Tragédi v novinárskom remesle

13. augusta 2014, cudzinec, Nezaradené

Schutz, Morvay, Procházková … a to je len špička ľadovca, ktorá vytrča spod hladiny oceána absolútneho úpadku žurnalistiky. Objektívnosť ? Zabudnite, jediná pravda prichádza so závanmi krvi a utrpenia z Bieleho domu. Kedysi nám vládol ústredný výbor všemocnej štátostrany, dnes nám vládne zbor oligarchov, ktorých zastupuje zdanlivo komická skupinka smutných klaunov, a podporuje servilnosť ľudí, ktorí robia novinárskemu remeslu len hanbu.

Priznám sa, dnešné noviny sa už nedajú čítať. Niektoré sú vyslovene straníckymi plátkami, zo stránok iných doslova odkavpkáva krv a kričí utrpenie obyčajných ľudí, ktorých nejaká hyena s fotoaparátom v ruke zachytila v najhoršej chvíli života.

Svojho času navrhol jeden z prenasledovaných … kampaň proti zberačom senzácií. Jej podstata spočívala v sledovaní novinárov, získavaní rôznych záberov v chúlostivých situáciách (opitých, ženatých s milenkami a pod.), pričom ponúkal za tieto informácie finančnú odmenu.

V novinárskej obci sa okamžite zdvihla vlna pobúrenia, vraj niekto chce na ich súkromí zarábať a zasahovať do ich života. Na otázku, v čom je to iné, však aj oni zarábajú na zasahovaní do cudzích životov – odpovedali, to je naše povolanie. Cha … isté je, že spomínanú obeť zrazu prestali sledovať. Zľakli sa ? Ktovie. No dodnes sa neboja klamať a zavádzať verejnosť.

Ako nedávno … autonehoda na obyčajnej ceste medzi dvoma obcami na východe Slovenska. Je mi záhadou, ako je možné, že hoci prvý okolidúci volal okamžite políciu a záchranku, ako prvá dorazila fábia, z ktorej vyliezol chlapík s kamerou a kolegom. Vôbec ho nezaujímalo, že sa dvaja moríme so zaseknutými dverami na havarovanom aute, rýchlo nahodil kameru na svoje plece a išiel natáčať. Priam neuveriteľné … spolucestujúca hyena začala naháňať druhého účastníka nehody a snažila sa z neho za každú cenu vylomiť nejaké vyjadrenie. Nebrala žiadny ohľad na to, že dotyčný bol viditeľne v šoku, ba dokonca sa zúrivo ohradila voči nášmu upozorneniu. Priznám sa, mal som chuť rozkopať kameru … a nielen tú.

Tragédi novinárskeho remesla …

Spomínaní traja „novinári“ sú tiež dokonalou ilustráciou súčasného stavu žurnalistiky. Ak by v Donbase držal v ruke samopal chlapík, obalený v americkej zástave … určite je to maskovaný Rus. Američan ? Nebláznite, však to sú zbabelí smradi, ktorí bombardujú bezpilotnými lietadlami, aby neriskovali. To určite nebude Američan … nemôže byť. Ten bojuje na istotu … ako napríklad proti bezbranným v My Lai. To je skutočný štýl boja za slobodu a demokraciu.

Cítim sa ako za čias štátostrany. Otvorím päť – šesť denníkov a nedozviem sa nič užitočné. Len samé sprostosti, a – propagandu. Nie, dnes to nie je komunistická propaganda. Dnes je to propaganda americko-bruselského imperializmu v najhnusnejšej podobe, akú človek mohol stvoriť. Desiatky, ba stovky papagájo – perohryzov s brkom za oslími ušami zúrivo obťahujú cieľ, aby všetci poznali a uverili v novú – jedinú pravdu.

Myslíte si, že svetovou hrozbou č.1 je terorizmus, islam či Putin ?

Ani netušíte, ako sa mýlite. Skutočnou hrozbou a najnebezpečnejšou zbraňou je pero v rukách zapredanca. Omámi sladkou vôňou klamstiev tých jednoduchších, naivných – čo ešte stále veria, že novinár nemá svoju česť – na predaj. Len nevedia, že väčšina novinárov – nevie, čo je česť. Zabudli na to už veľmi, veľmi dávno … však cinkot peňazí je taký sladký, a tak nevadí ani to, že cinká – judášsky groš.