Ovce plaťte, vaša cirkev hladuje

3. februára 2014, cudzinec, Nezaradené

Odluky cirkvi od štátu sa asi nedočkáme. Je to pohodlné, keď sekty môžu naťahovať ruky, brať peniaze od štátu a ľudí, ktorí sa previnili len tým, že žijú. A tak musia živiť tých, čo sú pre ich život nulovým prínosom. Ba o nich vôbec nestoja.

Cirkvi majú miliardové majetky, ale pýtajú od iných. Prečo ? Najskôr preto, lebo sprostí zaplatia. Prečo nepožiadajú svoje ovce, aby im venovali zo svojej vlny ? Asi preto, že po takej žiadosti by bol košiar ráno prázdny, alebo skoro prázdny. Zrejme by sa v ňom potulovali len tie ovce, čo nevládzu utiecť. Lenže tie obvykle nemajú ani vlnu, takže by to bol veľký problém.

Dnes je účasť na bohoslužbe skôr vecou akejsi spoločenskej prestíže, než viery. Je to niečo podobné, ako po otvorení prvého MacDonalda na Slovensku. Vidláci nahodili rodiny do nedeľnej róby, a dôstojne si vykračovali po ulici. Kam ideš ? Do Meka na obed, znela honosne prenesená odpoveď. Sedeli sme na neďalekej benzínke a rehlili sa, až nám slzy tiekli. Pripomenulo nám to časy, keď iní vidláci boli v siedmom nebi pri obliekaní amerických montérok – riflí a džinsov. Otŕčali zadky s koženými nášivkami značky a nosili sa … ako riaditelia zemegule.

Alebo časy po prevrate, keď si zbohatlíci nakúpili sedmičkové bavoráky a s pohŕdaním hľadeli na naše ojazdené favoritky, či dovezené staršie autá. Čo ty chceš, s tou kraksňou … zneli pohŕdavé výroky. Prišla zima, sneh a mráz … a kraksne dôstojne liezli do najhorších kopcov a zákrut, kým honosné autíčka s nazlostenými ksichtami za volantom čakali na pluhy a posýpače. Daň z luxusu ? Skôr blbosti …

Dnes sú rôzne autobazáre preplnené luxusnými limuzínami. Odkedy vzrástli ceny benzínu a iné poplatky, akosi si väčšina radšej kúpi opľúvanú škodovku, fiata, forda či chevroleta, alebo kiu. Včera im smrdeli, dnes sú dobré. A vo chvíli, keď by došlo k odluke cirkvi od štátu, a zavedeniu cirkevnej dane – veriaci by sa stratili ako para nad hrncom. Ostalo by pár, skutočne veriacich, a množstvo svätostánkov, ktoré by boli opustené a neskôr zatvorené.

 

Zrejme by to bolo na prospech veci. Cirkev nie je chudobná, a je výberovou organizáciou – neslúži všetkým. Prečo ju majú živiť tí, čo o jej myšlienky nestoja ? Takže – ovce, marš do holičstva …