Rovina

11. júla 2014, cudzinec, Nezaradené

Budú mať problém, ak bude Mexičan pískať rovinu, prehodil kamarát pred začiatkom zápasu Brazílie s Nemeckom. Veru, budú … napadlo ma pri spomienke na množstvo operných vystúpení (nielen) Brazílčanov.

Pomsta je sladká …

Muselo napadnúť (nielen) Chorvátov. Zadosťučinenie museli pocítiť aj Mexičania (hoci remizovali), a určite aj Chiľania. A mnohí ďalší, ktorých neraz šokovali verdikty najslabšieho kolektívu na šampionáte – rozhodcov. Práve tí zmenili nejeden zápas na frašku.

Rovnoprávnosť vždy a všade … a za každú cenu …

Výsledky potom vidíme – v Brazílii na futbalovom šampionáte pískajú nadšení fanúšikovia opery, na Slovensku robia starostov – analfabeti, ktorým musí prečítať úradnú poštu – zástupca, alebo schopnejší člen rodiny, či poštárka. Je však zaujímavé, že rovnoprávnosť sa vzťahuje len na určité situácie a podujatia, lebo tiež nie je priznávaná všetkým. Stačí sa pozrieť na slovenský sociálny systém – pre všetkých sa píska “ rovina „, ktorej výsledkom je, že poctivá väčšina dostane desatinu možností prešpekulovanej menšiny. Vraj v mene vyrovnania životnej úrovne obyvateľstva – jeden žiadateľ o sociálne dávky je nútený predať “ nadštandard „, ktorý u iného veselo svieti …

Rovina je problém, hovoria rovným – tí rovnejší …

Nikoho nesmieme diskriminovať … a na konci tejto jednosmerky profitujú tí, čo vedia hlasne kričať, a nie tí, čo sú – poctiví. Však to poznáme, nie ? Za dobrotu – na žobrotu.

Ondro býva už šiesty rok na sociálnej ubytovni. Kedysi mal vlastný dom. Pracoval, platil dane a poplatky, od nikoho nič nepýtal. Povodeň dom zmietla, a z Ondra sa stal – sociálny prípad. Práca síce ostala, ale poisťovňa zaplatila odškodné v takej výške, že by sotva stačilo na obstarožnú maringotku. Štát síce schválil akési príspevky, ale smolou Ondra bolo, že nemal rodinu … a tak sa ocitol na konci poradovníka. Banka nepožičia, lebo je starý a neperspektívny.

Voda vtedy zmietla aj časť istej osady, ktorá pozostávala z chatrčí, nelegálne postavených na cudzích pozemkoch. Obyvatelia roky ignorovali všetko a všetkých – smrad tiahol na kilometre ďaleko, a nočná prechádzka okolím by mohla byť zaradená na listinu adrenalínových športov. Po povodni sa celá osada zlikvidovala, a osadníci dostali bývanie v sociálnych domčekoch, ktoré postavil štát … áno, aj z daní Ondra, ktorý bol tiež obeťou, ale mal tú smolu, že rešpektoval zákony a nebol – osadník.

Rovina je problém súčasnosti … nikto už nevie, čo to slovo vlastne znamená.

Nielen v oblasti ľudských a občianskych práv. Taký obchodník – štát na neho striehne, tvrdo kontroluje každý cent, ktorý mu prejde rukami a neustále ho šikanuje hrozbami, čo bude – ak poruší zákon, pričom je jedno, či úmyselne alebo neúmyselne. Pritom chudák sotva prežíva a s ťažkosťami živí rodinu.

Poslanec a člen vlády – široké právomoci, ale žiadna zodpovednosť. Počuli, alebo čítali ste o stovkách … ba tisíchoch ľudí, ktorí boli potrestaní rôznymi spôsobmi za škody vo výške pár stoviek či tisícok eur.

Počuli ste však o nejakom politikovi, ktorý bol potrestaný za miliardové škody, ktoré pri výkone funkcie spôsobil tejto krajine ? Kolektívne nezodpovední rovinu – nepoznajú. Možno tak – za volantom luxusného auta, ktoré im “ nezištne “ zapožičal priateľ na otestovanie. Nože – zbehnite do predajne automobilov, či vám požičajú na otestovanie nový model auta, však na ňom určite nenajazdíte viac, ako stotisíc kilometrov … aj potom sa dá predať, nie ? Určite vás vybozkávajú od nadšenia, že ste prišli.

Vraj sa čoskoro zase budú meniť pokladne … tešte sa obchodníci. Neviem, ale prečo to vlastne má byť ? Lepšia kontrola a pomoc pre daňové úrady ? Na rovinu – to len isté, politicky prepojené spoločnosti potrebujú kšeftík. Však to poznáte – malí platia všetko a poctivo, a k veľkým kontroly zo zásady – nechodia. A ak – tak sa predsa pekne ohlásia vopred, nie ?

Mrazené kuriatko, taká skvelá vec … prinesiete domov, na obale je napísané, že má 1 200 gr. Ehm … akosi zabudli spomenúť maličkosť – po rozmrazení ostane v miske slušná mláčka vody, či skôr jazierko … a váha kuriatka sa podozrivo zmenšila. Prevážite a ajhľa – 788 gr. Čo sa stalo ? Nie, hádam nie ste takí sprostí a neveríte konšpiračným teóriám o prebaľovaní tovaru v hypermarketoch a kŕmení kuriatka vodou pred zmrazením, nie ?

Veru … rovina je luxus. Dostupný – pre rovnejších, ako rovných.