Právo na sebaurčenie všetkým, nie však pre – každého

30. júla 2014, cudzinec, Nezaradené

Často sledujem, ako sa ozývajú pohoršené hlasy, ak sa napríklad Rusko vzoprelo snahe Čečencov o samostatnosť. Je však zaujímavé, že tie isté hlasy mlčia, keď sa o samostatnosť a nezávislosť pokúšali – napríklad v USA – pozostatky vyvraždených domorodých kmeňov. Rovnako mlčia aj v iných prípadoch – napríklad Kurdov v Iraku, ktorých niekdajšia koalícia proti Saddámovi využila a neskôr odkopla ako špinavú handru. Samozrejme – žiadne sľuby sa nikdy nesplnili.

Prečo ?

Roky sa napríklad ťahajú konflikty v Španielsku. Baskovia desaťročia otvorene odmietajú byť súčasťou krajiny, situácia dokonca neraz vyvrcholila aj krvavými konfliktami, ale svet – mlčí, alebo sa tvári, že sa vlastne nič nedeje. Však španielska monarchia je – nedeliteľná.

O nič lepšie sa nevyvíjajú ani vzťahy v iných regiónoch. Stačí spomenúť na írsky problém, vzťahy medzi Valónmi a Flámmi … a tak by sme mohli pokračovať. Lenže …

Právo na sebaurčenie sa vytiahne len tam, kde sa to hodí …

Stačí sa pozrieť na vývoj v Škótsku, kde síce nikto nehovorí – nesmiete – ale v pozadí sa cez ekonomické nástroje vyvíja nátlak, ktorého cieľom je jediné – nesmú na samostatnosť ani pomyslieť. Alebo môžu – potichu. Pravdou je, že proti britskej monarchii sú zamerané aj snahy frankofónnej časti Kanady, nadšenie nevládne ani v Austrálii. Len sa o tom mlčí, keďže z času na čas sa organizuje kabaret s návštevou kráľovskej rodiny, sprevádzaný frenetickým potleskom starostlivo vybraného “ davu „.

Kašlime na to … vybrali či nevybrali dav, to nie je podstatné. Podstatné je niečo iné. Opäť sa vrátime k právu na sebaurčenie. Mali by ho mať všetci – teda, mám na mysli národy. Je jedno, či sa jedná o Maďara, Slováka alebo Kurda, Siouxa, Valóna či Fláma. Prax je však iná – právo na sebaurčenie majú podľa západných veľmocí len tam, kde sa to – hodí.

Rozpad Ruska by sa hodil. Takže – treba podporiť aj právo na sebaurčenie v Čečensku … dokonca aj vtedy, keď v iných častiach sveta sa bojuje dronmi proti povstalcom, ktorí sú označení za teroristov, lebo používajú rovnaké praktiky ako – Čečenci. Nie, Čečenci môžu – to sú predsa bojovníci za slobodu. 

Slovenskí pätolízači povedali pri vstupe do únie, že Slovensko vstúpilo do Európy. Zaujímavé tvrdenie – pozeral som rôzne mapy, staré i nové … ale všade bolo slovenské územie na európskom kontinente. Neplávalo po svete. Ťažko vstúpiť niekde, kde ste – odjakživa.

Iste, do niečoho sme vstúpili, to je pravda … len neviem, prečo to tak smrdí …

Avšak – tvrdenie o vstupe do Európy zo strany rôznych pätolízačov skrýva v sebe aj niečo iné. Ich presvedčenie, že kto nie je s nimi, ten je – menejcenný. Menej-slobodný. menej-európsky, menej-schopný ….. proste

MENEJCENNÝ !!!

Nechcel som členstvo v bývalom RVHP, či VZ. Nevidím dôvod, aby som ospevoval niečo podobné, hoci v iných farbách … všetky spolky ťahajú – čertove volky.