Čo asi by mal Západ urobiť ? (aby zastavil Rusko)

19. augusta 2014, cudzinec, Nezaradené

Komentár P. Morvaya v SME by mohol vo mne vyvolať zlosť, keby som menovaného pokladal za novinára. Lenže, práca Morvaya už dávno nespĺňa ani atribúty práce straníckeho propagandistu, pretože z nej trčí neobjektívnosť tak, ako sedliakovi košeľa z nohavíc po treťom poháriku ( či fľaške) páleného.

Prečo zastavovať Rusko ?

Však tento konflikt vyprovokoval práve Západ, tak nech si pekne skonzumuje to, čo si sám navaril. Vzhľadom na fakt, že posledná svetová vojna bola priamo zapríčinená nenásytnosťou kormidelníkov priemyslu a finančníctva, pričom vo vrchole svetovej krízy už civilizovaný Západ predával spojencov ako zemiaky, je zrejme jediným riešením – práve zásah Ruska.

Má Rusko právo zásahu na Ukrajine ?

Ak by sa dodržiavali normy slušného správania – nemá. Lenže, cez optiku zločinnej vojny USA a spojencov v Iraku to vyzerá úplne inak. Ukrajina je priamy sused Ruska, a nepokoje na nej priamo ohrozujú (nielen) ruskú bezpečnosť. Tým skôr, že momentálne tam zásluhou USA a Bruselu vládnu pohrobkovia S. Banderu, A vyčíňanie jeho bandy zažili aj na slovenskom území. (S. Husajn rozhodne v USA nevystrájal, dokonca istý čas boli aj kamoši)

Brusel ani Washington žiadne riešenia krízy, ktorú vyvolali v návale sklamania, že nebudú môcť okrádať a ničiť ďalšiu krajinu, jednoducho – nemajú. Situácia sa im vymkla z rúk, pretože podobne, ako svojho času v prípade bin Ládina vyzbrojili a podporovali – extrémistov s neofašistickými praktikami a názormi. Preto sa snažia zúfalými výkrikmi na adresu Ruska zakryť svoju vinu na utrpení Ukrajincov, rovnako to mimochodom robili USA aj v čase utrpenia Iračanov, ktoré pokračuje dodnes.

Ozaj, čím to je … kam príde demokracia a sloboda ako batožina v americkom alebo bruselskom kufríku, všade vzniknú nepokoje, neraz občianske vojny a často sa všetko zvrhne v absolútny chaos a násilie ?

Odpoveď je jednoduchá – sloboda je predovšetkým stav ľudskej mysle. Kto vedel slobodne myslieť, bol slobodný aj počas minulej éry. Lenže – v Bruseli a Washingtone vládnu ľudia, ktorí dokážu byť slobodní len za predpokladu, že majú plné vrecká peňazí a moc nad ostatnými. Ťažko sa teda diviť, že mnohé národy, ktorým Američania nesiahajú ani po spodok nohavíc, tento kult – odmietajú.

Ako teda ukončiť krízu na Ukrajine ?

Najlepšie by to bolo pokojnou cestou rokovania a dohody znesvárených strán. Lenže, tadiaľto už cesta sotva povedie. Neofašistické bandy z Majdanu sú opojené mocou (ako kedysi kozáci B. Chmeľnického), a vôbec nemajú záujem o žiadne rokovania, ak neostane všetko tak, ako v súčasnosti. To by však bolo veľmi nebezpečné pre celý kontinent. Vodcovia tohoto zoskupenia sa vôbec netaja tým, že dlhy platiť nemienia, a v prípade potreby budú kradnúť ďalej. Nemajú žiadne riešenia pre upadajúcu ekonomiku Ukrajiny (nie náhodou sa snažil Porošenko zmiznúť a striasť zodpovednosti ), navyše odhryzli ruku, ktorá ich roky kŕmila.

Takže – otázka znie skôr tak – čo musí urobiť Rusko, aby zabránilo opakovaniu scenára a vzniku nového konfliktu v Európe, na ktorom by profitovali len USA ?

Príde chvíľa, keď neostane iné riešenie, len ultimátum Ruska pre znesvárené strany, aby okamžite ukončili boje a utrpenie vlastného národa. A pokiaľ to nepomôže, neostane iné riešenie, ako rozdelenie Ukrajiny.

Európa vojnu nepotrebuje, má iné problémy.