Sterilné médiá – znak diktatúry

22. júla 2014, cudzinec, Nezaradené

Kedysi mi Pravda i Práca poriadne liezli na nervy. Boli tak dokonale sterilné, že človek sa v nich dozvedel všetko, čo vedieť – nechcel. Alebo nepotreboval.

Doba sa zmenila a začal som kupovať SME. Iste, prvý bol Nový Čas, ale pár vydaní stačilo na pochopenie, že sa plytvá papierom na obchod so žumpou. Lenže, časom sa začalo ukazovať niečo nepekné – aj SME začalo upadať, a postupne javiť známky sterilizácie. Včera som otvoril tri-štyri “ mienkotvorné “ denníky na Slovensku a u českých susedov, pričom so veľmi rýchlo pochopil, aký cieľ sleduje “ skvalitňovanie “ diskusií.

Kritika Západu, Bruselu a USA je neprijateľná …

V každom ohľade. Všetky diskusie boli sterilne očistené od kritikov súčasných “ demokratických “ pomerov vo svete, a výhradne sa štekalo jedným smerom – na Moskvu. Nádhera, nie ?

Pred časom preletela médiami správa, že v Iraku zahynul britský novinár. Médiá sa predháňali v kritike pomerov, oslavných ódach na zosnulú obeť militantov, lenže … bližší pohľad na vec odhaľoval, kto vlastne zahynul. Človiečik, ktorý na objednávku prekrúcal pravdu.

Každý konflikt, kde boli obete, opisoval tento “ génius “ žurnalistiky úplne inak, ako ostatné médiá. Komické bolo, že písal odlišne o rovnakej veci aj v prípade, že ju neskôr komentoval niektorý z jeho kolegov. Napríklad – na CNN sa objavila správa, že americký vojak bol zastrelený pri pokuse o znásilnenie Iračanky, a nejaká služba incident vyšetruje. Ale pero spomínaného génia videlo vec inak – Iračan bezdôvodne strieľal po neozbrojenom ! americkom vojakovi a zabil ho.

Nedalo mi, a vtedy som do denníka, ktorý zamestnával zosnulého “ hrdinského “ perohryza – napísal. 

Odpoveď neprišla dodnes, meno novinára si neviem spomenúť, ale niečo ma vtedy poriadne zaskočilo, a to si pamätám dodnes. Pár dní po zaslaní zvedavej otázky (a zrejme nie jedinej), sa zrazu z portálu denníka stratili všetky príspevky “ hrdinu „, a z webu sa akosi postupne vytratilo úplne všetko, čo s ním súviselo. Akoby nikdy neexistoval … prečo ?

Dnes som si spomenul … nie, na meno už nie, ale na sterilnosť názorov. Otvoril som po dlhšom čase – SME.

Zjavil sa komentár k zostrelenému lietadlu nad Ukrajinou, a samozrejme aj konečný záver pred vyšetrením celej udalosti – vinníkom sú Rusi a bodka. Autorkou publikovaného svinstva bola manželka R. Sikorského – A. Applebaum. Držiteľka Pulitzerovej ceny … myslím, že mnohí predchodcovia by ju dnes najradšej vrátili.

Obvinený je vinný, keď sa jeho vina dokáže a je uznaná súdom … malo by platiť. Malo, ale pre niektorých zreteľne neplatí. Alebo – platí len vtedy, keď sa to hodí.

Lenže – to znamená len jedno – žijeme v diktatúre. Len v diktatúre sa médiá sterilizujú, aby propagovali jedinú pravdu. Len v diktatúre je svet čiernobiely. Len v diktatúre sa rozdávajú ceny za tvrdenia – bez dôkazov. Len v diktatúre sa ospevujú – politické prostitútky a zbierajú ceny.