Stávame sa národom analfabetov . .. ?

28. novembra 2014, cudzinec, Nezaradené

Asi áno. Inak si totiž neviem vysvetliť, ako je možné, že inteligenti v diskusiách píšu o konvalinkách, hoci príspevky v blogu sú o pestovaní jahôd. Polovica z diskutérov, ktorá sa všade a za každej príležitosti honosí vysokoškolským vzdelaním, tak pri čítaní blogu o USA, začne spomínať Rusko – hoci v samotnom príspevku sa Rusko vôbec nespomína. Kde je problém ?

Janko sa vráti zo školy s päťkou z matematiky. Mama sa ho pýta, čo bolo v škole a Janko sa poberie do kuchyne,  a pýta sa – čo bude na večeru ? Klasická zmena témy, ktorá u detí jasne signalizuje, že vaša otázka bola nepríjemná a boja sa odpovedať.

Lenže – v diskusiách sa vyjadrujú dospelí ľudia, ktorí sa chovajú – ako Janko. Ozve sa kritika na Washington či Brusel – a oni okamžite vytiahnu Moskvu. Lenže – autor nepísal o Moskve, z čoho jasne vyplýva, že chcel diskutovať o niečom inom. Tak, kde je teda problém ? Asi v tom, že je nepríjemné priznať – kráľ a náš vzor je nahý, hoci má nové šaty.

Odpovede na moju otázku v nadpise môžu byť dve – po prvé, zrejme pribúdajú vysokoškolsky vzdelaní analfabeti, ktorí napriek diplomu nechápu obsah čítaného … alebo po druhé, rastie percentuálny podiel spoločenských idiotov, ktorí si myslia, že odvedením pozornosti od témy sa problém – vyrieši. No neviem, ešte som nezažil, aby sa niečo vyriešilo tým, že sa o tom nebude hovoriť.

Cirkev napríklad skúšala mlčať o pedofiloch vo svojich radoch. Pomohlo to ? Práve naopak, množstvo detí na mlčanie doplatilo zničeným životom. Demokrati skúšali svojho času mlčať o nemeckom fašizme. Pomohlo to ? Stálo to životy vyše päťdesiatich milionov ľudí. Komunisti sa snažili mlčať o všetkom, čo sa im nehodilo. pomohlo to ? Sotva, meno Dubčeka či Horákovej som počul už na základnej škole, len nie oficiálne a verejne. Demokrati sa pokúšali koncom 20. storočia mlčať o zločinoch americkej administratívy na Blízkom východe a inde vo svete – pomohlo to ? Nie, Američania si dovoľujú čoraz viac …

Takže – na čo sa vlastne hráme ? Pomôže nám, ak pri zločinoch Obamovej administratívy budeme pripomínať 50. roky ? Nepomôže, lebo obete denne pribúdajú. Nezabúdajme, že aj konflikt na Ukrajine nezačal samotnými protestami proti Janukovyčovi, ale v skutočnosti bol jeho predzvesťou pohyb amerických vojnových plavidiel počas olympiády v Soči v blízkosti ruského pobrežia. Však si skúste predstaviť, aký cirkus by bol rozpútaný, ak by sa ruské plavidlá objavili niekde pri Floride počas olympiády v Salt Lake City.

Vážení páni a dámy,

ak budem chcieť písať o Rusku, napíšem. Nepíšem o Rusku, pretože v prípade tejto krajiny platí stonásobne viac ako v prípade ktorejkoľvek inej – kto chce vedieť o Rusku, musí ísť do Ruska. A ja, bohužiaľ, až na ojedinelé výnimky, cestujem výhradne po západnej Europe. Je to niekedy na škodu, lebo v Rusku som nebol len raz-dvakrát, ale oveľa viac, no napriek tomu som skoro nič nevidel … niet divu, v takej obrovskej krajine je to normálne.

Ak sa pýtate, prečo ruský národ volí Putina napriek všetkým jeho nedostatkom, odpovede netreba dlho hľadať – tlačové konferencie ruského prezidenta sú otvorené a priamo sa odpovedá aj na veľmi nepríjemné otázky. Aký to rozdiel oproti civilizovanej Europe, kde sa na mnohé odpovedá – bez komentára, nová otázka. Tento prístup pri Putinovi nezažijete … a ešte niečo. Viete, aký je rozdiel medzi Putinom a Obamom ? Obamu pre zástup fízlov skoro vôbec nevidieť …

Takže, páni a dámy … chcem vás poprosiť, aby ste ma neutvrdzovali v presvedčení, že na Slovensku pribúdajú analfabeti, alebo diplomovaní idioti. Prosím vás – diskutujte k téme v blogu, a môžeme sa niekde posunúť.