Ohnivý čardáš pokrytectva

2. apríla 2014, cudzinec, Nezaradené

Akosi sa nám množia výzvy typu – máme nového pontifika, žiadame starého, aby prestal plniť povinnosti, ktoré mu vyplývajú z funkcie a čakal na svoj koniec … najviac sa mi páči, že lietajú z tej strany, kde sa predtým makalo do poslednej sekundy, a odchádzajúci si div ruky nepolámali pri podpisovaní množstva rozhodnutí … čomu vlastne slúžia tieto sprosté výzvy ? Ničomu. 

Mali by však slúžiť niekomu. Nič neróóób, bľačí vyplašená ovca na barana v košiari, čoskoro ťa zarežú a ja si vyberiem svojho favorita.

Aj by to bolo k smiechu, keby to nebolo trápne. O morálke, slušnosti, či politickej zodpovednosti hovoria ľudia, ktorým sú tieto hodnoty absolútne ukradnuté. Hlavne zodpovednosť – pretože, ak by chceli naozaj konať zodpovedne, tak by namiesto pravidelného hádzania polien pod nohy svojich oponentov hľadali cesty, ako efektívne spravovať túto krajinu. Smola … práve na to nemajú čas pri neustálej bitke o koryto. Hoci – práve za to ich volič platí. Za efektívne a zodpovedné spravovanie krajiny.

Všetko má svoje pravidlá. Aj funkčné obdobie má svoje hranice, dané zákonom. Na Slovensku je však bežným folklórom na osprostenie voliča obchádzanie všetkých pravidiel a pokrytecké vyzývanie konkurencie, aby ich dodržiavala. Iným druhom “ športu “ je rozdávanie zbytkov z koryta na poslednú chvíľu, v čom si zdatne konkurujú všetky (zdanlivo) znepriatelené strany. Zdanlivo, lebo sotva sa vypnú kamery, všetci si potrasú rukami v štýle “ fraška skončila, ideme na pivo ? “ a odchádzajú. O tomto je výkon verejnej funkcie ?

Preložte termín výberu kandidátov na funkciu … vrieska ktosi spoza rohu. A tak hľadám v zákonoch, rýpem sa v Ústave … ale nič. Nikde nenachádzam akékoľvek ustanovenie či komentár, ako sa má správať verejný funkcionár po tom, ako zvolia jeho nástupcu. Nachádzam len časové obdobia výkonu funkcií. A ich obmedzenia v prípade, že dôjde k niečomu podobnému, ako bol rozpad Miklošovej vlády pod vedením I. Radičovej. Nikde však neviem nájsť nejaký odkaz na to, že by mal dosluhujúci funkcionár prestať po zvolení svojho nástupcu pracovať a poberať plat za to, že si zvyšok času – odsedí. A tak premýšľam – som slepý, alebo negramotný ?

Možno si čítanie zákonov vyžaduje vyššiu formu gramotnosti. Napr. schopnosť čítania medzi riadkami a videnia toho, čo nikto nenapísal, ktovie ? Možno majú naši “ barani “ naprirodzené schopnosti a vidia to, čo iným uniká – len mi pritom vŕta hlavou, prečo nevideli teda to, že po vstupe do únie budeme splácať a ručiť za cudzie dlhy, spáchané špekuláciami a podvodmi … či to, že stratíme nezávislosť ? Alebo fakt, že po vstupe do NATO budeme zatiahnutí do rôznych vojnových konfliktov a ohrození spravodlivou odplatou napadnutýchJá ti nevím, Karle

______________________________

Obojakosť je beštia … nechceme Mečiara … kričali všetci a volili Gašparoviča. Dnes sa boja následkov voľby menšieho zla, ako to vtedy nazvali. Neviem … dedko odjakživa hovorievali, že ak si niekto vyberie zle a čaká dobré, je pravdepodobne – idiot. Len mi jedno vŕta hlavou – dedko mali štyri ľudové (ako sa kedysi hovorilo), a súčasní mocipáni majú tri-štyri vysoké – tituly pred a za menom. Mali by byť teda múdrejší, ako dedko … nie ? Hoci je tu aj iná možnosť – štyri ľudové naučili dedka viac, ako mocipánov tri-štyri vysoké … možno boli ľudové kvalitnejšie, alebo sa lepšie kontrolovala dochádzka … ktovie.

Moralisti sa dnes krútia ako červíky na háčiku v ohnivom čardáši pokrytectva, ktorému pomýlene hovoria – morálka a slušnosť. Kričia … nič nepodpisuj, my si to podpíšeme sami. A podľa vlastnej predst… teda zákona. 

 

Zákona – mafie

 

… však každá rodina má svojho krstného otca, nie ?