. . . a bude život drahší . . .

4. apríla 2014, cudzinec, Nezaradené

… pretože nesnežilo a zima bola teplá, zima bola príliš studená a veľa snežilo, nepršalo a je sucho, príliš veľa pršalo a je mokro … pomaly sa plnia vane výhovorkami a argumentami, prečo ceny rastú a porastú. Problém bude niekde inde.

V tom, že sme plne závislí na dovoze – začneme potravinami, pokračujeme tovarom dennej potreby ako sú odevy a obuv, a skončíme elektronikou. Elektronika však cenovo nerastie, alebo len minimálne. Prebytok na trhu nedovoľuje dvíhať ceny. S ostatným je to naopak – ak chce niekto zarobiť viac, stačí na chvíľku vytvoriť ilúziu možného nedostatku Alebo konštatovať, že arabský šejk mal na rannej potrebe ….. inej farby a porastie cena ropy.

A čo raz stúpne, to už neklesne. Kašlať na to, že ceny rôznych komodít na trhoch klesli … načo si prirábať robotu, nie ? Však peniažky sa sypú. A tak cena benzínu rastie ihneď, sotva sa pohne cena ropy vyššie, ale ak cena ropy klesá – treba počkať, kým sa ustáli a potom klesne aj cena benzínu. Zábavné, nie ? Veru nie …

A osprosťovanie más pokračuje … namiesto jasného priznania, že túto krajinu spravujú od roku 1990 zradcovia, zlodeji, diletanti a idioti – a preto ceny rastú. Priznania, že je pohodlnejšie dvíhať ceny, aby bolo možné vyplácať sociálne dávky – než sa zastaviť, obnoviť hospodárstvo a odbúrať dovoz tam, kde dokážeme byť sebestační, čím by sa znížili aj výdavky štátu v sociálnej oblasti.

A čo mi ..bé ? Veď to by museli robiť ? Zodpovedať za výsledky práce !!! Mááárš k lekárovi, asi som sa pomiatol – chcieť prácu a zodpovednosť od tých, čo ich platíme.