Niekto dejiny tvorí, iný vykladá . ..

29. augusta 2014, cudzinec, Nezaradené

Na SNP sa môžeme pozerať rôzne. Niekto ho berie ako sviatok, iný ním pohŕda … každý má právo na názor, aj keď možno pôsobí hlúpo.

Stretol som sa s ľuďmi, ktorí vojnu prežili … a preto ignorujem názory tých, čo o nej hovoria … ale ju nezažili.

 

Pre niekoho bol a je hrdinom Beneš, pre iného Tiso, ďalší zase tlieska práci komunistov v odboji … koľko ľudí, toľko chutí. Neviem … Tisovi by som asi nedokázal tlieskať, ale na rovinu – pred Benešom by som si určite odpľul. Áno, Tiso vyznamenával nemeckých vojakov, áno – Tiso podpisoval rôzne zákony, ktoré spôsobili utrpenie mnohých ľudí.

Lenže – čo urobil Beneš ? 

Z môjho pohľadu zbabelo utiekol do Londýna po mníchovskom diktáte, a porušil nepísané pravidlo, že kapitán opúšťa potápajúcu sa loď ako posledný, alebo sa potopí s loďou. Proste – E. Beneš pre mňa bol a zostane symbolom zbabelca.

Tiso na Slovensku ostal. Prečo ? Kvôli moci ? Sotva, pretože vedel, aká je jeho úloha – nemecká bábka na Slovensku. Navyše – podrážali mu nohy aj vlastní ľudia. Mohol odmietnuť Hitlerovu “ ponuku “ ? Mohol, ale vedel, aký bude osud Slovenska – kus Maďarsku, kus Poľsku a zbytok ? Aký zbytok ?

Koľko životov zachránili a zmarili – Tiso a Beneš ?

Kto tvrdí, že hlavným vinníkom deportácií na Slovensku bol Tiso – klame. K tým by došlo, a bez ohľadu na to, či na Slovensku bol prezidentom Tiso, alebo niekto iný. V tejto dejinnej tragédii hrali hlavnú úlohu iní – Vojtech Tuka a Hans Ludin.

Lidice a Ležáky … obce, ktoré zaplatili za pokyn E. Beneša na zavraždenie R. Heydricha. Beneša varovali, aké následky môže mať atentát na ríšskeho protektora v Čechách, a je dokázané, že boli aj iné návrhy, ako odstrániť túto beštiu. Beneš si však presadil svoje … a platili nevinní ľudia.

Čo viem o SNP ?

S prepáčením – hovno. Viem totiž len to, čo som čítal, alebo počul. Iste, aj od ľudí, ktorí sa povstania zúčastnili. Lenže – boli medzi nimi aj takí, o ktorých som neskôr zistil, že v čase povstania mali desať – dvanásť rokov …a napriek tomu boli ovešaní medailami.

Aj preto si nedovoľujem otvorene povedať, kto má alebo nemá pravdu. Nedovolím si povedať – Tiso je zločinec. Dejiny totiž píšu víťazi a tí píšu vždy to, čo im najviac vyhovuje.

Napriek tomu som názoru, že ktokoľvek z kritikov Tisa by na jeho mieste kolaboroval úplne rovnako, alebo – visel. Prípadne sa posral a utiekol – tak, ako Beneš.

Neverím, že Tiso visel za svoje zločiny, skôr si myslím, že bol obesený za tú drzosť, že – zostal a neutiekol.

Len naozajstný hlupák môže povedať – Tiso mohol konať inak, a mohol zachrániť obete … nemohol, ak by to skúsil, tiež by visel – na nemeckej šibenici.

Pochybujete ? Spomeňte si na Kennedyho …