Hanebná fraška, uvidíme, či sa SFZ zmôže na viac, ako prázdne reči

15. októbra 2014, cudzinec, Nezaradené

Nie, rozhodne nepatrím medzi skalných fanúšikov slovenského futbalu. Najskôr preto, že sa mi páči to, čo neraz slovenskej verzii tejto hry chýba – množstvo lôpt v bránke a radosť z hry. Ale … nespravodlivosť zo srdca neznášam.

Steve McLean – tak toto meno sa nezmazateľnne zapísalo do dejín slovenského futbalu. Nebudem si dávať servítku pred ústa, a poviem na rovinu, čo si myslím – v spojitosti so siláckymi rečami talianskych mladíkov o nepochybnom úspechu si dovolím konštatovať, že tento pán bol jednoznačne podplatený a podľa toho aj jeho výkon vyzeral. Neviem, či by som odpískal jedenástku pri faule na slovenského hráča, ale reakcia a rozhodnutie rozhodcu jasne ukázali, že nevedel kam z konopí a tak nariadil nezmysel. Rohový kop …

SFZ by sa nemal zastaviť len pri proteste u komisie rozhodcov. Rozhodne by mal žiadať oveľa viac – minimálne vylúčenie skorumpovaného rozhodcu zo všetkých nominácií, prípadne aj úplný zákaz činnosti – kto vedome poškodzuje mládež, patrí na smetisko dejín. A mal by aj žiadať opakovanie zápasu, pretože jeho vývoj jasne poukázal na to, ako hrubo a neférovo ho ovplyvnili práve rozhodcovia v neprospech jedného mužstva. Hoci súhlasím s prevažným názorom, že šanca na opakovanie zápasu je minimálna. Proti je nielen napchatý kalendár, ale aj schopnosti a možnosti športovej diplomacie, kde je zrejmá prevaha a vplyv Talianov.

Zaslúžili by si naši mladíci postup ? Neviem to posúdiť zo športového hľadiska, pretože zápas sa od začiatku vyvíjal pochybným smerom, a nerozhodovali o tom výkony hráčov, ale niekoho úplne iného. Niekoho, kto namiesto čistoty roznášal – špinu. Isté je, že si naši hráči zaslúžia rešpekt, a rovnako aj tréneri – pretože na ich mieste by som sa určite neovládol, a bez ohľadu na následky by som chrapúňa v čiernom zmydlil tak, že by ho poznali len – po hlase.

Nečakám od SFZ zázraky. Ale dnes má zväz jedinečnú možnosť ukázať, že nie sme členmi UEFA len – do počtu. Má možnosť ukázať, že vie za svojich bojovať bez ohľadu na to, aký výsledok dosiahne. Dnes musí zväz tvrdo zabojovať a ukázať, že nedovolí, aby poctivú prácu trénerov a hráčov znehodnocovala špina s menom – Steve McLean.