Zľavy na energie ? Omyl, zmena dodávateľa . ..

30. augusta 2014, cudzinec, Nezaradené

Dlho som premýšľal, ako opísať príbeh, ktorý sa opäť po nejakej dobe opakoval. Ale – asi to bude najlepšie tak, ako sa naozaj stal.

Na začiatku bol sympatický, mladý pár …

Zazvonil pri dverách, a opýtal sa staršej panej, či s ňou môže hovoriť o energiách, pretože by mohla získať rôzne zľavy. Poznáte to – dôchodcovia dostávajú také úbohé dôchodky, že každá úspora ich zaujme. A tak ich pozvala do bytu, aby sa porozprávali.

A ľutovala, že nie som doma, aby som jej poradil …

A veru, naozaj by bolo bývalo lepšie, keby som doma bol. Správanie návštevníkov sa okamžite zmenilo, ako stará pani povedala, že by sa chcela poradiť so susedom, keď sa vráti z práce. Najprv mladý muž podotkol, že nemusí sa báť, však pre ňu sa absolútne nič nemení, len ceny. Neskôr už zvýšeným hlasom dodal, či je nesvojprávna, aby sa musela radiť s inými … a po chvíľke nátlaku už suseda podpísala všetko, čo chceli.

Nemajte obavy, pani … dodávateľ sa nemení, len vy budete mať lacnejší plyn a elektrinu.

Mladý pár vzal originál zmluvy a bez pozdravu odišiel. K susede, o poschodie vyššie. A scéna sa opakovala – najprv slušnosť, neskôr pri námietke, že pani sa chce poradiť so synom – krik a nátlak. Tiež – podpísala.

Našťastie … žiadna kaša sa neje taká horúca, ako sa navarí …

Prišiel som domov a susedy zvonili skoro okamžite, ako počuli klepnutie dverí. Vrchná by síce neprišla, ale synovi sa nedovolala, takže bol dobrý aj – sused. Ako sa ukázalo, žiadne zľavy sa nemali konať – v skutočnosti to bola zmena dodávateľa energií. Iste, v zmluve boli trošku lepšie podmienky, ale – nešťastné dôchodkyne sa zhodli, že vôbec nemali záujem meniť dodávateľa, a všetko podpísali len preto, že návštevníci im povedali – musíte, lebo vás môžu noví majitelia vypnúť !!!

O chvíľu dokvitla z vedľajšieho vchodu aj tretia suseda. Ak som pri prvých dvoch pochyboval o tom, či niečo vzhľadom na svoj vek nepoplietli, tak po jej príchode mi bolo jasné – nepoplietli. Scenár návštevy rovnaký, a aj výsledok.

Tri oklamané dôchodkyne, ktoré síce chceli ušetriť, ale nechceli meniť dodávateľa. A návštevníci im viackrát potvrdili, že nemenia dodávateľa, len dostanú – zľavy.

Namiesto záveru – varovanie. Neverte pobehajom …

A zamyslite sa – prišiel by za vami jednať o úprave zmluvy regionálny manažér, alebo dokonca oblastný riaditeľ ? Určite nie. Také honosné funkcie boli totiž uvedené na zmluvách (pečiatkach s menami podpisujúcich sprostredkovateľov).

Váš súčasný dodávateľ nebude za vami posielať rôznych pobehajov, a vyhadzovať peniaze von oknom, keď vám môže – napísať. Takže – ak za vami prídu nejaké indivíduá s podobnými ponukami, rovno volajte – políciu. Nie, netrápte sa, že vás niekto označí za udavača – ak on môže klamať, aby zarobil, vy môžete volať políciu, aby vás – nepodviedol.

A len tak na okraj …

Vec môžete riešiť aj tak, ako sme ju nakoniec riešili my – oznámili sme ctenej spoločnosti, ktorú zastupujú títo “ partneri „, či skôr podvodníci, že si neželáme, aby v budúcnosti jej zamestnanci a partneri vstupovali do nášho domu, prípadne inak obťažovali našich obyvateľov. Pokiaľ náš zákaz porušia – voláme okamžite políciu.

Ak budeme chcieť niečo meniť … vieme si poradiť aj bez týchto podvodníkov.