Filip de Brezignac a iné “ elity “ národa

19. októbra 2014, cudzinec, Nezaradené

Nevzali ho do strany, lebo má neistý pôvod. Neistý ? Však jeho rodičia zmizli počas vojny, a on vyrástol … no kdesi u dobrých ľudí. No … práve

Zaznelo to kedysi v 70. rokoch, a priznám sa, ani sme tomu veľmi nerozumeli. Napokon – boli sme vtedy len deti, tak prečo aj … nie ? Isté je, že mnohé veci sa akosi nedali, ak ste niekoho nemali v strane. Alebo aj dali, ale veľmi pomaly – oproti straníckej elite. Niekedy dospelých napadlo, že sú vlastne oproti straníkom – menejcenní. Našťastie – medziľudské vzťahy akosi lepšie fungovali, a tak sa neraz stalo, že z police – na ktorú ste nedočiahli pre neistý pôvod – zložil potrebnú vec niekto iný, kto toto privilégium mal a nezištne pomohol.

A prišli 90. roky – Jano sedel zronene v krčme pri kofole, a len tak pozeral – ľudovo povedané – do blba. Zle sa oženil, prehodil Rišo. Zaľúbil sa, kúpil byt a oženil sa, lenže svokrovci ho neberú, lebo nechodí do kostola … a žena ho začala pár mesiacov po svadbe podvádzať s kolegom. Má to ťažké …

Skôr – mal. Kofola sa vypila a pár týždňov po odhalení sklamania z lepších ľudí (ako sa raz pred ním označila svokra) to Janovi trošku preplo, a jednoducho – vyskočil zo šiesteho poschodia. Aj tak to bol neznaboh, prehodila svokra na pohrebe. Vedľa nej stál druhý zať, na ktorého bola hrdá, však ten bol kresťan … ako sa patrí. A tak jej ani nevadilo, že občas svojej žene – jej dcére … praskol po pysku. Však viete, z kresťanskej lásky.

Už nikdy nevkročím do mesta … horekovala suseda. Taká hanba, ísť na psychiatriu a … zazerala na dcéru.

Veru, po starom to bolo lepšie. Za detstva ju síce posielali s dcérou k doktorovi, lebo sa chovala trošku “ inak „, ale ona radšej papier s doporučením zahodila a dieťa zatvárala doma, aby ho náhodou nevideli susedia. Do školy a zo školy domov. Nijakí kamaráti, žiadna spoločnosť. Dokonca ani pri maturitách. Nesmelo ísť na posedenie so spolužiakmi, ale otec rovno pred školou naložil do auta a hybaj … domov, pod zámok a medzi štyri steny. Nehovorilo, čudne sa smialo … a nebyť starej mamy, ani by poriadne nevedelo, čo je život. Tá mala našťastie viac rozumu ako dcéra, a tak sa snažila, aby do života vnučky aspoň občas zasvietilo slnko slobody a radosti.

Ten debil … pokračovala suseda a nenávistne pozerala na auto iného suseda pred garážou. Ako si to mohol dovoliť, zobrať moje dieťa na psychiatriu … však my sme taká slušná rodina. No … debil si dcéru, bezmála štyridsaťročnú všimol a nejako sa mu nezdala. A tak ju potajomky nahovoril, aby s ním išla k doktorovi. Išla, doktor vyšetril, predpísal lieky a na druhý deň sa … po prvý raz zo srdca zasmiala, švitorila ako škovránok, ale aj … vzoprela mame – ja nejdem, dajte mi pokoj. Vyše tridsať rokov trvalo, kým prejavila svoju vôľu a začala žiť – podľa seba.

Ako sa volá váš kocúrik, opýtal sa veterinár ? Filip de Brezignac … zaznelo v ambulancii …

Veterinár sa rozosmial. A to už prečo ? No, lebo v dnešnej pokryteckej spoločnosti, preplnenej elitami … je jedným z mála charakterov, ktorý vie mať rád a nepretvaruje sa … hotový šľachtic, nie ? Veru … z okna vidím na “ zámoček “ istého smrada, ktorý po prevrate vytuneloval bývalý podnik, nejakým podivným spôsobom sa stal za oných čias honorárnym konzulom akejsi diery v Karibiku, a nakoniec si odkiaľsi vypriadol aj erb a šľachtický titul, lebo je vraj potomkom akéhosi starého rodu. A vidíte – už je lepší človek, čo tam po tom, že pripravil kedysi o živobytie desaťtisíc ľudí … však on je už – patentovaný člen lepšej spoločnosti, nie ?

No, potom môže byť aj kocúr šľachticom, nie ? Jedným obliznutím ruky prejaví viac slušnosti, morálky a úprimnosti ako všetci tzv. lepší ľudia – straníci, kresťania, novozbohatlíci či malomeštiaci, ktorým nevadí, že ich dieťa trpí desiatky rokov, ale predsa si nepokazia povesť tým, že pôjdu s ním k lekárovi … však je to psychiater, čo by na to povedali susedia.

Ešte šťastie, že máme na svete aj zubatú. Tá kašle na majetok, postavenie, stranícke knižky či príslušnosť k nejakej sekte … a každému nameria rovnako. A nakoniec všetci rovnako voňajú fialky od koreňa, alebo prdia do komína ….

Ktovie – je zubatá jediná skutočná komunistka alebo demokratka ? Neviem …