Nedivím sa, že majú prácu na háku . .. ach, tie dôchodky

18. decembra 2014, cudzinec, Nezaradené

Takže sme sa dozvedeli novú a skvelú správu – najnižší dôchodok bude dvestosedemdesiat jevri, sláva, sláva, sláva … opäť máme určenú hranicu, ktorá stanovuje, že ak dostanete presne toľko a o nič viac – je vlastne všetko oukej. Len by som bol zvedavý, ktorý z tých umelcov, čo denno-denne krivia zákon na svoj obraz – by bol s týmto výsledkom spokojný, ak by sa týkal jeho samotného …

Hej, som v tom pochybnom druhom pilieri, do tretieho som sa nepchal … ono, celá tá reforma je aj tak len prachsprostá zlodejina, prospešná určitým skupinám, ktoré urobia všetko, aby sa väčšina klientov dôchodku nedožila a svoje peniaze nevidela – napríklad tlakom na zvýšenie veku odchodu do dôchodku, údajne z dôvodov rastu dožitia celej populácie. No áno … populácia sa naozaj dožíva vyššieho veku, len to má malú chybičku krásy – je to spôsobené veľmi nízkou pôrodnosťou a odchodom do dôchodku tými generáciami, ktoré žili v relatívnom pokoji, a bez súčasného stresu. To však nikto neprizná, nemôže … však viete, na tej beštiálnej dobe minulej nebolo nič, slovom zvýrazneným n i č … dobré.

Takže, raz ročne dostanem list od istej, dosť pochybnej firmičky alebo skôr serioznej spoločnosti s pochybnými vlastníkmi, že … bla, bla, bla … čo som dal, sa akosi mizerne zhodnocuje, lebo bla, bla, bla … horšie obchodovanie na trhoch, kríza a iné somariny. Len jedno neviem pochopiť, prečo tejto utrápenej spoločnosti, zaliatej znojom počas boja o zhodnotenie mojich prašulí a neschopnej prekonať následky akejsi krízy – neustále rastie vlastný majetok, hoci mne rastie len – bachor a číslo (vo veku).

Ono … dnes sa už nedivím našim spoluobčanom, že na prácu s prepáčením – serú. No šak si to predstavte – najprv driete ako debil tridsať rokov za minimálnu mzdu v otrockých podmienkach a nakoniec získate – minimálny dôchodok. To vám je naozaj klinec do truhly záujmu o prácu. To taký Gejza z horného konca … to ten v živote nerobil, a dnes dostáva a to prosím nebudete chcieť veriť – o stovku viac, ako je minimálny ten … žobračenka. Iste, dostáva rôzne príspevky a príplatky … ale tetka Anča drela ako sprostá celý život a dnes dostane o nejakých osemdesiat jevri menej a má nárok – no akurát tak držať hubu a krok.

Veru … za toto víťazstvo sociálneho systému by sa nehanbil ani Gaius Bonus. Už mu len musíme tú prilbu šlohnúť, aby nás tak veľmo nebolel ten pád do náruče sociálneho systému, či úder “ zaslúženej “ odmeny do kotrby. Veru, štedrosť sa našim vyvoleným nedá uprieť – štát má vymetené špajze, a prázdne chladničky, ale oni si predsa doprajú, len aby v hanbe neostali – aj autíčko za stotisíc jevri…. údajne pre ich vyššiu bezpečnosť. No i ja by som sa bál chodiť po ulici v obyčajnej škodovke, keby som podobné somariny ako minimálna žobračenka vydával za úspech modernej doby.

No a na záver – čo teda stanovuje minimum ? Len to, pokiaľ môžete byť akýmsi správcom beztrestne okradnutí – je to informatívna hranica pre neho, nie pre vás.

Ináč – ja mať takieho správcu a služobníka, tak mu urobím akupunktúru štvorkami vidlami … nech si aj on užije trošku tej srandy, čo nám naši volení (aj stádo vraj vedie ten … no šak viete, len neviem či aj jeho volia) … doprajú.

A naozaj na koniec, dnes už chápem, prečo mnohí dôchodcovia slopajú v krčme o preteky – ak sú ožratí, necítia ako boli osratí – vlastnou voľbou …