Odôvodnená vražda – nový pojem právnej terminológie

25. júna 2014, cudzinec, Nezaradené

Takže – ide váš priateľ, príbuzný či známy po ulici a zrazu ho trafí guľka ostreľovača. Koniec a je mŕtvy. Neskôr sa objaví v médiách, že nejaká služba vykonala úspešný zásah, keď pripravila a realizovala útok na istého občana, ktorý bol podozrivý z podpory terorizmu.

Podľa Najvyššieho súdu USA je vražda amerického občana prípustná, ak je v súlade s pravidlami vojny.

Uff … pravidlá vojny ? Poslali mu vari fax, alebo e-mail či doporučený list, že je práve vo vojne so svojím štátom ? Sotva. Proste sa rozhodli, že je potenciálny nepriateľ a jednoducho ho – odstránili. Koho nepriateľ, vzniká otázka …

Pred istým časom predĺžili dobu utajenia spisov o vyšetrovaní Kennedyho vraždy. Iste, väčšina aktérov je pod zemou, ale zrejme nie všetci. Vlastne – možno, že odtajnenie spisov by mohlo vyvolať nepríjemné otázky, a niekto by mohol (hoci nechtiac) odhaliť pravdu. Pravdu o vinníkoch, organizátoroch a pozadí celej udalosti. Keďže väčšina dôležitých účastníkov tejto udalosti je mŕtva, vzniká otázka – kto a čoho sa bojí ?

No, v každom prípade “ memorandum “ Najvyššieho súdu USA by malo v nás vyvolať oprávnené obavy. Ak si dnes osobuje americká vláda právo na vraždu ktoréhokoľvek vlastného občana – hoci len pre podozrenie, že by mohol byť teroristom, je len otázkou času, keď sa o niečo podobné pokúsia aj ostatné vlády, ktoré sa jej roky pchajú do tej časti, kde chrbát stráca svoje slušné meno.

Však je to také pohodlné – niekto nesúhlasí, tak ho jednoducho označia za hrozbu národnej bezpečnosti a odstrelia ako škodnú v revíri.

V čom sa to vlastne líši od praktík v 50. rokoch ? V ničom, skôr je to oveľa horšie.  A súdiac podľa rastúcej agresivity politiky Bieleho domu, starý kontinent bude možno spomínať na časy studenej vojny s nostalgiou v srdci. Ukazuje sa, aké nebezpečné je, ak nastane nerovnováha síl.

______________________________

Mimochodom, len tak na okraj ma napadla spomienka na debatu so známym v Piešťanoch – viete, čo si dnes myslí mnoho Iračanov ? Vraj ani za čias režimu S. Husajna nebolo tak zle, ako je dnes. Asi pochopili, že je oveľa lacnejšie, ak živia jednu starú a prežratú sviňu, než kŕdeľ mladých a nenásytných ….