Zabudnite na súkromie – vitajte v Štvrtej ríši

16. apríla 2014, cudzinec, Nezaradené

Snaha tajných služieb o nazeranie do súkromia obyvateľstva nie je ničím novým v dejinách štátov, či národov. Niektoré krajiny majú “ komickú “ legislatívu, ktorá oficiálne zakazuje sledovanie vlastných občanov, ale požehnáva sledovanie – všetkých ostatných. Viď cirkus Snowden … kde vôbec nejde o to, čo mohol “ zradca “ prezradiť konkurencii, ale skôr o pocit hanby, že niekto odhalil, ako chápe americká administratíva pojmy – priateľstvo a spojenectvo.

Ty si môj priateľ, ale ja tvoj priateľ nie som

Táto veta dokonale ilustruje súčasnú svetovú politiku. Vráťme sa však na domácu pôdu – už aj malá a škandálmi opradená slovenská tajná služba túži po nazeraní do súkromia obyvateľstva. Jej legislatívna snaha o zakotvenie príslušných zákonov však ukazuje aj niečo iné – pre Slovensko je tajná služba so svojimi súčasnými schopnosťami – nepotrebná. Tým, že žiada o prístup k nástrojom, ktoré by jej umožnili nakuknutie do súkromia iných, zároveň aj dokazuje, že nemá žiadny potenciál na plnenie vlastných povinností. Vo svete je totiž zvykom, že tajné služby si dokážu prístup zaistiť vlastnými silami, aj bez opory v legislatíve – samozrejme, je to nielen otázkou technického vybavenia, ale hlavne otázkou ľudských zdrojov. A tie zrejme SIS nemá – alebo nedokáže zaplatiť. Ktovie …

Ešte väčším paradoxom je, že súčasné snahy tajných služieb najviac podporujú ľudia, ktorí v čase prevratu opľúvali bývalú ŠTB za sledovanie oponentov režimu, zásahy do súkromia obyvateľstva, či sledovanie korešpondencie … a dnes sami žiadajú o sledovanie celého národa. Čo z toho vyplýva ?

Najskôr záver, ktorý sa nebude páčiť nikomu – komunisti sledovali pár “ vyvolených “ nepriateľov a oponentov režimu, pričom ich režim bol označený za – diktatúru. Pre demokratov je zjavným nepriateľom celý národ – ako nazveme neskôr túto éru ? Ako nazveme éru, v ktorej je úplne normálne napádať krajiny, ktoré nevedia agresori (a obyvateľstvo ich krajiny) ani ukázať na mape, ale nie je normálne, ak si niekto robí poriadok na vlastnej hranici ?

Vážení páni a dámy – vitajte v Štvrtej ríši … zničenie sna o Tretej ríši stálo svet desiatky miliónov mŕtvych a neznámy počet ranených, vdov a sirôt. Desím sa pomyslenia na to, aký účet príde za snahy o vytvorenie Štvrtej ríše …