Dopravné (a iné) pokrytectvo

28. októbra 2014, cudzinec, Nezaradené

Autobusoví prepravcovia a ich združenie protestujú proti bezplatnej preprave na železniciach, ktorá ich (vraj) diskriminuje. Asi by mali aj pravdu, nebyť niekoľkých maličkostí, na ktoré akosi zabudli … a určite to nebol náhodný výpadok pamäti.

Ak sa pozrieme na skladbu liniek veľkých prepravcov, teda SAD-iek, veľmi rýchlo zistíme, že sa orientujú na prímestskú prepravu, a diaľkových liniek prevádzkujú minimum, alebo dokonca žiadne. Niektorí tvrdia, že ich porušili pre ich nerentabilitu … no, nie je to pravda. Veci sa majú totiž úplne inak.

Prímestská preprava v rámci samosprávnych krajov je dotovaná … práve krajmi. Naopak – diaľkové linky dotované nie sú, a tak sa porušili často aj tie, ktoré boli v minulosti rentabilné. A tak vznikol absurdný stav – dotované sú spojenia, ktoré dotácie nepotrebujú, a tie, ktoré by ich potrebovali (lebo rovnako slúžia verejnosti) – dotácie nedostanú. Samozrejme, združenia dopravcov neprotestujú, však sú v područí veľkých prepravcov, a tým táto situácia vyhovuje.

Nehovoriac o absurdnej situácii na autobusových staniciach, kde sa vyberá mýto za vstup … hoci sa jedná o verejnú službu, a vjazd či výjazd spoja by mali byť bezplatné. Mali … ale nie sú. Mnohé stanice síce patria mestám, ale tie ich “ šikovne “ prenajali veľkým prepravcom, a tí ostatných zdierajú jedna radosť, na čo nakoniec dopláca aj cestujúci vo forme vyšších cien cestovného. A to už nespomíname zvláštnu skupinu “ prepravcov „, ktorí za záhadných okolností prišli o všetky autobusy, a hoci sa honosia skratkou SAD – neprevádzkujú žiadne pravidelné spoje, ale len prenajímajú budovy, a vyberajú mýtne … ako napríklad v Banskej Bystrici. Tamojšia stanica je hanbou Slovenska, a pomníkom slepoty zodpovedných orgánov.

Nehovoriac o pokrytectve, ktorým sa prezentujú hlavne tí, ktorým veľmi smrdí bezplatná preprava na železniciach. Akosi pozabudli, že kedysi sami cestovali bezplatne, alebo s veľkými zľavami … a nielen to. Neplatili ani za štúdium, zdravotnú starostlivosť … a mimochodom, tá socialistická bola určite kvalitnejšia ako súčasná – však v tej dobe sme nepoznali mnohé choroby, ktoré sa v súčasnosti vrátili. Ktovie, čo to spôsobilo …

A to už nehovorím o tvrdeniach, ktoré dokonale potvrdzujú mienku obyčajných ľudí, že v parlamente a rôznych funkciách sedia privilegovaní – sprostáci s titulmi. Lebo len sprosták môže tvrdiť, že na Slovensko prídu bohatí cudzinci, aby sa zadarmo povozili na našich vlakoch, alebo ich budú využívať aj tí Slováci, ktorým sedí v garáži niekoľko rôznych luxusných vozítok. Už ich vidím, ako sa natešene hrnú do verejnej dopravy.

A tak na záver odkaz pre nespokojných – ak naozaj túžite po rovnosti, dajte príklad – zaplaťte svoje štúdium, plaťte si v plnej výške zdravotné služby v dôchodku, a penziu berte len v takej výške, ktorá zodpovedá podielu toho, čo ste si nasporili za aktívneho života. A ak náhodou budete potrebovať drahú operáciu, aby ste prežili – hoci ju nebudete vedieť zaplatiť – poctivo požiadajte lekára, aby nič nerobil, však predsa sa nebudú na vás skladať tí ostatní, nie ?

Potom budete (možno) aj chlapi …