosti.

Jagoda bol šéfom NKVD od roku 1934. Ešte predtým , v roku 1917 vstúpil do Čeky, ktorá bola jednou zo sovietskych tajných polícií. V roku 1923 sa stal zástupcom jej zakladateľa F. Dzeržinského, a po jeho smrti pokračoval i naďalej ako zástupca, hoci bol jej veliteľom, keďže nástupca Felixa Dzeržinského Vjačeslav Menžiskij bol vážne chorý. Čeka sa v roku 1922 pretvorila na NKVD. Za necelých päť rokov zanechala po sebe  odhadom 200 – 500 tisíc obetí.

V roku 1934 sa stal Jagoda oficiálnym šéfom NKVD. Mal na starosti politické čistky, počas ktorých odstránil aj nabližších spolupracovníkov Stalina. Bol jedným zo zakladateľov Gulagu, sovietskych koncentračných táborov. Jeho „hviezda“ pohasla v roku 1936, keď ho nahradil Nikolaj Ježov.

Nikolaj Ježov bol známy aj pod prezývkou Krpec. Počas obdobia “ Veľkého teroru “ (po vražde Kirova) dohliadal na politické čistky, a odstraňovanie nepohodlných ľudí. Bol podpriemerne inteligentný, a vrcholom jeho vzdelania bolo dokončenie základnej školy. Keďže bol fanatickým stúpencom Stalina, jeho kariéra nabrala raketové tempo. Stalin ho poveril vykonaním generálnej čistky, ktorá zahŕňala stranu, armádu, políciu i štátnu správu. Zreorganizoval NKVD, zbavil sa starých spolupracovníkov (väčšina skončila na cintoríne) a dosadil nové kádre, ktoré by aj ľudia bez škrupulí označili za banditov. Noví pracovníci NKVD nemali žiadne zábrany – zatýkali, mučili ba i vraždili.

 

_____________________________________

 

Genrich Jagoda bol zatknutý na jar 1937. Neskôr sa priznal k viacerým vraždám (zrejme pod vplyvom „jemných“ metód svojho nástupcu), a po usvedčení zo zrady ho popravili na jar 1938.

Nikolaja Ježova zatkli v apríli 1939. Bol odsúdený na trest smrti, a popravený vo februári 1940. Jeho nástupcom a katom sa stal Lavrentij Berija. Berija prežil aj Stalina, avšak na jar 1953 bol zatknutý a deň pred Vianocami rovnakého roku popravený.

 

_____________________________________

 

Represálie NKVD počas veľkých čistiek viedli v rokoch 1937 – 1938 k zatknutiu poldruhamilióna ľudí. Odhaduje sa, že okolo osemstotisíc zatknutých bolo popravených.

 

Čomu verili ľudia ako Jagoda, Ježov, Berija či Stalin ? Čím bojovali, tým aj padli. Ježova po poprave vymazali zo všetkých oficiálnych fotografií. Stalin sa nedočkal lekárskej pomoci a zomrel úplne opustený. Po smrti ho odsúdili ako predstaviteľa kultu osobnosti. Jeho rukou zomrelo pravdepodobne viac Rusov, ako počas celej II. svetovej vojny. Dnes je pokladaný za masového vraha. K veľkosti mu nepomohli ani zvýšené opätky, či debničky …na ktorých stál počas prejavov. 

 

(zdroj : wikipedia – sk, ru)