Kto je frajer, ako ja ? ??

2. septembra 2014, cudzinec, Nezaradené

Vyhlásil pripitý chlapík v krčme a rozbehol sa hlavou proti malému pultu z tehál. Ozvala sa rana ako z dela, a chlapík sa skydol na zem. Nikto neostal na mieste, všetci sa rozbehli na pomoc opilcovi, no pritom sa smiali … hoci nejeden mal v očiach strach, či sa chlap ešte pozviecha. Ale – opití majú recht, nič sa im nestane.

Horšie je, ak sa proti múru rozbieha triezvy a mocný …

A proti stene z tehál vrhá osudy občanov krajiny. Ako to skončí ? Asi zle. Vlastne, určite to skončí zle. Lenže, to našich mocných nezaujíma. Majú maslo na hlave, a ak sa vzoprú pánom v pozadí, skončia … stratia moc, možno aj majetky. Alebo zahrmí a skončia za mrežami po náhlom odhalení, že všetko nebolo v poriadku tak, ako tvrdili. Ale sú aj iné riešenia – napríklad tie povestné, kennedyovské – niekto príde o život, iný o dobré meno v spoločnosti po alkoholickom výlete, ktorý “ len náhodou “ skončí – tragédiou. A tak radšej počúvajú a zrádzajú vlastný národ. Dnes, včera ale i zajtra … šialená ruleta sa točí čoraz rýchlejšie a v stávke sú osudy tých, ktorí dianie nechápu … alebo nechcú ???

V mieri sa narodil, rástol i študoval … aby pre naivitu svoju zaslepenú vojnu dietkam svojim … odovzdal …

Nie, ak vojna bude, je jasné, kde ju nepoznajú … tam, kde ju vyvolali. Tí, ktorí na nej zarobia … aby bohatli a mocneli. Dvíhate čriepky mozaiky zo zeme a skladáte obraz, ale zakrývate si oči, aby ste nevideli, čo vzniká pod rukami. Načo pracujete na poliach … však lacno dovezieme … nech prežije len to, čo je zdravé, však štát nie je charita, aby financoval domáce podnikanie … ale zahraničné treba, aby boli pracovné miesta … prečo ste dali Janovi facku, však si vás nevšímal ??? … a čo si to dovolil, sprosták jeden arogantný …. prečo chcete vlastné byty, domy, však vo svete sa bežne žije v nájme … aj do konca života.

Veru, to je pokrok, hustia do vás pritakávači, prečo chcete svoje, však celý život sa dá tak krásne platit za cudzie a svoje nepotrebujete … a deti si zvyknú, nie ?

Chyba lávky, Jano nepochopil … ani facka nepomohla … stále sa stará sám o seba, a sviniar jeden – bohatne a nedelí sa.

Podpálime dom v susedstve. a povieme na Jana … lenže, ten somár aj teraz len mlčí a chechce sa. To si odskáče … čože, vraj v dome zomierajú obyvatelia ? No a … však sa rúbe les, lietajú aj triesky, nie ?

Veru … sme frajeri. Niekto nás vedie za ručičku do vojny, pripravuje utrpenie našich milovaných, ale my nadávame na toho, kto nenaletel a nedá sa …