Záchranárský superkšeft . .. prachy tečú a pacient (možno) aj prežije

5. októbra 2014, cudzinec, Nezaradené

Nedivím sa bitke o záchranárske licencie, však je to kšeft (povedané slovami klasika) ako sviňa, kde pacient nehrá absolútne žiadnu úlohu, teda okrem toho, že je zákonom skorumpovaných vagabundov povinný toto svinstvo financovať, hoci dostáva služby horšie, ako v 60. rokoch minulého storočia.

Kilometer jazdy záchranky sa účtoval (možno aj dnes účtuje) vo výške 0,70 €. Zdanlivo primeraná cifra, ktorá však dokáže vytvoriť neuveriteľné zisky. Stačí na to skorumpovaný politik, a parta straníckych vagabundov, ktorý potrebnú vyhlášku či zákon – podporia. A hoci všetci omieľajú vo svojich špinavých, zlodejských pyskoch pacienta – úplne na jeho potreby kašlú.

Pre ilustráciu – dnes volali známej z Krupiny záchranku, pretože mala ťažký úraz a bol nutný nielen zásah lekára, ale aj prevoz do nemocnice. Vzdušnou čiarou je z krupinskej nemocnice k známej tak štyristo metrov, po ceste – dve minúty jazdy autom. Na dvore nemocnice stáli tri sanitky, ale privolaná záchranka prišla – za hodinu. Prečo ? Dispečer ju vyslal zo Zvolena. A ešte predtým poplietol adresu, takže známu hľadali niekde úplne inde. Iný príklad – k pacientovi volali záchranku v Dudinciach. Do jej príchodu ubehla bezmála polhodina, pretože vyrazila z šahianskej nemocnice, hoci priamo v Dudinciach majú stanicu.

Podobné veci sa dejú pravidelne, na pacienta sa zjavne kašle. Ide o peniaze, anikoho nezaujíma život akéhosi plebsu. Jeden zdochne, iný prežije … niekto si povie. Inak sa to komentovať nedá. Niekto to svojho času nazval optimalizáciou zdravotníctva, ja by som to nazval jeho tunelovaním. Dokonale premysleným a chráneným. Víťazi sú rovnakí, pacienti stabilne porazení. Teda, nie všetci … niektorým sa zaplatia aj operácie v Rakúsku. Asi sú nadľudia …

Napokon, čomu sa divím. Pred pár týždňami som bol po kamaráta, ktorý skolaboval a ocitol sa v nemocnici – na chodbe. Naozaj – strávil bezmála jedenásť hodín na chodbe, pohodený na akejsi polorozpadnutej lavičke, s plesnivým vankúšom pod hlavou a prikrytý plachtou. Prečo ? Bol oblečený v montérkach, nemal pri sebe doklady (lebo nejaký „dobrák“ ho namiesto pomoci stihol nevládneho okradnúť), a sestra usúdila, že je to nejaký bezdomovec … najlepšie na situácii bolo to, že neskôr sa zistilo zaujímavé obsadenie izieb oddelenia, kde skoro bez výnimky ležali ľudia, ktorí žiadne poplatky zo zásady neplatia … nebudem spresňovať, však si domyslíte.

_____________________________________

Istý pako z KDH obvinil SMER-SD, že manipuluje štatistiky a vytvára dojem, že životná úroveň národa stúpa, hoci je to naopak. Rád by som čiernym kapucniam pripomenul, že svojho času nás hrdo označovali za ekonomického tigra v strede kontinentu, lebo rastom nazývali príjmy z výpredaja majetku štátu … prasa bude prasaťom aj vtedy, ak kľačí v kaplnke na kolenách.