Za oponou

27. apríla 2014, cudzinec, Nezaradené

Február 2013 – americké ministerstvo spravodlivosti žaluje ratingovú agentúru Standard&Poors pre chybné hodnotenie rizík u hypotekárnych cenných papierov pred začiatkom krízy.

Jún 2013 – ratingová agentúra Standard&Poors zmenila výhľad úverového hodnotenia USA z negatívneho na stabilné.

Október 2013 – americký Kongres prijal zákon o rozpočte a navýšil dlhový strop USA

 

_______________________

 

Slovensko – skloňujte podľa vzoru Detroit

 

Detroit bol kráľom v americkom automobilovom priemysle. v roku 1950 žilo v meste vyše 1,8 milióna obyvateľov, ktorí prevažne pracovali pre automobilový priemysel. Nikto v tej dobe neuvažoval nad tým, že zlatý vek sa môže raz skončiť a orientácia na jediné priemyselné odvetvie sa môže kruto vypomstiť.

V roku 2013 žilo v Detroite okolo 700 000 obyvateľov. Nezamestnanosť dosahuje vyše 19%, okolo 80 000 domov je opustených, v 40% verejného osvetlenia nefunguje, a v samotnom meste rastie len jediné – kriminalita. Dá sa povedať, že Detroit je mestom duchov – nájdete v ňom štvrte a ulice, ktoré prejdete bez toho, aby ste niekoho stretli. Cena pozemkov v týchto častiach klesla na dolár za meter štvorcový. Kto mohol – z mesta utiekol.

Čo je za krachom Detroitu ? Pokles predaja automobilov, rastúce verejné výdavky a absurdné hospodárenie. V 70. rokoch začali prvé problémy mesta, ktoré bolo závislé na automobilkách. Ropná kríza v spojení s poklesom predaja vyslali prvé varovanie – továrne prepustili zamestnancov, čím vzrástla nielen nezamestnanosť, ale aj kriminalita. Zároveň poklesli príjmy do mestského rozpočtu. Radnica reagovala oklieštením služieb obyvateľstvu, zvýšením daní, prideľovaním príspevkov firmám za udržanie pracovných miest a udeľovaním rôznych výhod najbohatším – teda korporáciám. Zároveň, ako reakcia na rast kriminality, pribudli zamestnanci rôznych represívnych zložiek. Nikto nepočúval varovné hlasy, ktoré poukazovali na to, že rast kriminality má korene v rastúcej nezamestnanosti a klesajúcej životnej úrovni.

Detroit bol montážnou dielňou Ameriky, Slovensko je montážnou dielňou Európy a Ázie. Príjmy Detroitu stáli na automobilovom priemysle – príjmy Slovenska stoja na automobilovom priemysle. V čase krízy rozdával Detroit bohatým – i Slovensko v čase krízy rozdáva bohatým. Aj v prípade rastu počtu príslušníkov represívnych zložiek počas krízy nájdeme zhodu. Rovnako aj v okliešťovaní výdavkov – siaha sa na služby obyvateľstvu a rozdávajú sa rôzne benefity bohatým – dokonca aj odpúšťajú dane, hoci štát nemá peniaze a stojí výhradne na platbách, ktoré pochádzajú od nízkopríjmových skupín obyvateľstva.

____________________________

Čaká Slovensko osud Detroitu ? Priam si ho privolávame. Navyše, mladá generácia opúšťa krajinu a hľadá lepší život vo svete, čo spôsobuje ďalší pokles príjmov štátu a na druhej strane rastú výdavky v sociálnej oblasti, keďže pribúdajú ľudia v neproduktívnom veku. Teda – dôchodcovia. Za necelé štvrťstoročie bačovania “ intelektuálov a zodpovedných politikov “ sa krajina zadĺžila priam neuveriteľným spôsobom – štátny dlh Slovenska sa blíži k 60% HDP. V treťom štvrťroku 2013 dosahoval hrubý slovenský dlh úroveň 41,085 miliárd €. A to sme, prosím pekne, začínali prakticky na nule.

Bude lepšie, kríza sa blíži ku koncu … za všetko môže vláda R. Fica …. my by sme to robili inak …  zaznieva z mnohých strán. Omyl – kríza pokračuje, štátny majetok rozpredávali predchodcovia vlády R. Fica a pravda je vlastne len to posledné – naozaj to robili inak. Ale v zásade – rovnako mizerne. Viac, než osud vlastnej krajiny a jej obyvateľov, ich zaujímali bitky o postavenie, moc a prístup k peniazom. Obyvateľstvo ich začalo zaujímať len vo chvíli, keď bolo z neho potrebné vytrieskať ďalšie dane, alebo získať hlasy vo voľbách.

Čo sa teda skrýva za oponou ? Odpovedzte si sami …. nie je to ťažké. Skôr to poriadne smrdí.