Americká “ demokracia “ a “ kultúra „

23. marca 2014, cudzinec, Nezaradené

Z konca 18. storočia pochádza ústavný dodatok, ktorý zakotvuje právo každého Američana na vlastnenie strelnej zbrane.

Odhaduje sa, že medzi Američanmi sa pohybuje okolo tristo miliónov zbraní. Je to len o pár miliónov menej, ako má krajina obyvateľov. Výsledkom tejto formy “ demokracie “ je okolo tridsaťtisíc vrážd ročne, ktoré sú vykonané strelnou zbraňou. Medzi obete ústavnej absurdnosti patrí aj dvanásť študentov z Columbine High School v Jefferson County, ktorých spolu s jedným učiteľom zavraždili spolužiaci – a stihli ešte zraniť ďalších dvadsaťštyri ľudí. Na inej škole zavraždil študent tridsaťdva ľudí, a desiatky ďalších zranil ….

A túto krajinu nám niekto neustále vnucuje ako vzor !!!  Pripadá mi to rovnako zvrátené, ako keby sa na konkurz pre obsadenie miesta učiteľa v materskej škole prihlásil – pedofil.

Mária dostala k tridsiatym narodeninám nezvyklý darček, ktorý ju veľmi potešil – trojmesačný výlet do USA, spojený s poznávaním krajiny. Keby vedela, čo ju čaká, nikdy tam nepôjde. Už vstup do krajiny sprevádzali nepríjemnosti – náhodne si ju vybral imigračný úradník a bezmála dve hodiny ju “ dusil “ otázkami, prečo prišla do USA a za každú cenu sa snažil spochybniť, že jediným cieľom je turistika. Neskôr sa ubytovala v jednom hoteli a pri potulkách mestom zbadala plačúce dieťa v parku, ktoré spadlo. Hoci bolo na okolí plno ľudí, nikto si dieťa nevšímal a tak ho zdvihla, posadila na blízku lavičku a párkrát pohladila, pričom sa ho snažila upokojiť. Výsledkom jej dobrého skutku bolo obvinenie zo sexuálneho obťažovania a bezmála dva týždne stresu a strachu, čo bude. Obvinila ju matka dieťaťa, ktorá “ zodpovedne “ ponechala samotné dieťa v parku, a sama išla nakupovať.

Divíme sa, že americkou demokraciou pohŕdajú v mnohých krajinách ? 

Pri poslednej služobnej ceste do USA sme boli ubytovaní v malom denverskom hoteli. Recepčná nás hrdo informovala, že ak budeme mať záujem, môžeme si vybrať medzi troma stovkami televíznych kanálov. A tak sme objavili vyše dvadsať porno-kanálov, približne rovnaké množstvo hudobných a športových, desiatku reklamných (kde neustále ponúkali rôzne nezmysly), a samozrejme aj filmové. Jediným problémom bol obsah – kdekoľvek sme prepli, všade dominovalo násilie alebo tupé telenovely, pričom vysielanie filmu či seriálu znemožňovala záplava reklamy. Z polhodiny vysielania tvoril film sotva desať minút. Ešte zábavnejšie bolo zistenie, že po poldruha hodine sa televízor vypol, a pre ďalšie zapnutie ste museli hodiť do kasičky – mincu.

Skvelé, nie ? Ešte viac sa pobavíte, ak vás niekde pozvú – napríklad na nejakú “ párty „. Doporučujem, aby ste si pozorne prečítali pozvánku. V opačnom prípade sa môže stať, že ostanete  smädní a hladní. Štandardom sú posedenia, kde hostiteľ, ktorý vás pozval, poskytuje len príslušenstvo – gril, stoličky a podobne. A konzumuje sa to, čo si hostia priniesli a sami pripravili. Ale zažil som aj také pozvanie, kde na konci posedenia obchádzal pozvaných hostí poskok z párty-servisu, a každému vyúčtoval, čo skonzumoval.

Asi najviac ma však pobavila jedna malá príhoda – išiel som zo stretnutia na hotel, a jeden z účastníkov ponúkol, že sa môžem odviezť s ním. Čakal som, že pôjdeme do podzemnej garáže a odvezieme sa jeho autom. Chyba … vyšli sme na ulicu, a tam pristavil taxík. Spoločne sme sa odviezli, a samozrejme aj spoločne – zaplatili. Zbytočne som zaplatil za niečo, čo som mohol mať zadarmo, stačilo len počkať na kolegu.

____________________________________

A my sa divíme, že národy s bohatými dejinami a kultúrou pohŕdajú všetkým, čo sa spája s Američanmi. Nie je to náhoda, pretože Američania uznávajú len úspechy. Ak nie sú v niečom naj … pokladajú akýkoľvek iný výsledok za prehru. Zlyhanie. Dlhé roky som veril, že niet závistlivejšieho národa, ako sú Slováci. Niektorí by aj choroby závideli. Ale po skúsenostiach s Američanmi si to už nemyslím.

Napríklad v športe nie je ničím neobvyklým, ak prehrávajúci zámerne vyprovokuje bitku, alebo dokonca iniciatívne napadne aj takého súpera, ktorý o konflikt nejaví záujem. V tejto súvislosti nikdy nezabudnem na hokejový zápas vo finále majstrovstiev sveta medzi Kanadou a Českom, kde frustrovaný Ryan Smyth úplne ignoroval hru a osekával hokejkou svojho súpera.

(video nájdete tu)

____________________________________

Podobné je to aj v obchode. Akákoľvek zmluva sa skúma dlhé hodiny, neraz dni či týždne a hľadajú sa všetky možné varianty, ako v prípade potreby partnera ošmeknúť. Klasickým podrazom (ktorý s obľubou akceptujú slovenské vlády) je tzv. súdna doložka – tá určuje, kde sa bude riešiť prípadný spor medzi zmluvnými stranami. Nie je žiadnou výnimkou, že obchodný partner odmietne podpísať zmluvu, ak tam táto časť nie je – takže, ak vám ju niekto vnucuje, je jasné, čo môžete od neho očakávať.

____________________________________

Mnohé organizácie sa pohoršujú nad množstvom popráv v Číne, kde sa údajne pohybuje počet popravených okolo päťtisíc osôb ročne. A tvrdo kritizujú napr. čínske súdnictvo a jeho neobjektívnosť. Na druhej strane mlčia, alebo len laxne občas spomenú, že bašta “ slobody a demokracie “ pobehuje po celom svete, a zabíja ľudí bez obvinenia, súdov i rozsudkov – ba často zabije len nevinných, ktorí s jej problémami nemajú absolútne nič spoločné. A obete týchto teroristických útokov režírovaných Američanmi sa tiež rátajú na tisíce.

Hyenizmus … ten sa usadil u nás veľmi rýchlo. Dokonale sme ho dokázali okopírovať od Američanov. V mene zisku je povolené všetko – aj okradnúť vlastnú rodinu. Aj charita sa často robí len z vypočítavosti – niekto chce zakryť svoju minulosť, iný naopak chce dosiahnuť svoj cieľ v budúcnosti. Ak niekto potrebuje kamery a bombastické reklamy pri charite, tak chce pomôcť  – len sebe. Nie trpiacim.

____________________________________

Kedysi bolo normálne, že susedia sa medzi sebou poznali, hoci aj na celej ulici a vzájomne si pomáhali. Bolo nemysliteľné, aby nejaká babka spadla na ulici, a ľudia ju obchádzali … dnes je to štandard.

A to nie je v poriadku ….