Gaunerský režim V. Putina

20. apríla 2014, cudzinec, Nezaradené

Tak označil súčasnú vládu v Rusku redaktor britského časopisu Economist Edward Lucas. Ak si chcete prečítať výplod jeho mysle (ak sa vôbec dá tak nazvať zdroj jeho zvrátených tvrdení), nájdete ho na stránkach denníka SME – Komentár E. Lucasa

(originál je zrejme tu – E. Lucas II.)

Priznám sa, po zhliadnutí plného obsahu jeho príspevku pre SME som sa zdesil. Spomenul som si na niekdajšiu nacistickú propagandu, ktorá najprv verbálne útočila a neskôr obsadzovala krajiny, ktoré nedávali “ dostatočný “ priestor nemeckej menšine. Najprv na to doplatilo Československo, neskôr aj Poľsko.

Chcel som byť objektívny, hoci blogger sa o to snažiť nemusí – to by mala byť skôr úloha novinára. Bohužiaľ, nenašiel som žiadne vyjadrenie, ktoré by dokazovalo objektívnosť redaktora Economistu, skôr naopak.  Zaujímavé je, že som nevedel nájsť ani jeho vyjadrenia k vojnovým konfliktom, ktoré začali a vedú USA so svojimi spojencami. Možno som zle hľadal, a možno to má iné dôvody – neviem. Isté je, že tento pán cielene v každom príspevku, ktorý som našiel, viní za súčasné problémy sveta – Rusko a V. Putina. A to už náhoda nebude.

Pri pohľade na vystúpenie pána Lucasa (video nájdete tu – E. Lucas – New Cold War) mi napadol iný, zdanlivo seriózne pôsobiaci demagóg – G.W.Bush. Zdanlivo seriózne vystupovanie, podložené zdanlivými faktmi … prečo to všetko ? Prečo, keď základné fakty sú známe – Rusko je veľmoc, tak hospodárska ako vojenská a konflikt s ním by znamenal pohromu pre celý súčasný svet, minimálne však pre Európu. Môže byť naozaj Ukrajina rozbuškou, ktorá spustí nový svetový konflikt ? 

Myslím, že v žiadnom prípade … avšak niekto chce, aby sme verili pravému opaku. A to vyvoláva množstvo otázok – hlavnou by mohlo byť, čo je v pozadí zúfalej snahy Západu, aby sa dostal na Ukrajinu – aby získal zadĺženého a skorumpovaného partnera, ktorý pokojne okráda kohokoľvek, vrátane svojich priateľov. Ropa, zemný plyn ? Iné nerasty ?

Ak na Ostrovoch neplníte svoje záväzky, dostanete sa do izolácie. Rozdiel oproti Slovensku je v tom, že sa vám nezačnú vyhýbať len dodávatelia, ale aj klienti. Každá firma si dáva záležať na svojej povesti, a neriskuje ju spoluprácou s neserióznym partnerom – je to akási forma bratstva, ktorá bráni tomu, aby špekulanti profitovali. A ajhľa – v prípade Ukrajiny sa aj Briti tvária v štýle – no a čo, že majú dlhy a neplatia ? Takže v pozadí celej veci je niečo úplne iné, niečo oveľa dôležitejšie … a zdá sa, že nadšenie nad objavením alternatívnych zdrojov rôznych surovín bude skôr parádnou mydlovou bublinou. Rovnako sa zdá, že bezproblémová nezávislosť na Rusku je v skutočnosti poriadnym problémom.

Spomeniete si na pohoršený výraz česko-americkej slúžky Madlénky pri hodnotení ruského nerastného bohatstva, keď sa pohoršovala nad tým, že táto krajina má k dispozícii až jednu pätinu svetových zásob ? (ak si to dobre pamätám)

Štatistiky hovoria, že napríklad USA sú v otázke ropy a zemného plynu na tom pomerne dobre … aká je skutočnosť, to vidieť na správaní politikov. Zrejme úplne iná. Hoci sa roky hovorí o rôznych úsporných opatreniach a ekologických riešeniach, vážny záujem o tieto riešenia nemá nikto. To je aj jeden z dôvodov, prečo sú napríklad automobily, jazdiace na alternatívne zdroje, také drahé. Ich hromadné presadenie by totiž znamenalo miliardové straty pre priemysel, ktorý má dnes obrovské zisky. Takže – treba nové zdroje surovín. Odkiaľ však brať a nekradnúť ? Irak sa zmieta v občianskej vojne, Irán nepripadá do úvahy, zdroje Saudskej Arábie a Kuvajtu nie sú dostatočné – navyše za podporu amerických záujmov v oblasti nemôže Biely dom príliš tlačiť na pílu. Sýria, Líbya sú tiež mimo hry, keďže americké tajné služby tam v snahe o ovládnutie zdrojov vyvolali občianske vojny. Podmorské zdroje ? Zabudnite – ťažba je nesmierne nákladná. Čo teda ostáva ?

Rusko s gaunerským režimom V. Putina. Silové riešenie nie je možné, ale sú reálne iné riešenia – vyprovokovanie Ruska k činu, teda ochrane vlastných záujmov a následná izolácia krajiny. Politická i ekonomická. Niečo na spôsob niekdajšieho irackého programu Ropa za potraviny, ktorý sa tak skvele osvedčil – keďže cenu ropy neurčoval Irak, ale západné veľmoci. A veselo ho okrádali. Treba len pomaličky prikladať polienka k tlejúcemu ohníčku, strašiť ľudí možnosťou ďalšej svetovej vojny a opatrne viesť káru do cieľaZastavme Putina a Rusko !!!

 Môžeme hodiť rukou nad somarinami z pera E. Lucasa, ale nemali by sme to robiť. Skôr sa zamyslime – sk tieto sprostosti zverejní periodikum ako britský Economist, má to nejaké dôvody. Nezabúdajme, že aj novinári sa dnes riadia zásadou – koho chlieb ješ, toho pesničku spievaj. Takže pravdivého pohľadu na svet sa z tejto strany asi nedočkáme.

____________________________

Gaunerský režim V. Putina ? Nuž, vlastne s týmto prívlastkom súhlasím – režim V. Putina je naozaj gaunerský, lebo bráni iným gaunerom, aby túto krajinu vykradli a vytunelovali za pomoci domácich zradcov, ako sa to stalo iným krajinám, vrátane Slovenska. Mali by sme sa pozorne pozerať na dianie okolo nás, lebo budúce parlamentné voľby budú  pre Slovensko a Slovákov nesmierne dôležité. Rozhodnú o tom, či sa stane táto krajina definitívnym otrokom zločincov, za ktorých hovorí napríklad B. Obama, či práve E. Lucas … alebo zúfalá nemecká kancelárka A. Merkelová, ktorá už dnes zjavne chápe, aká je jej súčasná úloha ponižujúca. 

Alebo sa postavíme proti zlu, ktoré symbolizuje NATO a Brusel, a nedovolíme, aby nás niekto zotročil rovnako, ako kedysi naši “ spojenci „, ktorí nás dvakrát predali – najprv v Mníchove a neskôr na Jalte, či neskôr v auguste 1968 vojská Varšavskej zmluvy, alebo dnes EÚ a NATO. Je nás “ len “ päť miliónov, alebo “ až “ päť miliónov. Svet sa na nás môže pozerať tiež dvoma spôsobmi – v ktorom hoteli bývame, alebo si šúchať boľavé líce a konštatovať – tak títo si so sebou zametať nedajú. Nikdy a nikým …

V nasledujúcich voľbách budeme voliť medzi úlohou sluhu a pozíciou partnera …. mali by sme na to myslieť už dnes.