Podivné praktiky prevádzkovateľov káblovej televízie

4. mája 2014, cudzinec, Nezaradené

V meste sa zmenil prevádzkovateľ káblovej televízie. Poviete si, však je to jedno, aj tak káblovku nepoužívam. Lenže … časom zistíte, že to jedno nie je.

Príde revízny technik, kontroluje elektroinštaláciu a následne konštatuje, že nespĺňa nároky, ktoré vyplývajú zo zákona a vy musíte vykonať nápravu. Otvoríte správu a čítate – voľne ležiace káble v podkroví (nedostatok podľa ….. atď.) … aké káble ? Však v podkroví nič nie je … Idete do podkrovia a skoro spadnete z nôh – na stene visí akási nová skrinka s varovaním, že je majetkom spoločnosti XYZ a jej poškodenie je trestné podľa zákona. A na zemi vidíte niekoľko káblov, voľne pohodených a pod skrinkou visí obrovský chuchvalec káblov, ktoré sa niekto neunúval ani zviazať.

A tak zisťujete, že niekto si bez vášho vedomia jednoducho nainštaloval vlastné zariadenie (na ktorom zarába nemalé peniaze), vymenil kabeláž amatérskym spôsobom a spôsobil škodu vo výške vyše 300 €, pretože zavinil negatívny výsledok revízie. Zvláštne, nie ?

Voláte vlastníkovi skrinky, kde vás dôležitý hlas upozorní na nahrávanie hovorov, ale nezistíte, kto za túto bezočivosť zodpovedá. Pýtate sa operátorov, kto im povolil čiernu inštaláciu zariadenia na cudzom majetku a odpoveď je stále rovnaká – napíšte písomnú sťažnosť a my sa vyjadríme.

K čomu sa chcú vyjadriť ? Prečo mám písať písomné sťažnosti, keď niekto neoprávnene a podvodne vstúpil na súkromný majetok, odviedol navyše šlendriánsku prácu a ešte drzo chce zarábať na váš úkor ? Však si to vezmime – za štátnu televíziu platíme vo forme inakasa, a teda by mala byť dostupná v každej sieti bez ďalších poplatkov. Nie je … musíte zaplatiť bezmála stoeurový aktivačný poplatok (! aktivácia niečoho, čo ide desiatky rokov), a prijať akýsi podivný balíček služieb, o ktorý možno nestojíte. Ak však chcete mať to, čo ste už raz zaplatili, musíte zaplatiť ešte raz – za to, čo vlastne nechcete.

Konečne nájdete niekoho zodpovedného a žiadate, aby dal veci do súladu so zákonom. Nie je problém, ubezpečí vás … a nič sa nedeje. Okrem toho trváte na tom, aby s vami podpísal zmluvu o prenájme nebytového priestoru, zodpovednosti za prípadné škody a samozrejme aj zaplatil za to, že užíva cudzie priestory pre vlastnú podnikateľskú činnosť. A ajhľa … zodpovedný sa vzpiera, to neurobíme, však my vám poskytujeme služby. Zadarmo, pýtam sa ? No to nie, ale poskytujeme. Nuž, aj my vám poskytujeme (hoci nedobrovoľne) službu, a tiež ju chceme – zaplatiť. Obchod je obchod, nie ?

Mlčanie … musíme sa poradiť s právnym oddelením, lebo nikomu neplatíme takéto poplatky. (Hlavne, že účtujete poplatky za službu, ktorá už bola raz zaplatená – štátu) Ale, viete … nevidím dôvod, aby sme niečo také platili. Iným to nevadí …

No iným to možno nevadí, že sponzorujú vagabunda, ktorý spoplatňuje to, čo už raz zaplatené bolo. Nám to však vadí poriadne. A ešte viac nám vadí, že nejaký špekulant veselo pobehuje po cudzích priestoroch a pokojne si načierno inštaluje svoje zariadenia, na ktorých zarába. Čo teraz s tým ?